Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 1
Sutra: 26° 29° 2
17. lipnja 2018.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Lex Agrokor ne smije biti apsurdan kao lex Vlahušić

Lex Agrokor ne smije biti apsurdan kao lex Vlahušić
Lex Agrokor ne smije biti apsurdan kao lex Vlahušić
Autor:
Objavljeno: 2. travanj 2017. u 13:40 2017-04-02T13:40:47+02:00

Željko Sabo moći će se kandidirati za gradonačelnika Vukovara. Zakonske promjene koje je Most inicirao kako bi iz izborne utrke izbacili Andru Vlahušića, nisu pravna prepreka čovjeku koji je odležao sedam mjeseci u zatvoru zato što je kao gradonačelnik pokušao podmititi gradsku vijećnicu HDZ-a u Vukovaru. Dakle, jedan imanentno politički delikt ne priječi sudjelovanje na izborima osobi koja ga je počinila. To je nešto zaista nevjerojatno. Kad je Most već inzistirao na donošenju lex Vlahušić, logično bi bilo da je u njemu napisano da i presuda za podmićivanje članova predstavničkog tijela onemogućava kandidaturu na lokalnim izborima. Ali, premda taj zakonski prijedlog nije usvojen po hitnom saborskom postupku, i Most i Vlada propustili su to učiniti. Stoga je ovo zakonsko rješenje sada potpuno apsurdno.

Događa se to kad se zakoni rade šlampavo umjesto pažljivo i temeljito. Valja to itekako imati na umu u situaciji kad je Vlada uputila u proceduru zakon na osnovu kojeg bi država mogla intervenirati u najveća poduzeća opterećena dugovima. Ovaj je dokument napravljen zbog posrnulog koncerna Ivice Todorića, pa je odmah dobio naziv – lex Agrokor. No, ako ne bude dramatičnog preokreta u kojem će Todorić odbiti sporazum što su ga postigli njegovi kreditori, vlast se neće morati neposredno uključiti u krizu te firme. Znači da se zakon pripremljen za Agrokor vjerojatno do daljnjeg neće trebati primijeniti. To Vladu Andreja Plenkovića stavlja u poziciju da ne mora nikuda žuriti s prijedlogom zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Hrvatsku. Namjeravali su o njemu već u srijedu raspravljati u Saboru, pa potom ga i izglasati, ali to, osim ako Todorić ne »poludi«, u novim okolnostima neće biti nužno.

Nema zato razloga da se o ovom zakonu prvo ne otvori ozbiljna javna rasprava, a onda ga se u Saboru provede kroz dva čitanja. Primjer lex Vlahušić ukazuje da ni to ne predstavlja jamstvo da zakon u konačnoj verziji neće biti farsičan. Ali, za to su ipak manje šanse ako se on ne radi navrat-nanos, pod pritiskom svakodnevnih negativnih vijesti iz Agrokora. Ministarstva gospodarstva i pravosuđa u kratkom su vremenu iznjedrila akt zamišljen da zaustavi propadanje Todorićevog poslovnog imperija, kako bi se ublažio utjecaj tog procesa na hrvatsko gospodarstvo, pa je to teško mogao biti dobar posao. Realno je pretpostaviti da u zakonu ima loših stvari, makar je lex Vlahušić, također proizvod aktualne vladajuće koalicije, sigurno nenadmašiv. A sporazum banaka i Agrokora skida i odgovornost s parlamentarne oporbe da, pod presijom da su ugroženi nacionalni interesi, podrži zakon o izvanrednoj upravi. To je sada sasvim običan zakon i samo je pitanje je li potreban Hrvatskoj i u kakvom obliku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka