Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 1
Sutra: 5° 5° 1
20. siječnja 2019.
Komentar Dražena Ciglanečkog

Lako je biti Friščićev partner

Foto: Darko JELINEK
Foto: Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 2. siječanj 2011. u 14:50 2011-01-02T14:50:39+01:00

Tri mjeseca u HDZ-u su bistrili rekonstrukciju, Friščića nisu pritom ništa pitali, ali kad mu je prošle nedjelje premijerka priopćila što je smislila šef HSS-a nije se bunio

Sasvim je nemoguće zamisliti situaciju da Zoran Milanović u ulozi  premijera nazove u nedjelju navečer svojeg glavnog koalicijskog partnera Radimira Čačića i kaže mu: "Čuj, sutra ću objaviti promjenu četiri ministra, uvođenje dužnosti potpredsjednika Vlade za investicije i  promaknuće dvojice ministara u potpredsjednike Vlade. Dođi sutra na  sastanak da ti sve ovo ponovim, a u srijedu neka tvoji u Saboru glasuju  za ta kadrovska rješenja. Ajd' bok!" Neovisno o odnosu političkih snaga  i broju zastupnika u korist SDP-a, posve je isključeno da bi premijer  Milanović mogao provesti ovako krupne izmjene u Vladi tako da  Čačića tek na kraju, samo usput, izvijesti što će učiniti. Makar narodnjaci imali svega šest zastupnika, nasuprot SDP-ovih 65, Čačić bi Milanoviću sigurno rekao da njih dvojica moraju sjesti i dogovoriti se o rekonstrukciji i da ne dolazi u obzir bianco potpora HNS-a.

Aktualnoj premijerki Jadranki Kosor puno je lakše. Predsjednik HSS- a Josip Friščić nije niti približno samosvjestan kao Čačić. Vođa seljaka  nije zahtjevan koalicijski partner i HDZ s njim skoro da i nema problema. Tri mjeseca u HDZ-u su bistrili rekonstrukciju, Friščića nisu pritom  ništa pitali, ali kad mu je prošle nedjelje premijerka priopćila što je  smislila šef HSS-a nije se bunio. Ali, u Friščiću se ipak probudio neki  seljački inat i osjećaj za pravicu. Nije u ponedjeljak otišao na koalicijski  sastanak niti je tamo poslao svojeg predstavnika, a u srijedu nitko iz  HSS-a nije sudjelovao u parlamentarnoj raspravi koja je prethodila izglasavanju povjerenja novim ljudima u Vladi. Svih šest zastupnika HSS- a podržalo je rekonstrukciju, međutim već i spomenuta razina  Friščićevog iskazanog nezadovoljstva značajna je novost. Očito ni on nije mogao samo tako otrpjeti da se uvodi dužnost koja nije predviđena  koalicijskim sporazumom, a da u HDZ-u ne smatraju potrebnim da se  konzultiraju s HSS-om o imenu čovjeka koji bi u Vladi bio zadužen za  investicije. A kamoli da Jadranka Kosor predloži Friščiću da ponudi  svojeg kandidata.

Lojalni smo bez fige u džepu, podupiremo Vladu koje  bez nas odavno ne bi bilo, a što HSS zapravo ima od toga, vjerojatno se  slična dvojba zadnjih dana Friščiću mota po glavi. HDZ nije još pozvao  HSS ni na razgovore o zajedničkom nastupu na parlamentarnim izborima. U sudaru s Kukuriku koalicijom HDZ je, ako samostalno izađe na  izbore, osuđen na dramatičan poraz. No, nenaviknuti da mjesta na izbornim listama dijele s bilo kim, HDZ-ovcima nije lako ni HSS-u prepustiti sedam, osam sigurnih mandata. S obzirom na male izglede za  pobjedu, u HDZ-u će biti velika navala na vodeće pozicije na listama  koje jamče ulazak u Sabor. Okolnosti, dakle, ne idu na ruku Friščiću i  HSS-u. Tu se, međutim, nalaze svojom krivnjom jer tri godine nisu znali  kako se nametnuti HDZ-u. Čak se Milorad Pupovac sa samo tri zastupnika izborio za bolji status u koaliciji nego Friščić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka