Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 4n
Sutra: 3° 3° 4n
19. siječnja 2019.
Krtica
Krtica
Autor:
Objavljeno: 12. prosinac 2010. u 17:30 2010-12-12T17:30:04+01:00

Sada nije uputno tražiti od hrvatske krtice, Mladena Bajića, da ode. Istrage o masovnoj korupciji u Hrvatskoj u vrlo su osjetljivoj fazi i nije trenutak za promjene na poziciji glavnog državnog odvjetnika, pa makar se radilo o Bajiću. Dok netko novi pohvata sve konce izgubljeno bi bilo dragocjeno vrijeme. Dakle, Bajić ostaje

Medijski graditelji kulta ličnosti glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića munjevito su reagirali na objavu WikiLeaksa. Pokušavaju uvjeriti hrvatsku javnost da je Bajić, koji neprestano inzistira na tajnosti istražnih radnji, ljude u američkom veleposlanstvu brifirao o stanju istraga protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, u sklopu obveze Hrvatske da članice NATO izvještava o važnim sigurnosnim pitanjima?! Kad su se Sanader, Mladen Barišić, Nevenka Jurak i ostali udruživali kako bi izvukli neki novac iz hrvatskih javnih poduzeća, vjerojatno im ni na kraj pameti nije bilo da će time postati sigurnosna prijetnja za SAD.
   No, okanimo se gluposti. U svakoj ozbiljnoj zemlji otkriće da je državni tužitelj stranim diplomatima pričao o detaljima istraga što ih vodi, bilo bi – prvorazredan skandal. Taj bi čovjek odmah bio maknut ili bi sam podnio ostavku suočen sa snažnim javnim i političkim pritiskom. WikiLeaks je u Njemačkoj ubrao žrtvu zbog puno bezazlenijih dostava američkom veleposlanstvu u Berlinu. Ispostavilo se da ih je Helmut Metzner prošle godine upoznavao s pojedinostima pregovora između demokršćana i liberala o sastavljanju vlade. Čim je procurilo da je Metzner bio krtica, odmah je smijenjen s mjesta šefa ureda ministra vanjskih poslova Guida Westerwellea. I nitko, naravno, Metznera nije branio tvrdnjom da je u redu razmjenjivati informacije s Amerikancima jer su oni partner unutar NATO saveza. Westerwelle je čak zahtjevao od službenog Washingtona da povuku svojeg veleposlanika, što je odbijeno.
   Sada nije uputno tražiti od hrvatske krtice, Mladena Bajića, da ode. Istrage o masovnoj korupciji u Hrvatskoj u vrlo su osjetljivoj fazi i nije trenutak za promjene na poziciji glavnog državnog odvjetnika, pa makar se radilo o Bajiću. Dok netko novi pohvata sve konce izgubljeno bi bilo dragocjeno vrijeme. Dakle, Bajić ostaje. Ali, iznova se mora konstatirati da je, bez obzira na aktualne kaznene postupke, loše radio svoj posao. Uostalom i u spomenutoj američkoj depeši govori se da je Bajić »godinama bio ekstremno neodlučan čak i u otvaranju formalnih istraga«. Za državnog tužitelja nema gore procjene. Oportunizam i oklijevanje jednostavno nisu spojivi s tom nevjerojatno odgovornom dužnošću. »Zapitajmo se što bi bilo da su sve ove godine ljudi pošteno, beskompromisno obavljali svoj posao, provodili zakon«, rekao je jučer predsjednik SDP-a Zoran Milanović.
   I to je suština Bajićevog problema. On je, nažalost, dugo vezao konje gdje su mu političari kazali. Zato Sanader dok je bio premijer nije imao nikakvih primjedbi na Bajića. Jednak je slučaj sa sadašnjom predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor. Pa Bajić je nju i predsjednika Ivu Josipovića, nejasno je zašto, čak pismom izvijestio da je pokrenuo proceduru skidanja Sanaderovog zastupničkog mandata. Tko zna što bi otkrio neki hrvatski WikiLeaks, o čemu je Bajić svih ovih godina razgovarao s našim premijerima i šefovima država.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka