Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 0° 6
Sutra: 0° 0° 6
24. siječnja 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

Koljivo, a ne sushi

Autor:
Objavljeno: 23. siječanj 2011. u 14:02 2011-01-23T14:02:46+01:00

Milanović nikad nije zastupao antisrpske stavove. Dapače. Primjerice u ljeto 2008. godine u Srbu je prisustvovao obilježavanju »Dana ustanka naroda Like«, premda je riječ o kontroverznom datumu. Bilo je to dvije godine prije nego što je predsjednik Ivo Josipović u Srbu slavio partizanske kape. Milanović, znači, nije u poziciji političara koji bi se trebao pojavljivati na pravoslavnom domjenku kako bi dokazao da se popravio

Prije nego što je predsjednik SDP-a Zoran Milanović u četvrtak pozvao novinare kako bi komentirao upravo predstavljene vladine kapitalne projekte, hrvatskim medijima, naviknutim na svakodnevnu javnu prisutnost premijerke Jadranke Kosor, jako je nedostajao, pa su ga danima očajnički tražili. A u analizama gdje je proteklih tjedana Milanović sve trebao biti, a nije, uvijek je na prvom mjestu istican domjenak povodom pravoslavnog Božića što ga tradicionalno organizira Milorad Pupovac i njegovo Srpsko narodno vijeće.

To je, dakle, bio Milanovićev najveći propust. Nitko mu nije zamjerio nedolazak na katoličku božićnu ponoćku. Možda bi Milanoviću, kao lideru političke ljevice, čak bilo i predbacivano da je tom prigodom viđen u prvom redu zagrebačke Katedrale. No, izostanak sa skupa na kojem se čestita »Hristos se rodi« nešto je što si Milanović očito nije smio dopustiti. Tamo svi važni hrvatski političari, od predsjednika Republike do premijera i šefa opozicije, jednostavno moraju biti. I to svake godine. Nema preskakanja.

Činjenica da je Milanović lani bio na SNV-ovom domjenku nije mu niti olakotna okolnost. Morao je zaboraviti da ga je Pupovac nedavno suptilno nazvao SDP-ovim Sanaderom i doći u prostorije Hrvatskog novinarskog društva po ovogodišnju porciju koljiva. Umjesto da s Radimirom Čačićem kod novinara Davora Butkovića ide na sushi.

   Milanović nikad nije zastupao antisrpske stavove. Dapače. Primjerice u ljeto 2008. godine u Srbu je prisustvovao obilježavanju »Dana ustanka naroda Like«, premda je riječ o kontroverznom datumu. Bilo je to dvije godine prije nego što je predsjednik Ivo Josipović u Srbu slavio partizanske kape. Milanović, znači, nije u poziciji političara koji bi se trebao pojavljivati na pravoslavnom domjenku kako bi dokazao da se popravio. Ali, u javnosti se svejedno sugerira da iznova početkom svakog siječnja mora potvrđivati svoju političku korektnost tako da dođe na Pupovčevu manifestaciju i uzvikne »Hristos se rodi«. Nije dovoljno da pošalje desetak SDP-ovaca. Tako se to uvriježilo.

Može se pretpostaviti kako bi odjeknulo da Milanović pobijedi na idućim parlamentarnim izborima i postane premijer, a onda zanemari taj fatalni domjenak. Dobilo bi to nema sumnje tretman prvorazrednog skandala. A što bi tek uslijedilo ako nakon izbora Kukuriku koalicija osvoji saborsku većinu i ne uzme u vladu i SDSS, stranku koja je iznimno čvrst oslonac Jadranke Kosor i HDZ-a? Čini se, naime, da su u SDSS-u participaciju u hrvatskoj vlasti počeli smatrati svojim stečenim pravom, a u tome ih podržava i dio medija.

Milanović bi se stoga vjerojatno suočio s velikim problemima kad bi odlučio da Pupovca i kolege, navodno jedine jamce zaštite srpskih manjinskih prava, ostavi u opoziciji. U tom mu slučaju možda ne bi puno pomogao ni dolazak na domjenak u HND.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka