Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
13. studenoga 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Kolinda Grabar-Kitarović kao Bill Clinton

NL arhiva
NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 24. srpanj 2016. u 15:23 2016-07-24T15:23:22+02:00

Ovo bi bila idealna situacija za hrvatskog Kennetha Starra, koji bi ispitao laže li predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili VIP gost na njezinoj inauguraciji i o tome zatim izvijestio Sabor

Krajem 1998. američki Kongres tek je drugi put u povijesti glasovao o opozivu predsjednika. »Impeachment« protiv Billa Clintona pokrenula je Republikanska stranka, smatrajući da je on lagao o prirodi svojeg odnosa s Monicom Lewinsky.

Nije ga se, dakle, teretilo za seks s pripravnicom u Bijeloj kući, zbog toga niti najstroži puritanci među republikancima ne bi tražili opoziv predsjednika, nego za svjesno zaobilaženje istine. Clinton je javno poricao dosta čvrste dokaze da je tijekom mandata bio intiman s Monicom Lewinsky.

Uslijedila je besprimjerna haranga njegovih političkih protivnika utemeljena na premisi da predsjednik SAD ne smije lagati. Odlučujuću ulogu imao je neovisni tužitelj Kenneth Starr, koji je gorljivo istraživao okolnosti ovog slučaja i opširan izvještaj o svemu podnio Kongresu.

U Hrvatskoj ne postoji institucija neovisnog tužitelja, a za takvog bi čovjeka sada itekako bilo posla. Novi saziv Sabora mogao bi ga ovlastiti da istraži odnos predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i Zdravka Mamića, s naglaskom na proslavu njezinog rođendana prošle godine.

Pojedine su novine već u to vrijeme izvijestile da je Mamić, tada persona grata na Pantovčaku, u subotu 25. travnja 2015. priredio proslavu predsjedničinog rođendana, koji joj je, inače, bio četiri dana kasnije. 

Iz Ureda predsjednice nije to demantirano. No, Kolinda Grabar-Kitarović je prije tri tjedna u intervjuu za televiziju N1 samoinicijativno izjavila da je na taj rođendan bila s obitelji u Bruxellesu. Na pitanje novinarke misli li time na tvrdnje da joj je proslavu rođendana organizirao Mamić, predsjednica je samo ponovila da je bila u Bruxellesu.

Ali, u četvrtak je Mamić, po svemu sudeći bijesan jer Kolinda Grabar-Kitarović želi oprati ruke od njega, rekao da joj je doista organizirao »jednu malu zabavu«. Sasvim je, naravno, nevažno je li to bilo baš 29. ili 25. travnja prošle godine.

Ključno je, ako Mamić govori istinu, da je predsjednica faktično lagala. Drukčije se to jednostavno ne može nazvati. Znači, osoba kojoj se sudi zbog vrlo ozbiljnih financijskih malverzacija po vlastitom je priznanju donirala kampanju predsjednice Republike s 20 tisuća kuna i još joj je napravila rođendansku zabavu, kako Mamić kaže – za dušu.

Kolinda Grabar-Kitarović to, pak, neizravno negira. Poslužila se pritom glasovitom Clintonovom taktikom opovrgavanja seksa s Monicom Lewinsky, koja je svetica u usporedbi s Mamićem.

Dok je suprug Hillary Clinton rečenicom »nikad nisam imao seksualni odnos s gospođicom Lewinsky« posredno sugerirao da »blow job« i nije pravi seks, hrvatska predsjednica isticanjem činjenice da se 29. travnja 2015. nalazila u Bruxellesu implicitno odbacuje navode da je rođendan prethodno proslavila i sa svojim donatorom Mamićem.

Ovo bi bila idealna situacija za hrvatskog Kennetha Starra, koji bi ispitao laže li predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ili VIP gost na njezinoj inauguraciji i o tome zatim izvijestio Sabor.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.