Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

Karamarko je HDZ-ov Tomac

Tomislav Karamarko / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Tomislav Karamarko / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 6. svibanj 2012. u 12:51 2012-05-06T12:51:32+02:00

Jadranka Kosor i Vladimir Šeks sigurno su očajni dok gledaju kako im Karamarko pred nosom otima nešto što smatraju svojim

Kad je u lipnju 2007. godine Zoran Milanović postao predsjednik SDP-a, izazvalo je to nemale frustracije stranačkih veterana. Nije on, istina, došao niotkud, u SDP se učlanio 1999. godine, a pet godina kasnije Ivica Račan počeo mu je davati važnije poslove u stranci. Ali, ljudi poput Željke Antunović, Milana Bandića ili Mate Arlovića teško su podnosili što odjednom moraju slušati čovjeka koji SDP nije imao niti u planovima u vrijeme dok su oni zajedno s Račanom razvijali tu stranku. Smatrali su da su, po prirodi stvari, nakon Račanove smrti oni bili na redu da vode SDP. Zato dio starosjedilaca nikad nije do kraja prihvatio Milanovića. 

    Još prije nekoliko tjedana, Tomislav Karamarko značio je u HDZ-u daleko manje nego Milanović u SDP-u u trenutku svoje predsjedničke kandidature. Karamarko je, doduše, sudjelovao u osnivanju HDZ-a, ali se s njim razišao već 1993. godine, a sedam godina kasnije čak je vodio kampanju Stjepana Mesića, čiji je program s kojim je izabran za predsjednika Republike bio – detuđmanizacija i dehadezeizacija Hrvatske. 

    U rujnu prošle godine Karamarko je ponovo pristupio HDZ-a, a sad bi već htio biti i lider stranke. To je otprilike kao da je 2007. na čelo SDP-a, i to s velikim izgledima, želio doći Zdravko Tomac, jedan od utemeljitelja stranke koji ju je s vremenom napustio jer je skroz prešao u vode nacionalnog i vjerskog misticizma. Apsurdno je, dakle, što je Karamarko došao u situaciju da se uopće kandidira za predsjednika HDZ-a. Činjenica je da u zadnjih petnaestak dana uspio oko sebe okupiti respektabilna imena i da ima realnu mogućnost za pobjedu na izbornom saboru 20. svibnja i to možda već u prvom krugu. No, to samo svjedoči o posvemašnjoj konfuziji kakva u HDZ-u vlada zbog izgubljenih parlamentarnih izbora i sudskog procesa protiv stranke koja je optužena za ilegalno financiranje. 

    U normalnim okolnostima vjerojatno bi još i Milanović čekao svoju priliku u SDP-u, a pitanje je bi li je ikad i dočekao. S Račanovom smrću završilo je jedno razdoblje u stranci, Milanović je to osjetio i zgrabio šansu koja mu se iznenadno otvorila. Da se u HDZ-u i u Hrvatskoj proteklih godina nisu odvijali procesi koji su nanijeli golemu štetu i stranci i državi, Karamarko bi i danas radio u nekoj obavještajnoj službi ili u svojoj firmi Soboli, a u javnosti bi bio prisutan ako bi ga televizijske kamere ulovile tijekom prijenosa neke od utakmica Košarkaškog kluba Zagreb, gdje je potpredsjednik. Ovako je blizu preuzimanja HDZ-a i to stvara razumljivu nelagodu kod dosta članova koji su kontinuirano u stranci. Jadranka Kosor i Vladimir Šeks sigurno su očajni dok gledaju kako im Karamarko pred nosom otima nešto što smatraju svojim. Zato se neće predati, beskompromisno će se boriti do samog kraja. Također i Darko Milinović. On sebi više ne može pomoći, ali u kampanji će toliko ocrniti Karamarka da Milanović o njemu više neće morati ništa reći.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.