Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
21. studenoga 2019.
Kolumna Dražena Ciglenečkog

kolumna Karamarka je srušila neprincipijelna koalicija

Andrej Plenković i Tomislav Karamarko / Damir SENČAR/PIXSELL
Andrej Plenković i Tomislav Karamarko / Damir SENČAR/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 20. ožujak 2018. u 22:52 2018-03-20T22:52:33+01:00

Plenković i njegova ekipa djelovali su kompaktno skoro godinu dana, napukline među njima sugeriralo je Stierovo napuštanje Banskih dvora, a Istanbulska konvencija ih je potpuno rastavila. Na jednoj su strani Plenković, Jandroković i Dubravka Šuica, a na drugoj Stier i Ivana Maletić

Krajem osamdesetih je u javnom govoru često bio korišten termin neprincipijelna koalicija. Iskovao ga je makedonski komunist Vasil Tupurkovski. U listopadu 1988., na jednoj od prijelomnih sjednica CK SKJ, organizirano je tajno glasovanje o povjerenju članovima Predsjedništva, a podrška je uskraćena jedino Dušanu Čkrebiću, predstavniku Srbije lojalnom Slobodanu Miloševiću. One koji na glasačkim listićima nisu zaokružili Čkrebićevo ime Tupurkovski je nazvao neprincipijelnom koalicijom. Aludirao je da ih protiv Čkrebića, a zapravo protiv Miloševića, nisu spojila slična ideološka promišljanja nego određeni interesi. Ovih se dana Tupurkovskog, prateći zbivanja u HDZ-u u vezi s najavljenom ratifikacijom Istanbulske konvencije, možda sjetio Tomislav Karamarko. Iz perspektive bivšeg predsjednika HDZ-a danas se doista može činiti da je on u lipnju 2016. bio žrtva neprincipijelne koalicije ljudi koji su pridonijeli njegovom padu i potom zavladali strankom.

Karamarko je tada, kao odgovor na činjenicu da je Most podržao oporbeni zahtjev za njegov opoziv, odlučio srušiti Oreškovićevu vladu u kojoj je i HDZ participirao. Četvero HDZ-ovih europskih parlamentaraca, Dubravka Šuica, Ivana Maletić, Andrej Plenković i Davor Stier, poslali su pismo zastupnicima svoje stranke u Saboru pozivajući ih da odbiju poslušnost Karamarku i sačuvaju Vladu. Gordan Jandroković solidarizirao se sa stavovima u tom pismu i izjavio da bi trebalo preispitati odluku o smjeni premijera Tihomira Oreškovića.

Njemu je ipak izglasano nepovjerenje, ali Karamarko je, nakon što nije uspio okupiti novu parlamentarnu većinu, podnio ostavku i time otvorio vrata Plenkovićevom dolasku. Čim je Plenković objavio kandidaturu za predsjednika HDZ-a, uz njega se svrstalo petero spomenutih. Stier je bio Plenkovićeva desna ruka u kampanji unutar HDZ-a prije izbora. Jandrokovića je Plenković, nakon što je došao na čelo stranke, postavio za glavnog tajnika HDZ-a, a Ivana Maletić bila je zadužena za pisanje stranačkog programa za parlamentarne izbore. Kasnije, kad je Plenković postao premijer, Stier je dobio dužnost ministra vanjskih poslova dok je Jandrokovića zapalo mjesto predsjednika Sabora. Potpredsjednici HDZ-a Ivani Maletić bilo je ponuđeno da uđe u Vladi, ali je ona radije ostala u Bruxellesu.

Plenković i ta njegova ekipa djelovali su kompaktno skoro godinu dana, napukline među njima sugeriralo je Stierovo napuštanje Banskih dvora, a Istanbulska konvencija ih je potpuno rastavila. Na jednoj su strani Plenković, Jandroković i iz Europskog parlamenta Dubravka Šuica, a na drugoj protivnici ovog dokumenta Stier i Ivana Maletić. Iz njihovih je javnih istupa lako zaključiti da nikad nisu dijelili zajedničke vrijednosti, da su se prigodno našli kako bi napravili pritisak na Karamarka i zatim Plenkovića izgurali za novog lidera HDZ-a.

Najzanimljivija je tu pozicija Stiera, koji ima jasno izgrađen vrijednosni sustav. Ako ne ranije, on je imao priliku Plenkovića dobro upoznati tijekom dvogodišnjeg boravka u Bruxellesu. Sigurno je shvatio da aktualni premijer nije poput njega entuzijastičan konzervativac, demokršćanin. Kad se, primjerice, u EP-u glasovalo o tome hoće li Europska komisija pozvati sve države članice da ratificiraju Istanbulsku konvenciju, Stier je bio protiv, a Plenković za, da bi naknadno u zapisnik unio da je suzdržan. Nije stoga Stier mogao očekivati da će Plenković raditi s njim na kristijanizaciji HDZ-a. Pa ipak mu se pridružio u ljeto 2016. Za HDZ je, pokazalo se na prošlim izborima za Sabor, to partnerstvo bilo pozitivno. No, Stier je izdržao s Plenkovićem u Vladi samo osam mjeseci. Nije u njoj pristao surađivati s HNS-om. Suprotstavio se s Plenkovićem bivšem predsjedniku HDZ-a, kojeg je smatrao štetnim za stranku i prije nego je otišao u Europski parlament, ali politički pragmatizam za Stiera, evidentno je, ima granica.

I sada su Plenković i Jandroković u kampanji uvjeravanja članstva HDZ-a da u Istanbulskoj konvenciji nema ničeg problematičnog, a Stier i Ivana Maletić argumentiraju suprotno, čime se slažu s Karamarkom, koji putem Facebooka šalje poruke da su ugroženi katolički korijeni hrvatskog naroda. »Stier i Karamarko su u neprincipijelnoj koaliciji«, mogao bi ustvrditi Plenković.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.