Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 4n
Sutra: 5° 5° 4n
18. siječnja 2019.
Komentar Dražena Ciglanečkog

Kalmeta nije živio u neznanju

Foto: Darko JELINEK
Foto: Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 9. siječanj 2011. u 12:28 2011-01-09T12:28:00+01:00

Kalmeta je prvi visoki dužnosnik Vlade i HDZ-a za kojeg se, na temelju objavljenih dijelova Sapunarovog svjedočenja, pouzdano zna da ipak nije živio u neznanju kao žrtva demonskog Sanadera

Ivo Sanader neprestano je ponavljao da nije istina ništa što je Mladen Barišić istražiteljima govorio o slučaju Fimi-media. No, u Državnom odvjetništvu vjerovali su Barišiću i prije mjesec dana zatražili su Sanaderovo pritvaranje, premda protiv njega dotad nije bilo skoro nikakvih drugih dokaza kad su u pitanju torbe s novcem što mu ih je navodno donosio nekadašnji HDZ-ov rizničar. Riječi jednog nepoštenog čovjeka, do grla upletenog u izvlačenje novca iz državnih poduzeća, bile su dovoljne za kazneni progon dugogodišnjeg premijera. 

Bivši član uprave HAC-a Josip Sapunar bio je, pak, tek kotačić u operaciji Fimi-media. Bio je samo oportunist, htio je zadržati svoje prestižno radno mjesto i zato je pristao mimo propisa sklapati poslove s tom agencijom. Nije poznato da je, za razliku od Barišića, u svemu tome imao osobne materijalne koristi. I taj je Sapunar USKOK-u detaljno opisao sastanke što ih je ministar i potpredsjednik HDZ-a Božidar Kalmeta organizirao Barišiću s ljudima iz HAC-a, a na kojima se od njih zahtijevalo da poslove marketinga dodjeljuju Fimi-mediji jer se na taj način financira HDZ. Sapunar se prisjetio i kako je na jednom od tih sastanaka Barišić toliko galamio na njih da ga je Kalmeta jedva smirivao. Poput nedavno Sanadera, danas Kalmeta tvrdi da se tu radi o notornim neistinama, ali kad se vjerovalo Barišiću, red je da se vjeruje i Sapunaru. 

Je li Kalmeta svojim angažmanom oko Fimi-medije počinio kakvo kazneno djelo, to će dakako utvrđivati nadležne institucije. Međutim, političke posljedice Sapunarovog iskaza već su jasne i dalekosežne. Ruši se, naime, ionako vrlo krhka konstrukcija čelnika HDZ-a prema kojoj oni nisu apsolutno ništa znali o Fimi-mediji. Naravno da je od samog početka krajnje neuvjerljivo djelovala teza da su Sanader i Barišić sami organizirali i proveli tu složenu operaciju i da ama baš nitko od ostalih u vrhu stranke nije cijelo vrijeme niti naslućivao što se odvija u njihovom neposrednom okruženju. Kalmeta je prvi visoki dužnosnik Vlade i HDZ-a za kojeg se, na temelju objavljenih dijelova Sapunarovog svjedočenja, pouzdano zna da ipak nije živio u neznanju kao žrtva demonskog Sanadera. 

I što će sada biti s ministrom kojeg, unatoč brojnim aferama povezanim s njim, nije zahvatila rekonstrukcija Vlade? Činjenica da premijerka Jadranka Kosor nije smijenila Kalmetu sigurno odgovara Mladenu Bajiću jer, ako će krenuti na njega, to će biti dokaz da se glavni državni odvjetnik ne bavi isključivo bivšima, kako mu se nerijetko predbacuje. Ali, za premijerku je ovo iznimno zahtjevna situacija. Da čeka Bajićev potez? Da sama makne Kalmetu desetak dana nakon što ga je ostavila u Vladi? I s kojim obrazloženjem, da je Kalmeta jedini iz vodstva HDZ-a, osim Sanadera i Barišića, znao za Fimi-mediju? Jadranka Kosor godinu i pol dana nekako preživljava, ali HDZ-ov brod pušta na sve strane i teško je začepiti sve te rupe. Trenutačno se čini da je konačna havarija neizbježna.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka