Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 4
Sutra: 10° 10° 4
29. veljače 2020.
Budo opet jaše

kolumna KOMENTAR DRAŽENA CIGLENEČKOG HDZ rehabilitira Budimira Lončara

snimio Roni Brmalj
snimio Roni Brmalj
Autor:
Objavljeno: 3. veljača 2019. u 17:51 2019-02-03T17:51:34+01:00

Kako su se samo u tom taboru zgražali kad ga je predsjednik Stjepan Mesić, koji također ima status hrvatskog veleizdajnika, imenovao svojim savjetnikom. No, ovih se dana odnos HDZ-a prema Lončaru iznenadno stubokom mijenja.

Među temeljne elemente klasničnog narativa o Domovinskom ratu spada i tvrdnja da su Ujedinjeni narodi u rujnu 1991., zabranom Jugoslaviji da uvozi oružje, donijeli jednu od najsramotnijih odluka u povijesti te institucije. Dovelo je to do toga da su se, govorili su to i prije dva mjeseca apologeti Franje Tuđmana u HTV-ovoj dokumentarnoj seriji »Rat prije rata«, slabe hrvatske snage morale boriti protiv do zuba naoružane JNA, na koju taj embargo nije nimalo utjecao. Usto, glavnu ulogu u odluci UN-a imao je, slušali smo to gotovo tri desetljeća, Hrvat Budimir Lončar, u to vrijeme ministar vanjskih poslova u vladi raspadajuće SFRJ. On se branio da je postupao u dogovoru s Tuđmanom i da Hrvatska, koja tada još nije bila međunarodno priznata država, ionako nije mogla legalno uvoziti oružje. Ali, za HDZ i sve čuvare digniteta Domovinskog rata Lončar je svejedno ostao onaj koji je »Hrvatsku '91 osudio na smrt«.

Kako su se samo u tom taboru zgražali kad ga je predsjednik Stjepan Mesić, koji također ima status hrvatskog veleizdajnika, imenovao svojim savjetnikom. No, ovih se dana odnos HDZ-a prema Lončaru iznenadno stubokom mijenja. Njihov je koalicijski partner, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, Lončaru, »mračnom liku jugokomunizma« i »najvećem ubojici Hrvatske«, dodijelio Medalju Grada Zagreba i to za »izuzetna postignuća i značajan doprinos međunarodnoj suradnji Hrvatske i zemalja članica EU«. Na Bandića nije potrebno trošiti riječi, on je političar koji nikad ništa čvrsto nije zastupao i koji može biti apsolutno sve. Znakovito je, međutim, da baš nitko iz HDZ-a, niti šef stranke u Zagrebu Andrija Mikulić ni premijer Andrej Plenković ili netko drugi iz nacionalnog vodstva, nije dosad kritizirao davanje ovakve počasti dugo omrznutom Lončaru. Iz toga se može jedino izvesti zaključak da u HDZ-u smatraju da je došao trenutak za političku rehabilitaciju jugoslavenskog ministra, koji je na toj dužnosti bio još skoro mjesec dana nakon pada Vukovara, ali time i za reviziju kompletnog razdoblja nastanka samostalne Hrvatske i Domovinskog rata.

O tome je li Lončar doista, kao što to vjeruju u HDZ-u, zaslužio da ga se danas nagrađuje, bit će sigurno oprečnih ocjena i političara i povjesničara. Puno je važnije da HDZ, koji je uvijek inzistirao na monopolu na tumačenje procesa stvaranja Hrvatske, na ovaj način zapravo otvara prostor za početak dobrodošlog propitivanja i ostalih dogmi na kojima počiva službena istina o Domovinskom ratu. Jer, ako Lončar više nije zlotvor zaslužan za embargo UN-a, »zbog kojeg su poginuli mnogi ljudi u Hrvatskoj«, nego, po novom, čovjek značajnih postignuća, onda je, što se HDZ-a tiče, sve moguće. Možda će uskoro, za godinu ili dvije, HDZ prihvatiti i činjenicu da je 1991. u Hrvatskoj izbio građanski rat između Hrvata i Srba, kao posljedica sukoba državnih koncepcija na prostoru Jugoslavije.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.