Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 2
Sutra: 5° 5° 2
23. veljače 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Je li Crkva ucjenjena?

Je li Crkva ucjenjena?
Je li Crkva ucjenjena?
Autor:
Objavljeno: 8. travanj 2018. u 20:20 2018-04-08T20:20:38+02:00

Katolički biskupi višekratno su iznijeli svoj negativan stav prema Istanbulskoj konvenciji, tvrdeći da se tim dokumentom promiče njima neprihvatljiva rodna ideologija. Nisu u tome usamljeni, iz istog je razloga i nekoliko država članica Europske unije odbilo ratificirati tu konvenciju Vijeća Europe. Stoga je ovog tjedna apsolutno iznenađenje predstavljao intervju zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, predsjednika HBK, u kojem je on faktično rekao da ga je premijer Andrej Plenković na njihovom sastanku uvjerio da je vladina Interpretativna izjava jamstvo da rodna ideologija, nakon potvrde konvencije u Saboru, neće biti uvedena u hrvatski obrazovni i pravni sustav. Nije Puljić kazao da mu Istanbulska konvencija odjednom nije sporna, ali po svemu se moglo zaključiti da je ta Interpretativna izjava otklonila njegove glavne strahove. Tako je to shvatio i premijer, koji je sigurno osjetio veliko olakšanje kad je čuo što je Puljić govorio. Kasnije je predsjednik HBK demantirao da se predomislio i poručio da Istanbulsku konvenciju smatra štetnom za narod i državu i da zbog toga ratifikaciju treba odgoditi. No, nadbiskupove su riječi Hrvatskom katoličkom radiju ostale zabilježene, a time i pitanje što ga je potaknulo da Interpretativnoj izjavi, kojom se, zato što nema nikakav pravni učinak, dotad nitko nije naročito bavio, prida takvo značenje.

Malo je vjerojatno da ćemo to ikada doznati. Ali, Davor Stier dao je hrvatskoj javnosti materijal za razmišljanje. Politički tajnik HDZ-a je u petak, opširno elaborirajući kako on poima odnos između Crkve i politike, izrekao nešto doista senzacionalno. Upozorio je, naime, da su najveći klerikalci oni političari koji povremeno dođu na misu »da bi pokupili pljesak ili da ih se spomene s oltara, a kad su izbori da ih se možda s oltara favorizira«, a koji »možda znaju i za neke prljavštine u hijerarhiji Crkve, ali nisu tu da ih očiste nego da ostanu te prljavštine i da na temelju toga ucjenjuju i kontroliraju Crkvu«. Stier nije zvučao kao netko tko se služi pukim hipotezama u svrhu što plastičnijeg objašnjenja vlastite pozicije nego kao upućen čovjek koji zna neke stvari. Postoje, dakle, političari koji žele podršku Crkve, ti onda sigurno nisu u SDP-u, a pritom ne prezaju niti od toga da crkvenu hijerarhiju ucjenjuju informacijama o određenim nepravilnostima u njihovim redovima.

Nekad je na taj način Udba vrbovala svećenike i koristila ih za špijuniranje nepoćudnih katoličkih velikodostojnika. Tako su penetrirali i u druge društvene skupine. Je li moguće da i u današnjoj Hrvatskoj netko poseže za ovakvim metodama, a da bi stekao blagonaklonost Crkve? Stier kao da je upravo to sugerirao. Naravno da bi krajnje neodgovorno bilo ustvrditi da je on možda aludirao i da je Puljićev intervju bio plod nečije ucjene. Međutim, Stierove izjave novinarima ispred sjedišta HDZ-a morale bi biti barem predmet ozbiljne javne rasprave.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!
Započela je modernizacija strukovnog obrazovanja na dobrobit učenika i gospodarstva Republike Hrvatske!

UKLJUČITE SE I VI ZA BOLJE OBRAZOVANJE!