Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
6. prosinca 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

Komentar I Plenković diže ruke od Tuđmana

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 11. ožujak 2018. u 16:10 2018-03-11T16:10:29+01:00

Doista, što je ostalo od Tuđmana ako, eto, i Plenković, koji nipošto nije prototip nacionalističkog desničara, sasvim relativizira političko nasljeđe utemeljitelja HDZ-a?

U Zagrebu se jučer održala dugo očekivana Konvencija SDP-a, ali puno važnije stvari za hrvatsku politiku događale su se nedaleko u Velikoj Gorici. Tamo je obilježena obljetnica osnivanja lokalnog HDZ-a, a jedan od članova s govornice je premijeru Andreju Plenkoviću u lice rekao da je Istanbulska konvencija – protuprirodna. Prava je rijetkost da se u HDZ-u netko usudi javno polemizirati s predsjednikom stranke, pogotovo kad je on prisutan. Svjedoči to o dubini nezadovoljstva koje je u HDZ-u izazvala Plenkovićeva odluka da ratificira spomenuti dokument.

Uspjet će premijer u najvećoj mjeri slomiti taj otpor, ali kad više neće biti predsjednik HDZ-a članstvo će ga masovno gaditi kao Ivu Sanadera ili Jadranku Kosor. To je sigurno kao smrt.

No, ova epizoda čak nije bila najzanimljivija na jučerašnjem HDZ-ovom velikogoričkom skupu. Nešto je drugo bilo još intrigantnije. Plenković je, naime, prvo u obližnjem parku položio vijenac kod biste Franje Tuđmana, a zatim je u prigodnom govoru stranačkim kolegama, kako je prenijela televizija N1, konstatirao »u vrijeme Tuđmana, zbog politike pomirbe, ostali smo bez suočavanja s prošlošću«. To su riječi predsjednika HDZ-a, nekadašnjeg pripadnika zlatne komunističke mladeži. Ne postoji politička doktrina koju bi se nazivalo tuđmanizam, nije Tuđman bio nikakav politički inovator. Ali, obično ga se hvali da je politikom pomirbe, početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, ujedinio hrvatski narod u borbi za samostalnu državu. Kao da su tada Hrvati, unatoč činjenici da je Slobodan Milošević slao poruke da ne isključuje niti oružane bitke, bili međusobno posvađani. Ta se Tuđmanova politika pomirbe zapravo svodila na to da se on značajno oslanjao na ljude iz nekadašnjeg komunističkog represivnog aparata, Josipa Manolića, Josipa Boljkovca, Josipa Perkovića, Zdravka Mustača... A Plenković danas tvrdi da je to razlog što je izostalo »suočavanja s prošlošću«.

Slično je govorio i Tomislav Karamarko, a desni političari poput Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih, koji se nikad nisu naročito vezali za HDZ, otvoreno iznose kritičke stavove prema toj Tuđmanovoj pomirbi. Moglo bi se, dakle, čak reći da je u HDZ-u i općenito na desnoj političkoj sceni postignut konsenzus o tome da je ta Tuđmanova politika, ako možda i nije bila skroz pogrešna, u najmanju ruku imala i izrazito negativne posljedice.

»Predsjedniče, što je ostalo?«, naslov je knjige Nenada Ivankovića izdane 2000. Doista, što je ostalo od Tuđmana ako, eto, i Plenković, koji nipošto nije prototip nacionalističkog desničara, sasvim relativizira političko nasljeđe utemeljitelja HDZ-a? Ako je Tuđman bio prepreka »suočavanju s prošlošću«, a politika pomirbe bila je njegov forte, objektivno malo ili ništa.

Jučer je to faktično sugerirao i Plenković. Naravno, Tuđmanov kult u HDZ-u neće time prestati, nastavit će mu postavljati biste i hodočastiti mu na grob.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.