Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 6
Sutra: 2° 2° 6
23. siječnja 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Hrvatska politika nikad nije bila ovako bizarna

Hrvatska politika nikad nije bila ovako bizarna
Hrvatska politika nikad nije bila ovako bizarna
Autor:
Objavljeno: 17. rujan 2017. u 17:35 2017-09-17T17:35:46+02:00

Hrvatskom političkom scenom prodefilirali su tijekom 27 godina razni čudaci, glupani i opsjenari, koji su radili i govorili nevjerojatne stvari. Konkurencija je, znači, ogromna. Ali, unatoč tome, s velikom sigurnošću možemo ocijeniti da hrvatska politika upravo prolazi kroz svoje najbizarnije razdoblje. U boljim vremenima, mediji su se mogli nadati da će od političara u dva tjedana dobiti eventualno jednu izjavu koju bi onda danima razvlačili. Posljednjih je mjeseci, međutim, takvih pomaknutih izjava toliko da ih se sve niti ne stigne propisno obraditi. Uzmimo samo ovaj tjedan, u kojem je u Budimpešti zabljesnula predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Ona je rekla da ju je mađarski premijer Viktor Orban uvjerio da njegova namjera blokade ulaska Hrvatske u OECD uopće nije ucjena nego da je motivirana brigom za nacionalne interese. Kao da postoji ucjena iza koje nisu interesi već čisti gušt.

Mediji su činjenici da predsjednica ima više razumijevanja za mađarske nego za hrvatske interese dali zasluženi tretman. Ali, pazite samo, kakvi su biseri ostali tek zabilježeni ili su prošli sasvim nezapaženo. HNS-ovac Predrag Štromar hvalio je postupanje Vlade u slučaju financijskog sloma Agrokora i to na temelju zakona protiv kojeg su glasovali zastupnici njegove stranke?! Milorad Pupovac, čiji je SDSS dio hrvatske vlasti, javno je zatražio hitan sastanak s državnim vrhom Srbije zbog lošeg položaja Srba u Hrvatskoj, u kojoj je on na vlasti zajedno s koalicijskim partnerima iz HDZ-a?! No, ipak je, svaka čast Kolindi Grabar-Kitarović, najbizarniji istup imao ministar financija Zdravko Marić. Predsjednica Republike svojom se izjavom opasno približila mogućnosti da je se proglasi nacionalnom izdajnicom i po tome se Marić nipošto ne može mjeriti s njom. Međutim, ministar je objavljujući odustajanje od uvođenja porez na nekretnine rekao nešto od čega pristojnom Hrvatu dođe da baci radio kroz prozor. »Ne bismo bili kadri u potpunosti eliminirati stvorenu percepciju da se radi o nekom novom nametu«, tako je Marić objasnio potez Vlade Andreja Plenkovića. Ne treba imati posebno snažnu memoriju da bi se prisjetilo tko je prednjačio u stvaranju ovakve percepcije. Naravno, Plenkovićev i Marićev HDZ.
U premijerskom mandatu Zorana Milanovića, HDZ je galamio da bi porez na nekretnine bio »u funkciji pljačke građana«. I sad Marić tvrdi da nije bio u stanju poništiti negativnu percepciju koju je o ovom porezu godinama stvarala njegova stranka?! Taj je čovjek zaista besraman. Ali, ovo je samo jedna dimenzija ministrovih riječi na sjednici Vlade. One impliciraju i da Marić i dalje smatra da bi porez na nekretnine bio koristan za narod i državu, ali je zbog percepcije svejedno odgođen. Kome bi ova percepcija mogla štetiti? Pa Vladi i HDZ-u. Marić je, dakle, priznao da je ljudima iz HDZ-a najvažnija ta stranka, a ne dobrobit Hrvatske. Za ne vjerovati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka