Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Hrvatska će zaista biti zahvalna Vrdoljaku

Hrvatska će zaista biti zahvalna Vrdoljaku
Hrvatska će zaista biti zahvalna Vrdoljaku
Autor:
Objavljeno: 31. prosinac 2017. u 16:19 2017-12-31T16:19:35+01:00

Rijetko je koji hrvatski političar služio medijima kao kanta za napucavanje kao što je to posljednjih tjedana predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak. Poprimilo je to takve razmjere da se njegova stranka žalila HRT-u zato što je novinar Hrvatskog radija Milorad Šikanjić u eteru Vrdoljaka nazvao političkom lešinom. Šikanjić je za dlaku izbjegao otkaz, a Vrdoljakov medijski tretman neće se ni ubuduće nimalo poboljšati. Ne bi mu moglo pomoći niti deset Krešimira Macana ili nekih drugih stručnjaka za - mumbo jumbo. Vrdoljak je odvođenjem HNS-a u koaliciju s HDZ-a postao zaista laka meta i novinari to obilato koriste. Teško je odoljeti ne pljucnuti na Vrdoljaka  kad, primjerice, pokušava uvjeriti javnost da je  Vladu Andreja Plenkovića odlučio podržati kako bi na taj način spriječio povratak recesije. Iz tog su se valjda razloga HNS-ovi vijećnici u skupštini Zagrebačke županije, također izabrani na listi sa SDP-om i HSS-om, ovog tjedna priklonili HDZ-u. I Zagrebačkoj županiji je prijetila recesija i HNS-ovci su stoga zajedno s HDZ-om smijenili predsjednika županijske skupštine Mihaela Zmajlovića iz SDP-a.

Uglavnom, Vrdoljakove tvrdnje da je žrtvovao stranku za dobrobit države jednostavno je osporiti, ali djeluju baš provokativno. No, koliko se god to činilo paradoksalnim, Hrvatska će jednog dana doista biti zahvalna Vrdoljaku na tome što je HNS spojio s HDZ-om i otrgnuo ga od političkih stranaka bez kojih narodnjaka gotovo da ne bi ni bilo u Saboru i niz županijskih i gradskih skupština. HNS će, naime, zbog Vrdoljakovog poteza vrlo vjerojatno nestati. A to će za Hrvatsku biti sjajna vijest. Dugo se ta stranka beskrupuloznih političkih predatora održavala na političkoj sceni milošću SDP-a, konkretno njihovog bivšeg predsjednika Zorana Milanovića. Doduše, Vrdoljak često maše nekakvim preferencijskim glasovima HNS-ovih kandidata na parlamentarnim izborima, ali oni su dobiveni na listi sa SDP-om i drugim partnerima u koaliciji lijevog centra. Samostalno HNS ne predstavlja ozbiljan politički čimbenik. Ljetos su ih k tome napustila i četiri saborska zastupnika koja su zajedno skupila 25 tisuća preferencijskih glasova.

Kad se još pridoda i spomenutu ozloglašenost Vrdoljaka i HNS-a u hrvatskoj javnosti, put te stranke u političko ništavilo praktično je zajamčen. Neće se hrvatska politika bez HNS-a automatski preporoditi, ali će sigurno biti bolja kad u njoj više neće biti nekoliko stotina ljudi čija je misao vodilja ogrebati se za dobro plaćeno mjestu u javnom sektoru ili se ugraditi u neki posao s državom. HNS bi mogao spasiti Plenković. Bilo bi čak pošteno da ih pozove u predizbornu koaliciju s HDZ-om i tako im se oduži što su mu oni sačuvali Vladu. Međutim, HDZ-ovi birači preziru Vrdoljaka i HNS i zato poslovično oprezni Plenković neće nepotrebno izazivati vraga. Prepustit će HNS zasluženom odumiranju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.