Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 18° 21° 2
23. lipnja 2018.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Hoće li Plenković postupiti kao Vučić?

Hoće li Plenković postupiti  kao Vučić?
Hoće li Plenković postupiti kao Vučić?
Autor:
Objavljeno: 26. ožujak 2017. u 16:58 2017-03-26T16:58:21+02:00

Naravno da bi Tomislav Nikolić ponovno pobijedio na izborima za predsjednika Srbije. Možda ne već u prvom krugu, koji se održava za tjedan dana, ali ne bi ti izbori bili niti naročito napeti. No, Aleksandar Vučić poželio je biti predsjednik i napravio je pritisak na Nikolića da odustane od kandidature. Vučićeva je pobjeda neupitna i tako će premijersku dužnost zamijeniti predsjedničkom. S obzirom da srpski ustav to ne brani, Vučić će moći ostati na čelu svoje stranke i iz te pozicije usmjeravati političke procese. Činjenica je, međutim, da nakon samo tri godine više nije htio obnašati glavnu operativnu političku dužnost u državi nego se povlači u hladovinu. Kao predsjednik Srbije imat će razmjernu malu odgovornost i neće morati na dnevnoj bazi rješavati krizne situacije.

Andrej Plenković tek je pet mjeseci premijer, a već je jasno da to nije za njega. To nije svijet protokola, konferencija, deklaracija, panela na koji je naviknuo u svojoj ugodnoj karijeri diplomata i europskog zastupnika. Biti premijer znači stalno donositi odluke koje će pogađati pojedine ljude i to, dakako, nosi sa sobom izniman stres. A Plenković je dosad pokazao sklonost odgađanju odluka. Iz premijerovog kruga sve se češće se čuju žalbe zbog te njegove osobine. Plenković jednostavno nije ogrubjela politička životinja i teško mu pada vrlo zahtjevan premijerski posao. Praktično bez političkog iskustva i prethodne pripreme iz lagodnih klupa Europskog parlamenta prebrzo je uskočio u Banske dvore. Pritom je još imao sreću da je vlast preuzeo u vrijeme hrvatskog gospodarskog rasta, s kojim on nema nikakve veze. Ali, ploča u Jasenovcu, INA, Agrokor, arbitraža sa Slovenijom, svojeglavi Most, Bruna Esih, sve su to situacije koje će Plenkoviću u idućem razdoblju proizvoditi ozbiljan stres.

S druge strane, mjesto predsjednika Republike idealno je za njega. Puno pompe i ispraznog političkog govora, a jako malo prave akcije, to kao da je zamišljeno za Plenkovića. Hoće li stoga postupiti poput Vučića i objasniti Kolindi Grabar-Kitarović da, zbog važnosti da HDZ zadrži Pantovčak, upravo on mora ući u predsjedničku utrku? Ti su izbori za nešto manje od tri godine, a predsjednica će se do tada svojim ekstravagantnim ponašanjem temeljito diskreditirati i doista je pitanje može li osvojiti i drugi mandat, ako će za njega nakon svega uopće imati volje. To je, znači, Plenkovićeva šansa da se makne s političke vjetrometine. Sigurno mu je primamljiva mogućnost da u ulozi premijera u prvoj polovici 2020., kad Hrvatska dolazi na red, predsjedava Europskom unijom. Bilo bi to vjerojatno ispunjenje Plenkovićevog životnog sna. Ali, što poslije, opet natrag u prljavi politički rov i hrvanje s kompliciranim ljudima i događajima?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka