Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 19° 4n
Sutra: 19° 20° 3
24. lipnja 2018.
Politički skalpel Dražena Ciglenečkog

Komentar Hoće li Ivo Sanader u četvrtak likovati?

Ivo Sanader, Foto: REUTERS
Ivo Sanader, Foto: REUTERS
Autor:
Objavljeno: 27. lipanj 2017. u 14:30 2017-06-27T14:30:49+02:00

Sanader je godinama tvrdio da se naprasno povukao iz politike isključivo zato što je naišao na zid u pokušajima rješavanja slovenske blokade hrvatskih pregovora

Davor Stier podnio je ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova. Riječ je o dramatičnom političkom događaju s obzirom da je on ove dužnosti obnašao tek nepunih osam mjeseci.

Kad političar odluči napustiti Vladu i biti običan parlamentarni zastupnik, za to moraju postojati debeli razlozi. Tako je sigurno i u Stierovom slučaju. Prije dva tjedna kad je priopćio da odlazi iz Vlade on, istina, nije praktično ništa rekao zašto to čini, ali jasno je da je Stiera nešto vrlo ozbiljno potaknulo na ovako drastičan potez.

Nakon toga je imao dvije opcije, povlačenje s političke scene, zbog dubokog nezadovoljstva nečim u vezi s Vladom i HDZ-om, ili, pak, početak žestoke borbe protiv stvari koje mu smetaju i koje su ga u konačnici dovele do ostavke. Ali, nije napravio niti jedno niti drugo. Doduše, Stier jest potpuno pasivan, međutim, u trenutku podnošenja ostavke najavio je da će se angažirati u HDZ-u na jačanju demokršćanske komponente i inzistirati na statutarnim promjenama kako bi se ubuduće sve stranačke dužnosnike na svim razinama biralo neposredno.

No, iz vodstva HDZ-a su mu poručili da demokršćanstvo u stranci nije ugroženo, da izmjene Statuta koje Stier predlaže nisu dobre, a donedavni ministar na to nije odgovorio. I tako je izgubio momentum. Isprva je javnost intrigiralo što će Stier poduzeti, ali kako on šuti prestao je biti aktualan.

Stoga Stierovo zbunjujuće ponašanje opet nameće pitanje zašto je zapravo otišao iz Banskih dvora, a u nedostatku njegovog konkretnog objašnjenja dopuštena su nagađanja.

U četvrtak će biti poznata odluka Arbitražnog suda o graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije. Hrvatske vlasti još su u ljeto 2015., uz podršku čitave oporbe, objavile da, zbog nepriličnih postupaka slovenskih predstavnika, više ne sudjeluju u ovom procesu i da spomenuta odluka neće obvezivati Hrvatsku. Sve će biti u redu ako ona ipak bude povoljna za našu državu, ali ako će ići u prilog Slovenije izazvat će posljedice i u domaćoj politici.

Vjerojatno bi se iznova pokrenula rasprava je li Hrvatska, makar je to bio uvjet za deblokadu pristupnih pregovora s Europskom unijom, trebala 2009. sklopiti takav arbitražni sporazum sa Slovenijom. A Stier je među najzaslužnijima što je do njega došlo. Kao savjetnik za vanjsku politiku premijerke Jadranke Kosor bio je iznimno angažiran u diplomatskim naporima kojih je rezultat bio taj sporazum. Jadranka Kosor više nije u politici i što god odlučio Arbitražni sud njoj to ne može naštetiti.

Ali, sa Stierom je drukčije. Ako Sud, primjerice, dodijeli Sloveniji dvije trećine Piranskog zaljeva, Stierova ministarska pozicija objektivno bi bila oslabljena. Našao bi se u defenzivi, morao bi se braniti da je htio sve najbolje kad je radio na postizanju dogovora o arbitraži, da Hrvatska nije imala izbora... Uglavnom, Stier bi u ovakvim okolnostima teže funkcionirao kao ministar vanjskih poslova.

Je li onda možda zato preventivno podnio ostavku? Ili je okidač ipak bila koalicija HDZ-a s HNS-om i razočaranje ideološkim profilom stranke, ali Stier još ne zna kako bi artikulirao svoju novu poziciju? Ponavljamo, Stierova šutnja otvara prostor za razne spekulacije.

S druge strane, ima jedan čovjek kojem ishod arbitraže loš za Hrvatsku uopće ne bi predstavljao problem. Dapače. Ivo Sanader daleko je od politike, teško da razmišlja o povratku, ali kad bi ovo završilo negativno za hrvatske interese, nekadašnji bi premijer mogao reći: Jesam vam govorio!

Sanader je godinama tvrdio da se naprasno povukao iz politike isključivo zato što je naišao na zid u pokušajima rješavanja slovenske blokade hrvatskih pregovora. Isticao je da je i on mogao pristati na sporazum o arbitraži kakav je kasnije sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom potpisala Jadranka Kosor, ali da je to odbijao jer nije želio Hrvatsku izložiti opasnosti gubljenja dijela nacionalnog teritorija.

Premijer Andrej Plenković već je u više navrata upozorio da za Hrvatsku Arbitražni sud nema nikakvo značenje i da ne namjerava provesti njihovu odluku. No, Sanader bi, za razliku od Stiera, svejedno mogao likovati u slučaju nepovoljne vijesti iz Haaga.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka