Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
23. siječnja 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

HDZ zbunjen i ošamućen

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 6. ožujak 2011. u 13:35 2011-03-06T13:35:37+01:00

Premijerka Jadranka Kosor danima se izbjegavala izjasniti, a onda je, što je za njezinu Vladu bila i najbolja odluka, prosvjede proglasila odrazom zrelosti hrvatske demokracije i društva. Nakon duljeg vremena jedna izjava predsjednice Vlade bila je sasvim na mjestu

Premda aktualni prosvjedi, koji možda predstavljaju začetak nekih masovnijih i odlučnijih demonstracija, imaju izrazito protuvladin karakter, u strankama Kukuriku koalicije imaju problema u definiranju svojeg odnosa prema tim manifestacijama građanskog neposluha. Zoran Milanović strogo se drži parlamenta i ne razmišlja o tome da SDP pomogne pojačavanje pritiska ulice. Radimir Čačić kao da se nalazi u nekom procjepu dok bi Damir Kajin, čini se, rado stao na čelo prosvjedne kolone i uzvikivao – Jaco, odlazi!

   No, te neusklađenosti unutar oporbenog saveza zanemarive su prema općoj konfuziji što su je prosvjedi izazvali u HDZ-u i većinskoj koaliciji. Iz njihovih redova svakodnevno dolaze takve kontradiktornosti da se već može govoriti o znakovima ozbiljnog rastrojstva. Premijerka Jadranka Kosor danima se izbjegavala izjasniti, a onda je, što je za njezinu Vladu bila i najbolja odluka, prosvjede proglasila odrazom zrelosti hrvatske demokracije i društva. Nakon duljeg vremena jedna izjava predsjednice Vlade bila je sasvim na mjestu. Međutim, dok Jadranka Kosor smatra da prosvjedi nisu izvanredno stanje, potpredsjednik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks u njima vidi »ubilački bijes« i »zaoštravanje specijalnog političkog rata«.

   Šeks nastupa kao da je provokator kojeg su prosvjednici ubacili u vrh HDZ-a kako bi svojim iščašenim procjenama dodatno iritirao građane i što više ih izvukao na ulicu.

   Ipak, u skladu s doktrinom da ništa nije kao što izgleda, osnovna je preokupacija HDZ-a odgovor na pitanje – tko stoji iza prosvjeda. I tu su se iz usta istaknutih HDZ-ovaca dosad mogle čuti zaista nevjerojatne konstrukcije, ali i njihove negacije. Jedni tvrde da je oporba potaknula branitelje na bunt i kao »dokaze« nude sastanke uglednih članova SDP-a i HNS-a sa Željkom Sačićem i Željkom Strizom, uoči skupova na Trgu bana Jelačića i splitskoj Rivi. No, s druge strane potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang smatra da su ti prosvjedi bili opravdani jer su branitelji s pravom nezadovoljni mršavim učinkom državnih institucija u procesuiranju ratnih zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima. Što je onda loše u tome ako je opozicija doista organizirala branitelje?

   Kako su se Sačić i društvo nekako brzo ugasili, u prvi su plan iskočili takozvani facebook prosvjedi. I opet HDZ, barem službeno, gura tezu da je riječ o mračnom djelu oporbenih sila, ponajprije SDP-a. Paljenje zastave socijaldemokrata tijekom demonstracija, nimalo ih nije pokolebalo. Ali, kad se s ljudima iz HDZ-a razgovara neformalno, oni priznaju da nadu da taj segment prosvjeda neće dobiti masovniji karakter, temelje na činjenici da im se SDP nije pridružio. Uglavnom, u HDZ-u i koaliciji dominira zbunjenost i ošamućenost koja svoju kulminaciju doživljava u jučerašnjoj poruci iz SDSS-a da podržavaju prosvjede. Dakle one na kojima se traži ostavka Vlade i hitni izbori?! Tko sve to uopće mogao shvatiti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka