Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. veljače 2020.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna HDZ spreman na oporbeni pakao u Saboru

HDZ spreman na oporbeni pakao u Saboru / Foto Darko JELINEK
HDZ spreman na oporbeni pakao u Saboru / Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 6. ožujak 2018. u 21:37 2018-03-06T21:37:33+01:00

Znaju oni da SDP, Most i druge oporbene stranke ne bi koristile novi poslovnički instrument kako bi »odmrznule« neke zakonske prijedloge tehničkog karaktera, koji bi HDZ-u i partnerima stvarali minimalne poteškoće

Mostovi zastupnici, ponajprije Miro Bulj, pretjerivali su u petak u isticanju činjenice da su prethodnu noć proveli u sabornici, u nastojanju da odgode glasovanje o izmjenama Poslovnika, koje smatraju neprihvatljivim ograničavanjem prava opoziciji na govor. Nije to bio baš tako herojski pothvat kakvim ga je opisivao Bulj. Bilo je u Hrvatskoj u noći s četvrtka na petak ljudi kojima je bilo bitno teže nego desetero oporbenih zastupnika koji su ustrajno politički opstruirali HDZ. Ali, nikako ne treba niti podcjenjivati važnost ovog filibustera parlamentarne opozicije. To je, makar se zapravo radilo o spontanoj, a ne planiranoj akciji, bila demonstracija da oporba nije skroz nemoćna i da je itekako u stanju pokvariti planove HDZ-u i njihovim koalicijskim partnerima.

Ništa, međutim, nije gotovo, izmjene Poslovnika i dalje su aktualne. Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk iznio je u petak HDZ-u, na iznenađenje Mosta, ponudu za obustavu filibustera i podršku njihovih zastupnika Poslovniku. Zauzvrat bi HDZ trebao prihvatiti SDP-ov amandman kojim bi se uredio način na koji bi i oporbeni prijedlozi dolazili na saborsku raspravu. Nije Bauk naizgled inicirao nešto što bi za HDZ predstavljalo preveliki ustupak. SDP, naime, smatra da bi prijedloge koji su u dnevnom redu dulje od mjesec dana trebalo raspraviti u roku sedam dana ako pisani zahtjev za to potpiše 20 zastupnika. Pritom bi svaki zastupnik mjesečno mogao potpisati samo jedan takav zahtjev. Oporbi bi se, dakle, s obzirom na broj zastupnika kojima raspolaže, omogućilo da tijekom mjesec dana zatraži raspravu i glasovanje o tri prijedloga koji su odavno u proceduri. Količinski to doista nije puno.

No predsjednik Sabora Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a, jučer je rezolutno odbacio taj amandman SDP-a. U razgovoru za Hrvatski radio opravdao je to isključivim pravom parlamentarne većine da određuje o čemu će se raspravljati u Saboru, bez diktata opozicije. Očekivana je to reakcija HDZ-a. Znaju oni da SDP, Most i druge oporbene stranke ne bi koristile novi poslovnički instrument kako bi »odmrznuli« neke zakonske prijedloge tehničkog karaktera, koji bi HDZ-u i partnerima stvarali minimalne poteškoće.

Uostalom, Bauk nije skrivao namjere, u sabornici je rekao da bi, u slučaju da im prođe ovaj amandman, odmah podnijeli zahtjev da se konačno raspravi SDP-ov prijedlog zakona o ratifikaciji Istanbulske konvencije, koji je u dnevni red uvršten još u ožujku prošle godine. E, taj bi dokument prouzročio goleme probleme HDZ-u i saveznicima u Vladi i Saboru. Sve ukazuje na to da je premijer Andrej Plenković odlučio da neće ratificirati Istanbulsku konvenciju. Protiv njezinih odredbi o takozvanoj rodnoj ideologiji ustali su Crkva, HAZU, razne konzervativne udruge i Plenkoviću je u tim okolnostima uistinu teško realizirati svoju staru najavu da će konvencija biti potvrđena u parlamentu. HDZ-ovi zastupnici poznati su po svojoj discipliniranosti, ali pouzdane informacije govore da bi ih više od deset skupilo hrabrost i glasovalo protiv Istanbulske konvencije. Ratifikacija bi prošla, jer bi većina HDZ-ovaca, HNS, manjinski zastupnici, SDP i još neke oporbene stranke imali zajedno daleko više od potrebnog broja glasova. Ali, cijena bi bila vjerojatni raskol u HDZ-u i bespoštedni napadi konzervativne scene na Plenkovićevu vladu. To premijer sigurno želi izbjeći i neprestano odgađa potvrđivanje konvencije, makar na tome inzistira i HNS.

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić u petak je odgovorio Bauku da će u njegovoj stranci »ozbiljno razmisliti« o SDP-ovom intrigantnom amandmanu. Jandroković je, međutim, jučer poručio socijaldemokratima da od toga nema ništa i da je spreman na nastavak filibustera. Na Poslovnik je pristiglo već više od 500 opozicijskih amandmana i glasovanje o njima trajat će satima. Usto, Bauk obećava da će SDP, ako parlamentarna većina usvoji Poslovnik kakav su zamislili, na svaki idući zakon ulagati po petstotinjak besmislenih amandmana i maksimalno rastezati proceduru donošenja propisa. Opozicija zvuči kao da im je zaista dosta i da će HDZ-u napraviti pakao u Saboru. No, Plenković jednostavno nema izbora, ne smije otvoriti mogućnost za raspravu o oporbenim prijedlozima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.