Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 4n
Sutra: 5° 5° 4n
18. siječnja 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna HDZ pogrešno vjeruje da je uspio prevariti SDP

Foto D. Jelinek
Foto D. Jelinek
Autor:
Objavljeno: 15. listopad 2017. u 22:18 2017-10-15T22:18:48+02:00

Prevara se događa u odnosu kad jedan akter smatra da drugog drži u uvjerenju da će učiniti jedno, a onda napravi suprotno. Počinitelji prevare na taj način priskrbe sebi određene benefite. Ali, zadovoljstvo kod njih izaziva i sama činjenica da su nekoga nasamarili. Jer, eto, ispali su inteligentniji, mudriji, oštroumniji. Tako sada u HDZ-u vjerojatno likuju kako su prevarili SDP-u vezi s osnivanjem istražnog povjerenstva za Agrokor i izborom ustavnih sudaca. HDZ je pola godine bio protiv tog povjerenstva, u strahu da će ono nanijeti ozbiljnu političku štetu njihovoj stranci. Boje se da bi se iz svjedočenja pred povjerenstvom moglo doznati nešto o čvrstoj dugogodišnjoj sprezi između Ivice Todorića i HDZ-a, a i pod svaku cijenu žele članove svoje sadašnje Vlade, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, sačuvati od, za njih opasnog, javnog saslušanja o lex Agrokoru, kreditu HBOR-a pojedinim poduzećima iz Todorićevog koncerna krajem prošle godine i sličnim stvarima. No, SDP je odlučio blokirati glasovanje o kandidatima za Ustavni sud dok HDZ ne pristane formirati povjerenstvo i na tome su ustrajali.

S obzirom da bi predsjedniku Ustavnog suda Miroslavu Šeparoviću jučer istekao mandat, HDZ je ovaj tjedan popustio. HDZ-ovac Branko Bačić i SDP-ovac Arsen Bauk postigli su dogovor i u srijedu je Sabor prvo donio odluku o istražnom povjerenstvu, a zatim su i potvrđena trojica ustavnih sudaca. Obje stranke su time dobile ono do čega im je primarno bilo stalo. Međutim, čim je to obavljeno HDZ je objavio da će ugasiti povjerenstvo kad Državno odvjetništvo pokrene istragu o Agrokoru, a njihova zastupnica Marija Jelkovac čak je izjavila da su »izvidi pri kraju«. Dakle, SDP se zapravo, za razliku od HDZ-a, nije uspio izboriti za ono na čemu su inzistirali šest mjeseci. I stoga danas u HDZ-u uživaju u saznanju kako su socijaldemokrate jednostavno preveli žedne preko vode.

Ali, kad je Bauk sjeo za stol s Bačićem on je itekako bio svjestan da ga šef Kluba zastupnika HDZ-a želi prevariti. Cijelo vrijeme su u SDP-u znali da HDZ, ako se Plenkovićeva stranka i složi s osnivanjem povjerenstva, neće dopustiti da ono radi nakon što DORH otvori istragu. No, nisu mogli odbiti sudjelovati u glasovanju o ustavnim sucima kad im je HDZ rekao da će podržati povjerenstvo. Javnost u tom slučaju ne bi imala razumijevanje za SDP. Moglo bi se, znači, reći da su HDZ-ovci prevaranti, jer im je to bila intencija, ali u SDP-u se, međutim, ne osjećaju prevarenima, budući da su znali što politički protivnik smjera. Ali, zbog nečeg u SDP-u ipak moraju biti ljuti na sebe. HDZ je tražio da povjerenstvo s radom ne započne odmah nego 30. listopada, zato što vjeruju da će do tada DORH pokrenuti istragu. SDP je bez ikakvog razloga prihvatio taj zahtjev. Da nisu, povjerenstvo je teoretski moglo pozvati Todorića da dođe u Sabor već, primjerice, sutra. U tom je dijelu HDZ doista preveslao SDP.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka