Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
14. studenoga 2018.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna HDZ je u problemima i prije osnivanja povjerenstva

foto Nenad Rebersak
foto Nenad Rebersak
Autor:
Objavljeno: 8. listopad 2017. u 22:12 2017-10-08T22:12:25+02:00

Bilo je u prošlosti istražnih povjerenstva koja su privlačila veliku pažnju javnosti, ali i onih koja nisu bila posebno atraktivna. Međutim, sva su ispunila svoju svrhu. Teza da istražna povjerenstva nisu nikad ništa donijela, koja se često provlači u medijima, pokazuje samo potpuno neznanje o karakteru ovih ad hoc saborskih tijela. Nisu važni njihovi zaključci, jer oni, kao i sve ostalo u parlamentu, ovise isključivo o volji većine. Esencijalno je za povjerenstva da pred njima javno svjedoče glavni akteri događaja kojima se ona bave. Stoga bi za pozitivnu ocjenu rada istražnog povjerenstvo o Agrokoru, koje je SDP predložio još u travnju, sasvim dovoljno bilo da njegovi članovi ispitaju desetak osoba, primjerice, Ivicu Todorića, Franju Lukovića, Željka Rohatinskog, Borisa Vujčića, Franju Gregurića, Zlatka Matešu, Borislava Škegru, Ivu Sanadera, Zorana Milanovića, Andreja Plenkovića, Zdravka Marića, Martinu Dalić.

Od zastupnika se samo očekuje da se dobro pripreme i pozvanima postavljaju pitanja kojima bi što više zagreblo ispod površine sprege politike i Agrokora. Jedan stručnjak za komunikacije, kako ga predstavljaju mediji, nedavno je izjavio da je povjerenstvo za Agrokor nepotrebno zato što većina zastupnika ne zna što su to bilance. Ma, koje crne bilance. One su u domeni Državnog odvjetništva, zadaća povjerenstva posve je drukčija.

Naravno da mogućnost da Todorić u Saboru satima, možda i danima, napada Vladu izaziva nelagodu u HDZ-u. Naravno da se ježe na pomisao da oporbeni zastupnici dobiju priliku da mrcvare Plenkovića, u za njega daleko nepovoljnijim uvjetima nego što je to format saborskog aktualnog prijepodneva. Zato se i HDZ toliko dugo opirao formiranju istražnog povjerenstva za Agrokor. No, popuštaju.

Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan razorio je ključan Plenkovićev argument da bi povjerenstvo ometalo DORH. Cvitan je rekao je da to uopće nije točno. Ipak, da baš ne bi ispalo da je premijer od sredine srpnja govorio gluposti, HDZ je uspio nagovoriti SDP da povjerenstvo s pravim radom ne započne odmah nego 30. listopada. Do tada će pisati poslovnik, nabavljati fotokopirne strojeve, računala, kemijske olovke, papir, spajalice... Što se to do 30. listopada može dogoditi s istragom DORH-a?

Osim ako ne bude iznenadnog odustanka od kaznenog progona Todorića, istraga protiv njega trajat će puno dulje od spomenutog datuma i zato je on besmislen. Možda se u HDZ-u nadaju da bi Gazda uskoro mogao biti uhićen. Ali, može Todorić doći pred povjerenstvo i iz Remetinca. Nema za to zakonskih prepreka.

Međutim, budući da su pristali na HDZ-ov 30. listopad, sada se SDP-u ne žuri s donošenjem odluke o osnivanju povjerenstva. Akcija bi ionako krenula za tri tjedna. Pritisak je samo na HDZ-u, čijem Miroslavu Šeparoviću, u slučaju novog odgađanja glasovanja u Saboru, u subotu istječe mandat predsjednika Ustavnog suda. Dakle, povjerenstvo je i prije nego što je konstituirano prouzročilo Plenkoviću silne probleme.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka