Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 5° 6
Sutra: 5° 5° 6
22. siječnja 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

Država okrenula leđa Purdi i Polančecu

Tihomir Purda
Tihomir Purda
Autor:
Objavljeno: 20. veljača 2011. u 15:13 2011-02-20T15:13:22+01:00

Nije Purda, čija tragedija mora iskreno dirnuti svakog Hrvata, jedini kojem je država okrenula leđa, nakon što je za nju napravio nešto dobro i korisno. Damir Polančec nije običan građanin nego je bio potpredsjednik Vlade i član vodstva stranke koja je zadnjih godina učinila puno loših stvari

Slučaj Tihomora Purde pokazuje da Hrvatska, nažalost, još uvijek nije ozbiljna država. Nesretni Vukovarac uzeo je 1991. godine pušku u ruke i branio je svoj grad i domovinu. Sigurno je vjerovao da će država njega zaštititi ako to bude zatrebalo, ali ona ga je iznevjerila i zato se Purda danas nalazi u zeničkom zatvoru i očekuje izručenje Srbiji. Nije Purdu u Zenicu doveo režim Slobodana Miloševića nego nonšalantne, gotovo bešćutne hrvatske vlasti. Prije tri godine u Zagreb je došla crvena, tajna međunarodna tjeralica za Purdom, ali država je svejedno morala pronaći način kako će ga o tome izvijestiti.

Purda je to zaslužio zato što, po svemu sudeći, nije počinio nikakav ratni zločin, a njegovo »priznanje« posljedica je torture kojoj je kao zarobljenik bio izvrgnut u logoru u Stajićevu. Moglo se Purdu pokretanjem istrage, kakva je otvorena nakon što je uhićen, upoznati sa činjenicom da ga traže pravosudna tijela u Srbiji. A mogle su mu i jednostavno vlasti neslužbenim kanalima, pa makar to bilo mimo zakona, dojaviti da ne prelazi hrvatsku granicu jer postoji opasnost da će biti uhićen. Tako funkcionira ozbiljna država kad je u pitanju pojedinac koji je za nju riskirao vlastiti život, naročito ako pritom nije kršeći ratne konvencije ugrozio tuđi život. Ma, koji Interpol, koja tajna tjeralica!

Ali, nije Purda, čija tragedija mora iskreno dirnuti svakog Hrvata, jedini kojem je država okrenula leđa, nakon što je za nju napravio nešto dobro i korisno. Damir Polančec nije običan građanin nego je bio potpredsjednik Vlade i član vodstva stranke koja je zadnjih godina učinila puno loših stvari. Zato se s Polančecom teško identificirati kao sa sudbinom Purde i njegove obitelji. Međutim, »naivni Podravec« također je zavrijedio daleko bolji tretman države, a ne da ga se zatvori na 15 mjeseci.

Da, Polančec je odvjetniku Miletiću protuzakonito osigurao pola milijuna proračunskih kuna za studiju koja ne valja. No, na taj su način djelomično bili podmireni odvjetnikovi zahtjevi po sklapanju nagodbe koja je državi prištedila velik novac, desetke milijuna kuna. Kao potpredsjednik Vlade Polančec je 2007. riješio problem radnika Borova srpske nacionalnosti koji su 1991. dobili otkaz i na temelju toga potraživali od države skoro 400 milijuna kuna. Polančec je tu cifru uspio spustiti ispod 100 milijuna, a sve zainteresirane strane bile su na kraju zadovoljne. Tri godine kasnije, država ga je kazneno gonila zbog 500 tisuća kuna?! Naravno da nitko ne može biti iznad zakona.

U javnosti uvijek treba upozoravati kad netko namjerno ili nesvjesno krši zakone. Ali, Polančec nije smio biti osuđen za bilo što u vezi s Borovom. Ne radi se tu o »društveno korisnoj malverzaciji«, kako se u komunizmu nazivalo navodno svrhovita zaobilaženja zakona, već o željeznoj logici koja nalaže državi da ne poduzima ništa protiv čovjeka koji radi za nju, a nije nikoga oštetio.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka