Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. veljače 2019.
Komentar

kolumna Dražen Ciglenečki: Predsjednica je uništila svoju dužnost, hvala joj na tome

Foto Reuters
Foto Reuters
Autor:
Objavljeno: 22. srpanj 2018. u 22:25 2018-07-22T22:25:49+02:00

Žarko Puhovski gostovao je neki dan na televiziji N1 i na samom kraju razgovora o odjecima nogometnog Svjetskog prvenstva postavljeno mu je naizgled potpunu apsurdno pitanje: "Je li predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović korištenjem ovog uspjeha kupila drugi mandat?" Kakva je to, pobogu, zemlja u kojoj bi narod za predsjednika birao ljude temeljem njihovog srčanog navijanju za neku nacionalnu sportsku selekciju. No, Puhovski nije voditelja zamolio da ga ne zamara ovakvim glupostima nego je rekao: "Nije bila dobra predsjednica, ali ovime je sebi gotovo osigurala drugi mandat". I nitko se dosad nije javio kako bi ismijao ovu dvojicu i uputio ih da si pronađu posao primjereniji razini njihovog intelekta, umjesto da se pokušavaju baviti političkim analizama. Sugerira to da većina u Hrvatskoj smatra da su Puhovski i njegov sugovornik u pravu, da je za predsjednika Republike ključno odjenuti "kockasti" dres, skakati u stadionskoj svečanoj loži, upadati u svlačionice s polugolim igračima, grliti se i ljubiti sa svima...

Puhovski i novinar N1, naravno, znaju da je to doista tako i stoga njihov kratki dijalog nije bio apsurdan nego vrlo logičan. Zadržali su se na ovoj temi tek desetak sekundi, misleći da su stvari tu kristalno jasno i da nema potrebe gubiti vrijeme na objašnjenja zašto Kolinda Grabar-Kitarović nakon svojih predstava u Rusiji teško može izgubiti iduće predsjedničke izbore. Poražavajuća je to činjenica za Hrvatsku, upravo je nevjerojatno da smo pali dotle da nam je ovo normalno. Ali, nije ipak sve tako crno, dapače. Kolinda Grabar-Kitarović je tijekom cijelog mandata, istina nehotično, puno učinila na demistifikaciji predsjedničke dužnosti, a ponašanjem na Mundijalu i procjenama da je njime dobila još pet godina na Pantovčaku možda je toj formalno visokoj državnoj dužnosti nanijela štetu od koje se ona neće moći oporaviti. A to je iznimno važno za Hrvatsku. Nakon što je promjenama Ustava 2000. inaugurirana parlamentarna demokracija, predsjednike Republike Stjepana Mesića i Ivu Josipovića se, unatoč jako ograničenim ovlastima, ipak razmjerno ozbiljno shvaćalo. To je, međutim, povremeno izazivalo nered u političkom sustavu, jer su Mesić i Josipović dolazili u koliziju s premijerima, stvarnim upravljačima državom.

Krenula je njihovim putem i Kolinda Grabar-Kitarović, ali je paralelno i estradizirala dužnost predsjednice. Vrhunac toga stigao je u Rusiji. Kako ozbiljnom doživljavati predsjednicu Republike koja je sve to tamo izvodila, a još se kaže i da će joj baš to osigurati ostanak na dužnosti? Ako je egzaltirano navijanje za reprezentaciju najpoželjnija vrlina predsjednika, čak sama esencija te dužnosti, onda je čovjeka koji je obnaša nužno svesti na pravu mjeru. Zašto bi, recimo, imao ured koji bi bio veći od sjedišta navijačke udruge "Budi ponosan"? Kolinda Grabar-Kitarović je svojim nogometnim show program doslovno uništila predsjedničku dužnost i na tome joj moramo biti zahvalni.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka