Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 4
Sutra: 21° 21° 4
26. travnja 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Dokad ćemo se praviti da je s Bandićem sve u redu?

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je u sklopu kaznenog postupka protiv njega dva puta boravio u Remetincu / Sanjin STRUKIĆ/PIXSELL
Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić je u sklopu kaznenog postupka protiv njega dva puta boravio u Remetincu / Sanjin STRUKIĆ/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 13. veljača 2018. u 22:14 2018-02-13T22:14:00+01:00

Između Plenkovića koji se s njim susreće u Banskim dvorima, i Bernardića koji s Bandićem slavi rođendan vijećnika koji je glasovao za smjenu SDP-ovog predsjednika županijske skupštine, nema naročite razlike

USKOK smatra Milana Bandića kriminalcem. Argumentirali su to detaljno u optužnici u kojoj zagrebačkog gradonačelnika i njegove ortake terete za vrlo ozbiljna kaznena djela. Tvrde da je Bandić, primjerice, prikupljao donacije za svoju neuspješnu predsjedničku kampanju još dvije i pol godine nakon provedenih izbora 2010., a na te milijune kuna nije plaćao porez. USKOK posjeduje opsežnu dokumentaciju kojom dokazuje ovu nevjerojatnu financijsku operaciju, nezabilježenu u hrvatskoj političkoj povijesti. Doduše, njihova optužnica niti nakon dvije godine nije potvrđena na sudu, ali ta činjenica govori isključivo o bijednom stanju pravosuđa u Hrvatskoj, ne o Bandiću.

Gradonačelnik Zagreba je u sklopu kaznenog postupka protiv njega i dva puta boravio u Remetincu. Naravno, ni optužnica, niti to što je bio u pritvoru, ne čine Bandićem krivim. On je, kao i svi građani, pravno nedužan sve do eventualne pravomoćne osude. Ali, to ne znači da se hrvatsko društvo treba odnositi prema Bandiću kao da je s njim sve u redu. A upravo je to slučaj. Gotovo svi bitni društveni čimbenici prave se da je Bandić regularan političar i gradonačelnik, da uopće ne postoji optužnica koja ga prikazuje kao teškog kriminalca.

Nedavno je u organizaciji Katoličkog bogoslovnog fakulteta održan Teološko-pastoralni tjedan, a na svečanom je otvaranju bio i Bandić. Kardinalu Josipu Bozaniću nije nimalo smetalo što je njegov govor u prvom reda slušao i Bandić. Gradonačelnikova dobročinstva prema Crkvi novcem poreznih obveznika Bozaniću su nemjerljivo važnija nego USKOK-ove sumnje da je riječ o običnom lupežu. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je s Bandićem prst i nokat. U društvu s njim šeće Zagrebom, a u bolnicu mu šalje plišane medvjediće. Baš voli Bandića. Premijer Andrej Plenković možda nije tako emocionalno vezan za zagrebačkoga gradonačelnika, ali mu je on dragocjen koalicijski partner.

Kad se u Banskim dvorima sastaju vođe stranaka parlamentarne većine, Plenković uvijek poziva i Bandića, s kojim HDZ uzorno surađuje i u Zagrebu. Božidaru Kalmeti je Plenković zbog optužnice za zlouporabu položaja onemogućio kandidaturu za Sabor i za gradonačelnika Zadra. Ali, Bandić mu je sasvim ok, za njega vrijede neki drukčiji, puno niži kriteriji.

I last but not least Davor Bernardić, predsjednik SDP-a. Slobodan Ljubičić, također lice s optužnice, platio je putem svoje tvrtke TV Sljeme Bandićevu kampanju za gradonačelnika 2009. Taj je čovjek zaista financijski solventan. Onda su Bandić i Ljubičić te troškove odlučili prebaciti na SDP. Ta stranka ih nije htjela priznati, ali sud im je naložio da moraju, pa su Ljubičiću sada dužni gotovo deset milijuna kuna. Ovo su, posve je jasno, jako mutna posla koja je, dakako, nemoguće promatrati odvojeno od Bandićeve i Ljubičićeve optužnice.

Margaret Thatcher je ostala zapamćena i po tome što je odbijala pregovarati s teroristima i u situacijama kad su oni za taoce držali britanske državljane i prijetili da će ih ubiti. Bandić i Ljubičić nisu teroristi, ali su svakako tipovi s kojima se pristojni ljudi ne žele naći u istoj prostoriji, a kamoli da bi s njima komunicirali. Međutim, Bernardić je, prema vlastitom priznanju, išao na jednu rođendansku proslavu znajući da će tamo i Bandić, s kojim je imao namjeru razgovarati o SDP-ovom dugu Ljubičiću. Izaslanstvo SDP-a se i osobno sastalo s Ljubičićem, ne bi li ga nekako udobrovoljilo i izbjeglo ovrhu stranke. Rezultat toga je nagodba s Ljubičićem, kojem će SDP šest godina otplaćivati deset milijuna kuna, a on im je pritom milostivo oprostio milijun i pol. Bernardić je uvjeren da je to značajno postignuće, jer kao izbjegnut je bankrot SDP-a.

Ali, ta nagodba s Bandićem i Ljubičićem predstavlja potpuno moralno posrnuće SDP-a i dugoročno će mu nanijeti nepopravljivu političku štetu. SDP se na ovaj način svrstao uz bok svima koji normaliziraju Bandića. Između Plenkovića koji se s njim susreće u Banskim dvorima, i Bernardića koji s Bandićem slavi rođendan vijećnika koji je glasovao za smjenu SDP-ovog predsjednika županijske skupštine, nema naročite razlike. Za SDP je bolja opcija bila da žive na kruhu i vodi, nego da se nagađaju s Bandićem i Ljubičićem.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka