Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 12° 1
Sutra: 12° 12° 1
23. ožujka 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

kolumna Dalić je Plenkovićeva zadnja crta obrane

 Dalić je Plenkovićeva zadnja crta obrane
Dalić je Plenkovićeva zadnja crta obrane
Autor:
Objavljeno: 25. veljača 2018. u 19:36 2018-02-25T19:36:52+01:00

Zvuči to doista jednostavno i učinkovito, premijer Andrej Plenković izbacuje iz Banskih dvora Martinu Dalić i Vlada i HDZ nastavljaju živjeti kao da Ante Ramljaka nikad nije bilo u Agrokoru. Martina Dalić obnašala je važne dužnosti u HDZ-ovim vladama, ali ona danas malo znači u toj stranci. Štoviše, postala im je politički teret zbog povezanosti s toksičnim Ramljakom, jer joj je Agrokor u resoru, pa kako je onda Plenković ne bi ekspeditivno najurio i tako neutralizirao pritisak na Vladu i HDZ. Neimenovani članovi Predsjedništva HDZ-a potiču putem medija premijera da to napravi i izražavaju čuđenje što Plenković već nije posegnuo za ovim praktično bezbolnim, a spasonosnim rješenjem.

No, predsjednik Vlade, makar usporen i neodlučan, pokazuje da, kad je već do ovoga došlo, ipak zna bolje politički razmišljati nego taj dio njegovih stranačkih kolega. Smjena Martine Dalić ne bi bila niti približno tako ljekovita kako se samoobmjanjuju pojedini HDZ-ovi dužnosnici. Nije, naravno, isključeno da i Plenković smatra da mu potpredsjednica Vlade predstavlja ozbiljan problem, to je čak vjerojatno. Ali, čini se da premijer shvaća da bi se, kad bi otišla Martina Dalić, otvorila dvojba zašto bi u tom slučaju on ostao. Martina Dalić je zapravo zadnja crta obrane Andreja Plenkovića. U srijedu je premijer, što je bilo politički racionalno, primarno želio zaštititi svoju Vladu. Zato je povukao debelu crtu između Ramljaka i Vlade, tvrdeći da je izvanredna uprava, a ne Vlada donosila odluke o Agrokoru. »Vlada ne upravlja Agrokorom«, izjavio je Plenković. Poručio je time da je Ramljak sam kriv ako je nešto zabrljao, da ne može Vlada snositi odgovornost za angažman povjerenikove bivše firme u Agrokoru. S takvim se stavom sigurno svi u HDZ-u slažu. Vlada je, međutim, i Martina Dalić. I nju je, dakle, premijer, htio to ili ne, pravljenjem distance prema Ramljaku morao uzeti u zaštitu. Ili je Vlada odgovorna za Ramljakove postupke kao izvanrednog povjerenika ili nije, ne može Martina Dalić imati izdvojeni status. Ne može se potpredsjednicu gurnuti niz stepenice bez posljedica za Banske dvore. Čim bi jedan ministar dobio otkaz zbog Ramljaka, automatski bi se urušila premijerova obrana Vlada kao one koja ne odlučuje o Agrokoru.

Plenković tako ne da ne bi sanirao štetu nastalu za Vladu i HDZ nego bi je još povećao. Ne bi, naime, sve moglo stati na Martini Dalić. Jako bi teško Plenković uspio objasniti njezinu smjenu, a da ne ugrozi vlastitu poziciju i na taj način HDZ-ovu vladu. Što je cijelo ovo vrijeme radio premijer, koji je propadanje koncerna Ivice Todorića nazvao prijetnjom financijskim cunamijem? Pustio je Martinu Dalić da se sama s tim gnjavi? Je li ona glavni krivac što su od inicijalne informacije da Texo Management pruža konzultantske usluge Agrokoru do Ramljakove ostavke prošla više od tri mjeseca? Na ta pitanja Plenković nema pravi odgovor i zato nema izbora nego braniti Martinu Dalić i tako samog sebe i svoju Vladu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Uspjeh kampanje  #budiZvijezdapomoziDown