Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
8. travnja 2020.
Komentar

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI Zašto se predsjednica odlučila podrediti Plenkoviću?

DRAŽEN CIGLENEČKI Zašto se predsjednica odlučila podrediti Plenkoviću?
DRAŽEN CIGLENEČKI Zašto se predsjednica odlučila podrediti Plenkoviću?
Autor:
Objavljeno: 30. prosinac 2018. u 17:03 2018-12-30T17:03:09+01:00

Postoji prilično rašireni mit da Zoran Milanović nije htio da Ivo Josipović osvoji svoj drugi predsjednički mandat i da je stoga 2014. naredio da se SDP bez naročitog žara, tek reda radi, uključi u njegovu kampanju. Kao uglavnom svi mitovi i ovaj je daleko od istine. Zbog čega bi Milanović priželjkivao da u godini u kojoj i on izlazi na izbore na Pantovčak dođe netko iz njemu protivničke političke opcije? Zašto Josipovićevu pobjedu na predsjedničkim izborima nad HDZ-ovom kandidatkinjom ne bi smatrao temeljem dobrog rezultata SDP-a desetak mjeseci kasnije? Nema to nikakvog smisla. Naravno da je Milanović htio da Josipović, unatoč tome što se njih dvojica obnašajući visoke državne dužnosti nisu uvijek slagali, ostane predsjednik Republike.

Iz istog razloga premijer Andrej Plenković nikad nije niti pomislio poslati HDZ da krajem 2019. suzdržano odradi kampanju Kolinde Grabar-Kitarović, kako bi ona možda izgubila i na taj mu način olakšala život. Predsjedničini postupci tijekom dvije godine njihove koegzistencije sigurno su Plenkovića koštali dosta živaca. Znao je, međutim, da nema izbora, da će njezinu kandidaturu morati podržati punom snagom, jer sve drugo birači HDZ-a jako bi mu zamjerili. Osim toga, rekao bi vjerojatno Grunf, pobjeda je bolja nego poraz. Nije, dakle, realna bila opasnost za Kolindu Grabar-Kitarović da će u izbornu borbu ući bez maksimalne potpore Plenkovića i HDZ-a, iako je prethodno povremeno provocirala Banske dvore. Zato je sasvim nejasno što ju je motiviralo da odustane od lagano distancirane pozicije prema Plenkoviću i potpuno se stavi pod njegovo okrilje. Nije Kolinda Grabar-Kitarović prezala niti od kršenja Ustava i angažiranja SOA-e u smjeni savjetnika Mate Radeljića, koji je iritirao Plenkovića, kako bi dokazala premijeru da je spremna skroz mu se podrediti. Ukalkulirala je unaprijed i bijes političke i medijske desnice, koji se ovih dana sručio na predsjednicu. Svjesna je bila da će joj se u javnosti rugati kad objavi da je ranije sve pogrešno radila i da kreće novim putem. Dovoljno je dugo u politici da je morala i računati da je lijevo-liberalni birači neće nagraditi zbog čvrstog vezivanja uz Plenkovića i da će na izborima teško uspjeti privući nekoga iz tog tabora.

Pa ipak se Kolinda Grabar-Kitarović upustila u ovu za nju riskantnu političku avanturu. Zašto? Je li se možda nečeg bojala, je li joj netko prijetio? Ili je samo potonula u posvemašnju iracionalnost? Nema na to još pravog odgovora. Ne zna se što se odjednom dogodilo predsjednici Republike. Ali, nemoguće je objasniti i Plenkovića. Što je, pak, njemu ovo trebalo? Legitimirao se kao političar kojem su prihvatljive zlouporabe obavještajnog sustava, a da bi u konačnici Kolindu Grabar-Kitarović priveo svojoj vrlo nepopularnoj Vladi. Misli li Plenković zaista da će time poboljšati njezine i izborne šanse HDZ-a?

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.