Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Politički skalpel

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI Zašto HDZ kritizira najtuđmanskiji potez premijera Milanovića?

snimio Davor Kovačević
snimio Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 7. srpanj 2019. u 15:04 2019-07-07T15:04:00+02:00

Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, nekadašnjim visokorangiranim djelatnicima Službe državne sigurnosti, Tuđman je povjerio zadaću izgradnje osjetljivog obavještajnog aparata samostalne Hrvatske. Velike su Perkovićeve i Mustačeve zasluge u tome, a onda i u obrani Hrvatske. Njih su dvojica vrijedili Tuđmanu više nego svi HDZ-ovi bukači u Saboru zajedno. Zato je on na njIh jako pazio.

U HDZ-u vlada kult Franje Tuđmana i skoro 20 godina nakon njegove smrti. Između odnosa HDZ-ovaca prema Tuđmanu i načina na koji su komunisti tretirali Tita nema bitne razlike. Tuđmanova bista nalazi se na pozornici tijekom svih važnih HDZ-ovih skupova, stranački dužnosnici stalno mu hodočaste na grob, redovito se obilježavaju obljetnice njegovog rođenja i smrti. Svaki put kad se na HDZ-ovim okupljanjima začuje Tuđmanovo ime, uslijedi ritualni pljesak. Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko imao je čak ideju da se zakonski zabrani javno kritiziranje Tuđmana. Članovi i birači HDZ-a uvjereni su da je Tuđman bio apsolutno nepogrešiv i podržavajući tu stranku ponajprije odaju počast njemu, Ocu domovine, Stvoritelju Hrvatske. Tuđman je dva desetljeća spadao među stupove komunističkog poretka, da bi u drugoj polovici šezdesetih postao disident.

Ipak, početkom devedesetih se kao predsjednik Republike nekako najviše oslanjao na ljude proizašle iz propalog sustava. Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, nekadašnjim visokorangiranim djelatnicima Službe državne sigurnosti, povjerio je zadaću izgradnje osjetljivog obavještajnog aparata samostalne Hrvatske. Velike su Perkovićeve i Mustačeve zasluge u tome, a onda i u obrani Hrvatske. Njih su dvojica vrijedili Tuđmanu više nego svi HDZ-ovi bukači u Saboru zajedno. Zato je on na njIh jako pazio.

Kad je, primjerice, nekolicina pripadnika SIS-a nasrnula na Perkovića, povezivajući ga s atentatima na hrvatske emigrante što ih je organizirao SDS, Tuđman ih je jednostavno najurio iz službe. Pa ako je Zoran Milanović kao predsjednik Vlade htio zaista zaštititi Perkovića i Mustača, jedino bi prirodno bilo da je to u HDZ-u dočekano ovacijama. Da je Milanović osmislio lex Perković kako bi Perkoviću i Mustaču omogućio da ostatak života provedu na slobodi, bio mu je to najtuđmanskiji potez cijelog premijerskog mandata.

Lex Perković je esencijalni tuđmanizam. Ništa što je Andrej Plenković napravio od kada vodi Vladu, nema niti približno takvu dimenziju tuđmanizma. Kad je dugogodišnji lider SDP-a objavio predsjedničku kandidaturu, čelnici HDZ-a, uključujuči i Kolindu Grabar-Kitarović, u prvim su reakcijama stoga trebali istaknuti da nisu zaboravili kako je on pokušao spasiti Tuđmanove vrlo bliske suradnike i da će, makar je u pitanju njihov politički protivnik, zbog toga uvijek cijeniti Milanovića.

Ali, ne samo da se to nije dogodilo nego HDZ već šest godina napada Milanovića da je štitio Tuđmanove suradnike iz prijelomnog doba za Hrvatsku?! Opet su to aktualizirali ovih dana, nakon što je Milanović poručio Plenkovića da u Bruxellesu mora voditi računa o hrvatskim, a ne stranačkim ili privatnim interesima. Nikad nije razjašnjeno o čemu je tu riječ.

Niti jedan HDZ-ovac nije još javno rekao da je Tuđman počinio stravičnu grešku okruživši se nalogodavcima ubojstava Hrvata, taj bi valjda odmah bio isključen iz stranke, ali Milanovića ne prestaju prokazivati kao patrona udbaša. Plenković tvrdi da je Milanović s lex Perković uništio imidž Hrvatske u Njemačkoj.

Inače, Plenković je, kako navodi pouzdani portal Politiko, prijatelj moćnog tajnika Europske komisije Nijemca Martina Selmayra, koji se trudio izgurati ga za predsjednika EK. Dotični Selmayr je u vrijeme lex Perković bio šef kabineta europske povjerenice Viviane Reding, koja je sugovornicima iz Milanovićeve vlade priznala da ta situacija nju zapravo uopće ne zanima, ali da joj je »servirana«.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.