Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Uvodnik

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI Za razliku od predsjednice, Plenković ipak u nešto vjeruje

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 16. lipanj 2019. u 17:10 2019-06-16T17:10:43+02:00

Predsjednica je neki dan ustvrdila da ne žali zbog poziva Aleksandru Vučiću u Hrvatsku, premda joj je dio njezinih birača to jako zamjerio. Međutim, ako je »razgovor jedini način«, zašto onda kao državnica koja nije opterećena vlastitim rejtingom ne otputuje sada u Beograd, u uzvratni posjet Vučiću? Kolinda Grabar-Kitarović ni u što čvrsto ne vjeruje, samo odbija priznati da je u nečemu pogriješila

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je prije tri mjeseca na Pantovčaku Jelenu Veljaču, koja je pokrenula inicijativu protiv nasilja u obitelji. Tada predsjednica još nije vodila računa o tome da se u desnijim krugovima ovu inicijativu doživljava kao nekakvu projugoslavensku ujdurmu. Ali, u međuvremenu se puno toga promijenilo.

HDZ, koji bi trebao biti glavni oslonac predsjedničine kandidature, teško je stradao na europskim izborima, a politička desnica ju je otpisala. I Kolinda Grabar-Kitarović slijedom toga više nije zainteresirana za Jelenu Veljaču.

U petak nije došla u hotel Esplanade na njezinu donatorsku večeru, na kojoj se skupljao novac za žrtve nasilja. Taj je dan predsjednica, u skladu s novim političkim okolnostima, radije u svom Uredu ugostila izaslanstva Hrvatskog društva političkih zatvorenika i Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka.

Baš slatko. Jelena Veljača, koja je naivno pomislila da je u osobi Kolinde Grabar-Kitarović stekla trajnu saveznicu, na Pantovčaku je danas out, a Jazovka je opet in. Kolinda Grabar-Kitarović može u razmaku od samo nekoliko dana biti i »ustaša« i »partizan«.

Ne predstavlja to njoj nikakav problem. I zato je ona, bez obzira na udarce što ih trenutačno trpi, vrlo neugodan protivnik na izborima čiji pobjednik mora dobiti podršku apsolutne većine birača.

Nije ni premijer Andrej Plenković tip političara koji će prsima beskompromisno jurišati na bajunete. I u njegovom je karakteru oportunistička crta izražena. Plenković je, istina, unatoč snažnom otporu u HDZ-u, forsirao saborsku ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Kasnije smo shvatili da je to bilo u funkciji povećanja šansi Marije Pejčinović Burić da bude izabrana za tajnicu Vijeća Europe, koje je iznjedrilo ovaj međunarodni dokument. Tijekom kampanje za europske izbore, Plenković niti jednom nije spomenuo Istanbulsku konvenciju.

Nije htio dodatno iritirati birače sklone HDZ-u. Ali, Plenković je bio na skupu što ga je Jelena Veljača inicirala sredinom ožujka, a pojavio se i u Esplanadi.

Još je i predsjednik Vlade u petak podsjetio prisutne da je njegova zasluga ratifikacija Istanbulske konvencije.Nakon izbornog debakla i gubitka glasova u korist nekih desnijih opcija, od Plenkovića se i unutar HDZ-a traži da svoju politiku prilagodi tim činjenicama.

Konkretno da se HDZ više okrene biračima koji su prije tri tjedna podržali Hrvatske suvereniste, listu Neovisni za Hrvatsku-HSP i druge na desnoj sceni.

Jer, stranka s manje od 23 posto glasova i bez ozbiljnih partnera nema što očekivati od izbora za Sabor. Sutra Plenković u dvorani »Vatroslav Lisinski« izlazi pred dvije tisuće HDZ-ovaca i ne može se nadati da će mu oduševljeno skandirati »Andrej, Andrej«.

No, unatoč tome on se nije distancirao od Jelene Veljače i javno govori o Istanbulskoj konvenciji. Većina onih koji će doći na obilježavanje 30. obljetnice osnivanja HDZ-a sigurno bi željela da je Plenković postupio kao predsjednica Republike. Ali, eto, nije.

Plenković, mora se to reći, za razliku od Kolinde Grabar-Kitarović ipak vjeruje u nešto. Da, predsjednica je neki dan ustvrdila da ne žali zbog poziva Aleksandru Vučiću u Hrvatsku, premda joj je dio njezinih birača to jako zamjerio.

Međutim, ako je »razgovor jedini način«, zašto onda kao državnica koja nije opterećena vlastitim rejtingom ne otputuje sada u Beograd, u uzvratni posjet Vučiću? Kolinda Grabar-Kitarović ni u što čvrsto ne vjeruje, samo odbija priznati da je u nečemu pogriješila.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.