Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 7° 6
Sutra: 7° 7° 6
18. siječnja 2020.
Uvodnik

Komentar DRAŽEN CIGLENEČKI Za Plenković je najelegantniji izlaz - Bruxelles

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 30. lipanj 2019. u 13:35 2019-06-30T13:35:59+02:00

Prilikom proslave 30. obljetnice HDZ-a, nedavno je u dvorani »Vatroslav Lisinski« prikazan ubitačno dosadan, mitomanski dokumentarni film o povijesti stranke. Ipak, dva su detalja vezana za taj dokumentarac bila upečatljiva.

Kad se na ekranu pojavio premijer Andrej Plenković i rekao »molim tajnicu Vlade da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra«, dvoranom se prolomio spontani pljesak. Malo kasnije je, pak, narator konstatirao da je HDZ dobio nove koalicijske partnere, umjesto izbačenog Mosta, ali nije izrijekom naveo HNS.

HDZ-ovci, dakle, izrazito cijene Plenkovićevu odlučnost kojom je reagirao na činjenicu da je Most podržao zahtjev parlamentarne oporbe da se izglasa nepovjerenje ministru Zdravku Mariću.

No, još im nije drago da je Most u Vladi zamijenio HNS, pa ih autor ovog filmskog uratka, u jednom slavljeničkom trenutku, nije htio iritirati spominjanjem te stranke.

Lako je zaključiti da bi članovi HDZ-a, okupljeni na obilježavanju 40. obljetnica stranke, iskreno zapljeskali kad bi u prigodno snimljenom filmu došao kadar u kojem Plenković daje nalog tajnici Vlade da napiše razrješenja za HNS-ove ministre, koji su se prethodno solidarizirali s inicijativom SDP-a da se opozove ministra Lovru Kuščevića. Ma što se nakon toga događalo.

Nismo još dotle stigli, HNS je tek objavio da smatraju da Kuščević mora napustiti Vladu. Ali, Plenković nema puno vremena za smišljanje odgovora na ovaj potez stranke koja mu je prije dvije godine spasila Vladu, a sada je objektivno destabilizira.

Premijer je doslovno zatrpan političkim problemima. HDZ je, zahvaljujući njegovoj politici, krahirao na izborima za Europski parlament. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je uznemirena, koleba se, odbija prihvatiti kandidaturu HDZ-a za predsjedničke izbore, stalno to odgađa.

SDP tjera Plenkovića da brani ministra uprave, koji je hodajuća afera, a još mu i HNS praktično postavio ultimatum da eliminira Kuščevića. Sasvim je moguće da Plenković priželjkuje da ga zaista dopadne neka visoka dužnost u Bruxellesu, pa da, uz srcedrapateljnu poruku pučanstvu da ide promicati hrvatske interese, ostavi iza sebe sav taj metež.

U HDZ-u bi to izazvalo pomutnju, ali za Plenkovića bi ovo bio vrlo elegantan izlaz. Što, međutim, ako se pokaže da su vijesti o Plenkoviću kao predsjedniku Europskog vijeća ili čega već ipak samo glasine i on bude primoran ostati u Hrvatskoj?

Uistinu je teško prognozirati što će se zbivati sljedećih tjedana. Plenković nije dosad signalizirao spremnost da smijeni Kuščevića i tako udovolji SDP-u odnosno HNS-u. Razumljivo je to, pustupio bi na taj način suprotno nego u slučaju Marića i Mosta, za što i danas dobiva ovacije HDZ-ovaca.

Ali, što ako HNS ustraje? Pitanje je bi li Vlada izdržala. Plenković vjerojatno može računati na SDP-ove zastupnike koji su pristupili Klubu HNS-a, Tomislava Sauchu i Marija Habeka, kao i na tobožnje žetončiće Milana Bandića.

No, SDP-u i HNS-u mogao bi se pridružiti SDSS sa svoja tri zastupnika. Kad bi Plenković unatoč svemu i uspio skrpati većinu, ona bi bila tijesna i jako heterogena, pa je dvojbeno bi li mogla funkcionirati.

A to znači da su opcija i prijevremeni izbori za Sabor, koji bi se održali tijekom predsjedničke kampanje. Podsjećamo, HDZ je na europskim izborima pao na manje od 23 posto glasova. Kako bi se u tim okolnostima ponašala Kolinda Grabar-Kitarović, bi li se bezrezervno stvrstala uz HDZ? Upitnika kao u priči. Da, za Plenkovića je Bruxelles najbolje rješenje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.