Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
10. prosinca 2019.
Komentar

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI Vukovarski prosvjed za HDZ je nova Istanbulska konvencija

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 25. rujan 2018. u 18:32 2018-09-25T18:32:30+02:00

Kad je krajem 2005., zahvaljujući informacijama do kojih su došle hrvatske službe, uhvaćen Ante Gotovina, bila je to dosta nezgodna situacija za Vladu Ive Sanadera. Tadašnji predsjednik HDZ-a u oporbi je vikao da ne da generale, a onda je, pritisnut zahtjevima međunarodne zajednice, kao premijer činio sve kako bi omiljeni ratni zapovjednik konačno završio u Haagu. Na vijest da je Gotovina uhićen i da će ga transferirati u pritvor u Scheveningenu, u centru Zagreba skupilo se više tisuća ljudi koji su se potom nabijeni bijesom uputili prema Banskim dvorima. Stradala su tom prilikom neka stakla na zgradi Vlade. No, revolt zbog hvatanja Gotovine tek se zahuktavao. Najavljen je veliki prosvjed na splitskoj Rivi, u organizaciji braniteljskih udruga, koje niti u to vrijeme nisu bile ništa drugo nego ispostave HDZ-a. Prijetilo je, dakle, napuknuće te čvrste sprege. Ali, Sanader je na kraju, zakulisnim metodama, uspio to uistinu masovno događanje naroda pretvoriti u – skup podrške Gotovini. Bila je to egzemplarna demonstracija moći HDZ-a nad svim tim udrugama, zborovima, koordinacijama... Nitko tog dana na Rivi nije Vladu dovodio u pitanje. Thompson se čak odbio popeti na pozornici, uz obrazloženje da će »pjevati kad se Ante vrati kući«.

Ima li Andrej Plenković političku snagu da na isti način okrene prosvjed u Vukovaru zbog neprocesuiranja ratnih zločina? Zasad se čini da to nećemo nikad doznati. Sanader je bio u potencijalno puno opasnijoj poziciji, to o čemu priča vukovarski gradonačelnik Ivan Penava ne može niti izbiliza mobilizirati ljude kao što je mogla činjenica da je vlast izručila Haškom sudu Gotovinu u kojeg se ranije klela. Usto, Plenković ima posla s nižerangiranim članom HDZ-a Penavom koji bi ga po defaultu morao slušati.

No, aktualni HDZ-ov premijer, tako izgleda, nije pokušao dogovoriti s Penavom gabarite prosvjeda, kako bi on prošao što bezbolnije za Vladu i njihovu stranku. Plenković i njegovi suradnici odmah su od gradonačelnika Vukovara tražili da odustane od okupljanja 13. listopada, što je ovaj, iz još nejasnih razloga, odbio. Uslijedile su dijagnoze visokih HDZ-ovih dužnosnika da je Penava izmanipuliran i instrumentaliziran. Poslije toga se on ne može povući sve da je to i možda namjeravao. Malo je vjerojatno da će se za tri tjedna u Vukovaru dogoditi nešto strašno za HDZ. Publika koja se tamo očekuje naprosto nije nesklona Plenkovićevoj stranci. Međutim, prosvjed u Vukovaru nova je tema u vezi s kojom se u HDZ-u zauzimaju strane.

Nije to još izraženo. Javno trenutno od HDZ-ovaca podršku prosvjedu daje samo Stevo Culej. Ali, u petak na sjednici Središnjeg odbora već je bilo odskakanja od paradigme »Penavu zloupotrebljavaju desne snage koje žele destabilizirati Vladu i HDZ«. Nije se previše prisutnih solidariziralo sa stavovima Penave i Culeja, ali to je početak. Kad je Plenković krenuo u proceduru ratifikacije Istanbulske konvencije, otvoreno su se tome suprotstavila dva, tri zastupnika HDZ-a. Naposljetku ih čak 16 nije to podržalo. Za Plenkovića je povoljna okolnost da o vukovarskom skupu neće biti nikakvog glasovanja. No, članovi HDZ-a razgovaraju o tome, diferencijacija je u tijeku. Još manje nego potrebu da se usvoji nekakav međunarodni dokument koji je jako uznemirio i Crkvu, prosječni birač HDZ-a razumije što to ne valja u inicijativi da se kazni Srbe koji su ubijali Hrvate.

Da Plenković, Lovro Kuščević i drugi ne prokazuju Penavu, u Vukovar bi 13. listopada doputovali deseci tisuća članova i simpatizera HDZ-a iz cijele Hrvatske, uvjereni da tako ispunjavaju svoju domoljubnu dužnost. Stoga će protivljenje ovom prosvjedu biti dodano na popis Plenkovićevih grešaka, koji će mu HDZ uručiti kad bude odlazio s mjesta predsjednika stranke.
I još nešto, s obzirom na bjelodani Penavin otpor i nepriznavanje Plenkovićevog autoriteta, argumentacija lidera HDZ-a za isključenje Darka Milinovića postala je ne samo neuvjerljiva nego jednostavno smiješna. Prekršaj što ga je, posjetom sjedištu HDZ-a, napravio Milinović sićušan je u odnosu na Penavino javno oponiranje Plenkoviću. Budući da Penava nije predmet stegovnog postupka, izbacivanje Milinovića ostat će u HDZ-u zapamćeno kao običan Plenkovićev hir.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.