Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 6
Sutra: 13° 13° 6
16. prosinca 2019.
Komentar

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI Vargi ne valja Holy, ali mu je Žalac super

Foto V. Karuza
Foto V. Karuza
Autor:
Objavljeno: 24. ožujak 2019. u 14:16 2019-03-24T14:16:00+01:00

Kreditna agencija Standard & Poor's podigla je kreditni rejting Hrvatske na razinu investicijskog. U svom izvještaju, između ostalog, navode da Vlada Andreja Plenkovića, premda ima vrlo tanku većinu u parlamentu, može računati da će njezine političke prijedloge podržati i nezavisni zastupnika. Samo sat vremena nakon što se premijer Plenković u petak navečer pohvalio novinarima zbog poboljšanja kreditnog rejtinga, još je jedan nezavisni zastupnik, u kojeg u Standard & Poor's vjerojatno nisu sumnjali, glasovao za cijeli niz prijedloga Vlade. Bivši SDP-ov ministar Siniša Varga prošli tjedan je napustio stranku u kojoj je izgradio političku karijeru, a prekjučer se već priključio parlamentarnoj većini. Varga to, doduše, negira, ali budimo ozbiljni.

On je jedini zastupnik izvan dosadašnje većine u Saboru kojem nije bio problem u ponoć potegnuti do Markovog trga kako bi sudjelovao u glasovanju i upalio zelenu lampicu svemu o čemu se tom prilikom izjašnjavalo. Umjesto da doma spava ili se negdje zabavlja s društvom, Varga je u gluho doba noći radije sjedio u sabornici. Ali, nije se, kaže, priključio parlamentarnoj većini. Da, a Zemlja nije okrugla. Uostalom, na HDZ-ovoj web stranici likuju da je većina čvrsta i da su sporne izmjene Zakona o financiranju političkih aktivnosti usvojene s 81 glasom, među kojima je i Vargin.
Dakle, još je jedan socijaldemokrat bio toliko razočaran Davorom Bernardićem da je prešao na stranu HDZ-a, glavnog političkog protivnika. I opet se, kao prethodno u slučaju Milanke Opačić, Zdravka Ronka ili Ane Komparić Devčić, moramo zapitati što se događa s tim ljudima. Svjedočimo stvarima kakvih, do aktualnog saziva Sabora, nije bilo u hrvatskoj politici. Zato znanstvenici koji prate političke procese i ne mogu o tome ništa konkretnije reći, ovo je materijal za stručnjake neke druge vrste. Evo, taj Varga. Otkrivajući pozadinu svog konačnog razlaza sa SDP-om, ustvrdio je da je čašu njegovog strpljenja prelilo stavljanje na stranačku listu za europske izbore Mirele Holy.

Riječ je o doista najbizarnijem Bernardićevom potezu otkad je na čelu SDP-a. Beskrajno iritantnu i politički posve neupotrebljivu osobu, koja je vodila žestoku kampanju protiv stranke kojoj je nekad pripadala, Bernardić je nagovorio da na SDP-ovoj listi pokuša zgrabiti mandat Europskom parlamentu?! I tu bi nam možda mogli pomoći stručnjaci za stanje ljudskog uma. Logično je da je Vargu povratak Mirele Holy šokirao i može se razumjeti da više nije htio imati ništa sa strankom u kojoj je ovako nešto moguće. No, onda je Varga ušao u ekipu u kojoj je i, primjerice, Gabrijela Žalac. Mirela Holy mu ne valja, ali mu je Plenkovićeva skandalozna ministrica super. Kako to objasniti? Ruku na srce, kakva god da bila Mirela Holy, za Gabrijelu Žalac ona je – milo dijete.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.