Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 3
Sutra: 14° 14° 3
14. listopada 2019.
Komentar

Komentar DRAŽEN CIGLENEČKI SDP je možda zaista trajno propao

Davor Bernardić / Snimio Denis LOVROVIĆ
Davor Bernardić / Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 2. rujan 2018. u 15:27 2018-09-02T15:27:07+02:00

S Bernardićem SDP, dakle, konstantno slabi i taj će se proces neizbježno nastaviti dok on uz presudnu pomoć Zlatka Komadine vodi stranku. Ali, realna je mogućnost da je SDP toliko propao da neće biti stranka s preko 30 posto glasova ni kad se oslobodi ove dvojice. Idućem lideru SDP-a možda ni sposobnost pretvaranja vode u vinu neće biti dovoljna da spasi stranku.

Izvjesna Tamara Čubretović napustila je SDP i sa svojim mandatom gradske zastupnice otišla Milanu Bandiću. Činjenica da njoj kao potpredsjednici zagrebačkog SDP-a, razmjerno visokopozicioniranoj dužnosnici, ne da nije smetalo što je gradonačelnik optužen za korupciju i do grla u problemima sa zakonom već da je poželjela i aktivno surađivati s njim, uistinu je poražavajuća za SDP.

Postupak Tamare Čubretović puno je gori za SDP nego odlazak Bojana Glavaševića, makar je ona, za razliku od njega, poluanonimna. Pokazalo se, naime, da u SDP-u ima članova koji su napravili solidne stranačke karijere, a sasvim im je prihvatljiv, blago rečeno, osebujan način na koji Bandić upravlja Zagrebom. Istina, Bandić je koalicijski partner HDZ-a Andreja Plenkovića i na gradskoj i na nacionalnoj razini, ali od stranke koja je i sama predmet sudskog procesa javnost ništa drugo niti ne očekuje.

HDZ i Bandić naprosto su politički sijamski blizanci. SDP bi trebao biti nešto posve drukčije, međutim, slučaj Tamare Čubretović, osobe koja je uživala veliko povjerenje predsjednika Davora Bernardića, jasno sugerira da to baš nije tako. Među Bernardićevim odabranicima ima i, znači, vrlo problematičnih ljudi, onih kojima je u redu čak i Bandić, ako će im on, naravno, omogućiti da realiziraju neke vlastite interese.

Ovo će saznanje dodatno otežati pokušaje predsjednika SDP-a da stabilizira stranku i vrati joj birače koji su od nje u posljednje dvije godine digli ruke. SDP će i dalje tonuti. I, što je najopasnije za tu stranku, došao je trenutak kad se mora razmišljati i bi li se išta ozbiljno popravilo kad bi i Bernardić ubrzo podnio ostavku. Je li SDP trajno kompromitirana stranka? To se pitanje postavljalo i za Dinamo dok mu je gazda bio Zdravko Mamić. Nije tada nedostajalo dobrih sportskih rezultata, ali najveći dio navijači je zbog Mamića prestao ići na utakmice.

Tribine su bile prazne i kad se igrala Liga prvaka, što je pravi raritet na europskim stadionima. Znalo se da će Mamić, dragovoljno ili silom, jednog dana ipak otići, ali cijelo je vrijeme postojala dvojba hoće li to vratiti navijače ili su oni izgubljeni na dulje razdoblje, jer nemaju više naviku odlazaka u Maksimir. Odgovor na to još nismo dobili. A Dinamo je u daleko lakšoj situaciji nego SDP, zato što je bez konkurencije. Nije se pojavio klub koji bi privukao pasivizirane navijače Dinama. Dio birače SDP-a su, pak, u međuvremenu preuzele pojedine političke opcije, a najavljuje se i formiranje novih s istim takvim ciljem.

S Bernardićem SDP, dakle, konstantno slabi i taj će se proces neizbježno nastaviti dok on uz presudnu pomoć Zlatka Komadine vodi stranku. Ali, realna je mogućnost da je SDP toliko propao da neće biti stranka s preko 30 posto glasova ni kad se oslobodi ove dvojice. Idućem lideru SDP-a možda ni sposobnost pretvaranja vode u vino neće biti dovoljna da spasi stranku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.