Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Komentar

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI Prošli vikend je Plenković bio izdajnik, jučer lopov

DRAŽEN CIGLENEČKI Prošli vikend je Plenković bio izdajnik, jučer lopov
DRAŽEN CIGLENEČKI Prošli vikend je Plenković bio izdajnik, jučer lopov
Autor:
Objavljeno: 21. listopad 2018. u 20:11 2018-10-21T20:11:39+02:00

U Vukovaru se prošli vikend uzvikivalo »izdaja, izdaja«, a jučer u Zagrebu »lopovi, lopovi«. Okupljeni na prosvjedu što ga je organizirao HDZ-ov gradonačelnik Ivan Penava vjeruju da Vlada Andreja Plenkovića, poput prethodnih hrvatskih vlasti, štiti ratne zločince među Srbima i spomenuti su povici bili upućeni najviše njoj. Za desetak tisuća prosvjednika s vukovarskog Trga Republike Hrvatske, Plenković je izdajnik kao što su to bili i Zoran Milanović, Jadranka Kosor, Ivo Sanader, Ivica Račan... U Zagrebu je Plenković prošao nešto bolje, protivnici mirovinske reforme misle da je on, zajedno sa svojim ministrima, samo – lopov. Predstavnici referendumskih inicijativa, koje su Banski dvori tijekom tjedna odbili zbog nedovoljnog broja potpisa, nisu još izbacili svoj pogrdni naziv za njima neprijateljsku Vladu, ali Željka Markić izjavila je da Plenković vodi specijalni rat protiv građana, što je, naravno, vrlo ozbiljna kvalifikacija. Loše se, dakle, stvari događaju za Vladu.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potječe iz HDZ-a, ali ona razmišlja samo o sebi i od nje se Plenković ne može nadati nekoj pomoći. Istina, predsjednica Republike jučer je, vjerojatno procjenjujući da na Europskom trgu nisu bili njezini simpatizeri, podržala izmjene mirovinskog sustava što ih predlaže Vlada. Ali, Plenkoviću bi daleko više značilo kad bi Kolinda Grabar-Kitarović amortizirala napade koji na njega dolaze iz desnog političkog spektra. No, predsjednici, godinu dana prije izbora, ne pada na pamet zamjerati se vlastitoj biračkoj bazi, izvukla je pouke iz eksperimentalnog posjeta Aleksandra Vučića. Zato se solidarizirala s Penavinim zahtjevima, tvrdeći da institucije, kad je riječ o ratnim zločinima, rade presporo i da »ljudi imaju pravo tražiti ubrzanje postupaka«. Referendumu za promjenu pravila parlamentarnih izbora predsjednica, pak, daje podršku od samog početka, pa je i ovih dana ustala u obranu volje naroda, kritizirajući Vladu što nije dopustila da promatrači nadziru proces provjere potpisa.

Sigurno da premijer i HDZ, praktično sami na vjetrometini, mogu pronaći određenu utjehu u rezultatima anketa i činjenici da ih njihovi birači, unatoč svemu, nisu napustili, dok su im glavni konkurenti iz SDP-a u rasulu. Slabašna je to, međutim, utjeha, jer od birača HDZ-a ništa se drugo niti ne očekuje, a do izbora za Sabor još su pune dvije godine i brojna iskušenja za Vladu. Plenkoviću zato trebaju saveznici. HTV i HVIDRA nisu mu ni izbliza dovoljni. U okviru parlamentarne većine, s izuzetkom HDZ-a, svi su politička sitnež. A nakon što je premijer u potpunosti spalio most prema Mostu, otkrivajući nedavno da je spreman balasirati sa svima samo da ne mora opet koalirati s Božom Petrovom, u opoziciji Plenković više nema potencijalnih partnera. Osim SDP-a, koje premijer i ostali čelnici HDZ-a trenutno ismijavaju. Lako je stoga zaključiti da je HDZ u tek nešto manjim problemima nego SDP.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.