Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. listopada 2019.
Politički skalpel Dražena Ciglenečkog

DRAŽEN CIGLENEČKI Promaknućem Kalmete Plenković radi pritisak na sud

Foto Davor Kovačević
Foto Davor Kovačević
Autor:
Objavljeno: 3. kolovoz 2018. u 15:58 2018-08-03T15:58:55+02:00

Da premijer ima i zrno sumnje da je Kalmeta počinio kazneno djelo za koje je optužen, ne bi mu, koliko god mu on mogao pomoći u stranci, revitalizirao političku karijeru

Teško je to rezolutno tvrditi, ali vrlo je vjerojatno da niti jedan hrvatski premijer nikad nije izjavio: »Sve je dobro, mirno, konsolidirano, nema nikakvih problema«. Sve dok to u ponedjeljak, nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a, nije izrekao Andrej Plenković. Problema je, naravno, uvijek bilo, a niti sada ih u Hrvatskoj ne nedostaje. Nije istina da u državi ništa ne valja, premda takva mišljenja nisu rijetka u javnosti, ali valja skrenuti pažnju na stravičan jaz između teze da Hrvati izumiru, da se zemlja prazni velikom brzinom, i Plenkovićevog uvjerenja da je sve zapravo u najboljem redu. On ovakvim svojim pristupom sigurno beskrajno iritira promotore apokaliptične slike Hrvatske, ali i one građane koji se baš ne slažu da žive u jedinoj članici Europske unije u kojoj su svi problemi stvar prošlosti. No, Plenković to tako shvaća.

I budući da je, eto, u Hrvatskoj high life, da se Vlada i HDZ nalaze u potpuno komfornoj situaciji, Plenković si, primjerice, može priuštiti imenovanje Božidara Kalmete na dužnost pomoćnika glavnog tajnika stranke. Uopće se ne boji da bi mu to moglo politički naškoditi, da bi se taj potez mogao okarakterizirati kao snažan signal kako to Plenković zamišlja HDZ. Jedan Zoran Milanović, koji je upravljao državom s gomilom problema, nije se usudio unaprijediti Marinu Lovrić Merzel kad je protiv nje pokrenuta istraga zbog sumnje u zlouporabu položaja i korupciju. Iako je ona imala bitnu ulogu u stranci kojoj je donosila brojne glasove, podnijela je 2014. ostavku na mjesto članice Predsjedništva, a potom je izbačena iz SDP-a.

Nije, doduše, ni Plenkoviću uvijek bilo dopušteno petljanje s Kalmetom. U vrijeme dok još nije popravio u Hrvatskoj sve što je trebalo, prekrižio je Kalmetino ime s HDZ-ove kandidacijske liste za parlamentarne izbore 2016. Strah ga je bilo da će USKOK-ova optužnica protiv zadarskog HDZ-ovca, kojom ga se tereti da je iz Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta s ekipom nezakonito izvukao više od 40 milijuna kuna, biti pretežak uteg za stranku. Jednako je Plenković procijenio i kad je Kalmeti prošle godine zabranio da se ponovno natječe na izborima za zadarskog gradonačelnika.

Kako je Hrvatska pod njegovim vodstvom u međuvremenu procvala, premijer je zaključio da ne mora brinuti da će ga javnost ozbiljnije gnjaviti zbog postavljanja Kalmete za pomoćnika Gordana Jandrokovića. Davora Stiera, koji upozorava da klijentelizam opasno nagriza Hrvatsku, maknuo je s dužnosti političkog tajnika, a Kalmetu, kojem se sudi upravo zbog ovoga, pozvao je da bude pomoćnik glavnog tajnika HDZ-a. Zato što je Plenković iskalkulirao da ga je u konačnici dobro imati na svojoj strani. To je politička dimenzija Kalmetinog povratka u vrh stranke.

Ali, za Hrvatsku je još značajnije kakve će ovo imati implikacije na proces protiv Kalmete koji je u tijeku. Svatko je, dakako, nevin dok ga se pravomoćno ne proglasi krivim i to vrijedi i za Kalmetu. Međutim, premijer, najmoćniji čovjek u državi, Gordani Miheli Grahovac, sutkinji Županijskog suda u Zagrebu, praktično šalje poruku da Kalmeta nije kriv. Suci ne žive pod staklenim zvonom, znaju što se događa u Hrvatskoj, pa je tako i Gordana Mihaela Grahovac sigurno saznala iz medija da je Kalmetu, kojem ona sudi, predsjednik Vlade smjestio na važnu poziciju u HDZ-u. Sutkinji je jasno da Plenković to ne bi napravio da Kalmetu ne smatra nevinim.

Da premijer ima i zrno sumnje da je Kalmeta počinio kazneno djelo za koje je optužen, ne bi mu, koliko god mu on mogao pomoći u stranci, revitalizirao političku karijeru. Za Plenkovića bi blamaža bila da za koji mjesec nekadašnji bliski suradnik Ive Sanadera bude osuđen. Što bi onda, smijenio ga? Zašto se dovodio u takvu situaciju kad je mogućnost osude Kalmete itekako prisutna? Plenković, to je bjelodano, ne želi da Kalmeta bude osuđen. Ni nepravomoćno. Stoga je poručio Gordani Mihaeli Grahovac da vjeruje svom premijeru da je s Kalmetom sve ok, da on nema veze s aferom Remorker, da pojedini njegovi suoptuženici jednostavno lažu. Kalmetino političko promaknuće predstavlja premijerov neizravan pritisak na sud. O tome se ovdje radi. Na Gordani Mihaeli Grahovac je da izdrži i sudi po pravu i pravdi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.