Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
25. siječnja 2020.
Komentar

Komentar DRAŽEN CIGLENEČKI Plenkovićeva migrantska strategija - udri

Foto Srđan Ilić / PIXSELL
Foto Srđan Ilić / PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 18. studeni 2018. u 17:10 2018-11-18T17:10:38+01:00

Premijer Andrej Plenković kao da ima svoje ljude u britanskom dnevniku Guardian. Za reputaciju Hrvatske je, naravno, jako loša snimka koju su objavile jedne od najutjecajnijih svjetskih novina, a na kojoj se okrvavljeni migrant žali da su ga pretukli hrvatski policajci. Ali, Plenkoviću su ta snimka i opširan tekst u Guardianu o istoj temi dar s neba.

U srijedu je on, naime, u Saboru ponovno žestoko branio Marakeški sporazum. Dokument kojem je namjera pridonijeti reguliranju planetarnog problema migracije, oštro je napadalo nekoliko zastupnika, a premijer im je uporno uzvraćao da samo šire nepotrebnu histeriju i paniku. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije bila u stanju izdržati jednak pritisak s političke desnice, pa je iznenadno otkazala put u Marakeš. Plenković, međutim, možda iz čistog inata, nastavlja tvrditi da je u pitanju sporazum dobar za Hrvatsku.

Činjenica je da birači HDZ-a ne bi od svoje stranke odustali ni da Plenković podrži deset Marakeških sporazuma i 20 Istanbulskih konvencija, ali ne osjećaju se nimalo ugodno zbog toga. U društvu su predmet poruge, znanci i susjedi stalno ih provociraju da su nepopravljivi licemjeri, da glasuju za stranku čije vodstvo nerijetko zastupa stavove potpuno suprotne njihovim političkim uvjerenjima. I onda baš u pravi trenutak stiže Guardianova šokantna snimka, koja djeluje kao da ju je osobno Plenković montirao kako bi umirio vlastite pristaše. HDZ-ovci više ne moraju šutke gledati u pod dok ih ekipa sprda zbog Marakeškog sporazuma, mogu ponosno uzdignuti glavu. Lider HDZ-a kao da im je putem Guardiana poslao poruku: »Slobodno zaboravite međunarodni kompakt koji nas ni na što ne obvezuje. Ja svoj odnos prema migrantima pokazujem tamo gdje treba, na granici s BiH. Moji vitezovi svakodnevno ubijaju Boga u šljamu koji pokušava proći kroz našu Hrvatsku i u tome ih neće spriječiti nikakav Marakeš. Nema, dakle, razloga ni za najmanju brigu«.

Spomenuta je snimka odmah izazvala eksploziju oduševljenja među hrvatskim domoljubima. »Odlična vijest. Podrška policiji«, glasio je prvi komentar ispod teksta na portalu jednog dnevnika, u kojem je prenijet Guardianov uradak.

Slijedili su brojni slični izrazi odobravanja Plenkovićevih metoda u borbi s migrantima kojima je cilj Slovenija, pa dalje na zapad. Policajci su 2015. godine, kad je u Banskim dvorima bila SDP-ova vlada, imali naputak da budu obazrivi prema tim ljudima. Danas je, pak, hrvatsku migrantsku strategiju moguće opisati samo jednom riječju – udri. I to se na granici s BiH događa već mjesecima.

Budući da je maneken te strategije ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, čovjek s određenim sigurnosnim iskustvom još iz Jugoslavije i možda najbliži Plenkovićev suradnik, sasvim je logično da je upravo on odabran da Hrvatsku predstavlja u Marakešu. No, kamo sreće da je Plenković, poput predsjednice, odbacio ovaj sporazum, ali da migrante tretira kao ljude.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.