Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
19. listopada 2019.
POLITIČKI SKALPEL

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI Plenkovićev HDZ potonuo je ispod razine Staljina

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 4. rujan 2018. u 19:23 2018-09-04T19:23:35+02:00

Čak je i Staljin nastojao da njegove brutalne eliminacije protivnika u boljševičkoj stranci imaju određenu pravnu formu. Procesi kojih su žrtve, između ostalih, bili Grigorij Zinovjev i Nikolaj Buharin bili su, naravno, čista farsa, optužnice upravo čudovišne, ali oni su barem znali što za što ih se tereti i nije im se sudilo u odsustvu. Darko Milinović nije imao tu privilegiju. Izbačen je iz HDZ-a, a prethodno mu nitko nije rekao što je točno skrivio i Visoki časni sud uopće ga nije pozvao na sjednicu na kojoj se odlučivalo o njegovoj sudbini u stranci. U tom smislu, koliko se god to činilo nemogućim i apsurdnim, nije pretjerano ustvrditi da je HDZ Andreja Plenkovića potonuo ispod razine nemilosrdnog sovjetskog diktatora.
Milinović je prošli tjedan najavio da sa stotinjak ličkih HDZ-ovaca stiže u stranačko sjedište, kako bi im se objasnilo zašto su odgođeni izbori u Gospiću. Da Plenković nije smatrao da je to samo po sebi nedopustivo pokazuje činjenica da je odabrao trojicu ljudi koji su se trebali susresti s tim članovima. Na kraju do sastanka nije došlo, jer Ličani su inzistirali da svi budu prisutni dok je Plenkovićev odbor za doček htio razgovarati samo s njihovim izaslanstvom. Onda su Milinović i njegova pratnja još malo klicali Franji Tuđmanu i potom se zaputili kući. Tko zna što im se sve tih nekoliko sati vrzmalo u glavi, ali nikog nisu vrijeđali niti su tražili bilo čiju ostavke. Unatoč tome, Plenković je post festum ovu Milinovićevu akciju proglasio najtežom povredom članske obaveze i pokrenuo protiv njega stegovni postupak. Milinović je predan Visokom časnom sudu.

Postoji dokument, naziva se Postupovnik, koji detaljno razrađuje rad HDZ-ovih časnih sudova, a u njemu se još navodi da se u situacijama koje ipak nisu regulirane primjenjuju načela Zakona o kaznenom postupku. Riječ bi, dakle, trebala biti o ozbiljnom sudskom postupku, kakvom su u vrijeme Ive Sanadera bili podvrgnuti, recimo, Ivić Pašalić i Pavo Gagulić, a u mandatu Tomislava Karamarka bivša premijerka Jadranka Kosor. Postupovnik strogo propisuje da je predsjednik časnog dužan upoznati optuženog s njegovim pravima i pisanim putem ga pozvati na suđenje na kojem on može imati i branitelja, nužno člana HDZ-a. Iako bi svi HDZ-ovci morali imati na dlaku jednaka prava, nekako bi se očekivalo da se još skrupuloznije postupa prema onima koji su obnašali važne državne i stranačke dužnosti. Ali, Milinovića, do jučer član Predsjedništva, koji je u prošlosti bio i potpredsjednik Vlade i zamjenik predsjednika HDZ-a, Visoki časni sud isključio je potpuno kršeći Postupovnik. Jasno je da to nisu napravili na svoju ruku, Andrej Plenković i Gordan Jandroković jednostavno su im rekli »ma, bacajte to van, kakvi postupovnici«.

No, javnom sramoćenju bili su jučer izloženi Davor Miličević, predsjednik Visokog časnog suda, i članica Marija Vučković. Njihov nastup pred novinarima, nakon što su isključili Milinovića, dosad je možda i najniža točka Plenkovićevog HDZ-a. To dvoje nesretnika nije bilo u stanju u tri rečenice suvislo obrazložiti zašto su tako odlučili. Stoga možemo samo nagađati što je Plenkoviću najviše zasmetalo kod Milinovića, skandiranje Tuđmanu, a ne njemu ili nešto drugo. Vrhunac spomenutih izjava bila je, međutim, tvrdnja Marije Vučković da Milinovića nisu zvali na sjednicu Visokog časnog suda jer su raspolagali s jakim dokazima protiv njega. Ta je osoba fakultetski obrazovana i državna je tajnica u Ministarstvu poljoprivrede, a svejedno misli da je pravedno suđenje moguće i kad optuženi ne dobije priliku da se brani i pokuša oboriti dokaze što su ih pripremili tužitelji. Pa, dobro, gdje je Plenković samo pronašao sve te ljude kojima je nakrcao državnu adminstraciju. Nevjerojatno! Što je, pak, s petero preostalih časnih sudaca? Imaju li i oni, poput Davora Miličevića i Marije Vučković, ovakve nakaradne stavove o pravu i pravdi ili su naprosto vojnici HDZ-a spremni učiniti apsolutno sve što Vođa od njih zahtijeva? Premda u konačnici dođe na isto, zanimljivo bi bilo to znati.
I tako, Milinovića je HDZ osudio zanemarujući sve pravne standarde uljuđenog svijeta, a istovremeno je na zagrebačkom Županijskom sudu jedan od ključnih svjedoka promijenio iskaz protiv Božidara Kalmete. Ponedjeljak je bio sjajan dan za Plenkovića. Ali, katastrofalan za Hrvatsku.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.