Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
26. veljače 2020.
Komentar

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI Plenković se hvali nepostojećim vanjskopolitičkim uspjesima

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 12. svibanj 2019. u 13:50 2019-05-12T13:50:16+02:00

Premijer Andrej Plenković održao je jučer govor na zagrebačkom Europskom trgu. Idućih će dana tom činjenicom, ne treba sumnjati, proširiti popis svojih recentnih vanjskopolitičkih postignuća. Lako je to zaključiti iz Plenkovićevog jučerašnjeg intervjua Večernjem listu. Nakon konstatacije novinarke o tobožnjem velikom zamahu vanjskopolitičkih aktivnosti, u kojima Hrvatska »više nije objekt, već akter i kreator«, predsjednik Vlade je u cijeloj kartici teksta ispričao što je to sve samo u posljednje vrijeme fantastično napravio na međunarodnom planu. Bio je, kaže, u Dubrovniku domaćin 16+1 summita, u Berlinu je sudjelovao u razgovorima o jugoistočnoj Europi, koje su organizirali Angela Merkel i Emmanul Macron, putovao je u Varšavu na svečano obilježavanje 15. obljetnice proširenja Europske unije, skoknuo do rumunjskog Sibiua na neformalni sastanak Europskog vijeća... Marjan Šarec bio je načelnik malene slovenske općine Kamnik, a u kolovozu prošle godine postao je premijer. I, zamislite, taj Šarec, koji je u visokoj politici još puno kraće nego njegov hrvatski kolega, bio je na svim mjestima koje je Plenković nabrojao! Osim u Varšavi. Premda se tamo slavilo i pristupanje Slovenije EU, Šarec je u Varšavu poslao svog ministra vanjskih poslova Miru Cerara. Kakvim bi se tek onda vanjskopolitičkim zamahom mogao pohvaliti profesionalni komičar Šarec.

Naravno, Plenković pokušava prodati maglu. On je političar i ne može mu se to stoga zamjeriti, ali dužnost nam je na to upozoriti. Budući da je Plenković trenutačno predsjednik Vlade u državi koja je članica Unije, njega po prirodi stvari pozivaju na okupljanja lidera EU. Nije se on, kao ni Šarec, izborio za to svojom političkom karizmom i savršenim poznavanjem međunarodnih odnosa. Kako Hrvatska i Slovenija pripadaju jugoistočnoj Europi, obojicu su i u Berlin zvali. Dubrovnik? Bio je to osmi godišnji summit zemalja srednje i istočne Europe i Kine. Našli su se njihovi predstavnici već ranije, primjerice, u Beogradu, Suzhou i Sofiji, ovaj su put bili u Dubrovniku, a Slovenija će ih, kad dođe na red, ugostiti možda u – Kamniku. Istina, Šarec nije u poziciji da si, poput Plenkovića, u zasluge pripiše dolazak Angele Merkel i Manfreda Webera u svrhu kampanje za izbore za Europski parlament. Ali, Šarecova liberalne opcija nije dio Europske pučke stranke nego ALDE. Podržat će njegovu listu, a i on njih, neki drugi europski političari.

Uglavnom, u situaciji kad Vlada i parlamentarna većina na dnevnoj bazi proizvode afere, Plenković nastoji to nekako prekriti stvaranjem dojma o navodnim vanjskopolitičkim uspjesima sebe i Hrvatske. Ima za to potporu pojedinih medija, ali jalov je to posao. Riječ je o nepostojećim uspjesima. Uostalom, Hrvatska spada u rang malih i nevažnih država koja niti ne mogu imati vanjsku politiku, nije nam bilo suđeno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.