Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
17. veljače 2020.
Politički skalpel

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI Plenković možda zakasni na vlak za Bruxelles

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 11. lipanj 2019. u 14:50 2019-06-11T14:50:36+02:00

Predsjednik Vlade se nalazi u silaznoj putanji i nema jamstva da će se trend zaustaviti. Lista HDZ-a dobila je na izborima za Europski parlament manje od 23 posto glasova, što je negativan rekord u povijesti stranke. Članstvo je sve nezadovoljnije, a oporba Plenkoviću u HDZ-u sve glasnija. No, nema vremena za konsolidiranje stranke, iza ugla su izbori za predsjednika Republike

Možda je pred Branimirom Bunjcem značajna politička karijera, možda će u tandemu s Ivanom Pernarom još napraviti velike stvari. No, trenutačno je Bunjac primjer političara koji je, zbog nestrpljivosti, izgubio sav kapital kojim je raspolagao.

Bio je zastupnik Živog zida u Saboru, s dobrim izgledima da to ostane i nakon idućih izbora, a danas je tek bivši državni dužnosnik koji plaću prima samo zahvaljujući povlastici koju uživa ta društvena skupina. Razlog je Bunjčev ultimativan zahtjev da mu predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić dopusti da prijeđe u Europski parlament, u kojem bi za pet godina mogao steći priličan imetak.

Bunjac nema ni 50 godina, rođen je 1972. godine, i bit će za njega još europskih izbora, ali on nije htio čekati. Sinčić mu, međutim, nije izašao u susret, a zatim ga je i izbacio iz Sabora i možda na taj način trajno eliminirao iz politike. Takve se stvari događaju kad se političar ponaša u skladu s načelima »hoću sad i hoću sve« i »uzmi novac i bježi«.

Premijer Andrej Plenković tvrdi da razmišlja drukčije nego Bunjac. Zajedno s drugim čelnicima HDZ-a objašnjava javnosti da će odraditi još jedan mandat u Banskim dvorima i da nakon toga može otići u Bruxelles. Bilo bi to 2024. godine, kad će se ponovno dijeliti visoke dužnosti u Europskoj uniji.

Do tada Plenković planira obaviti predsjedanje EU-om, u prvoj polovici 2020. godine, te pobijediti na parlamentarnim izborima krajem iduće godine. Mogao bio on već sljedećih tjedana, s obzirom da je to u nadležnosti Vlade, sebe odrediti za europskog povjerenika, koji će u Komisiji zamijeniti Nevena Mimicu, ali otklanja tu mogućnost.

Plenković je, reklo bi se, potpuna suprotnost pohlepnom Bunjcu, trkač na dulje staze. Ali, teško da si posljednjih dana Plenković ipak ne postavlja pitanje: Što ako te ciljane 2024. za mene u Bruxellesu više neće biti ničega?Predsjednik Vlade se, naime, nalazi u silaznoj putanji i nema nikakvog jamstva da će se ovaj trend zaustaviti.

Lista HDZ-a dobila je na izborima za Europski parlament manje čak i od 23 posto glasova, što je negativan rekord u povijesti stranke. Članstvo je sve nezadovoljnije, a unutarnja oporba Plenkoviću u HDZ-u sve glasnija. No, nema vremena za proces konsolidiranja stranke, iza ugla su već izbori za predsjednika Republike.

Rastrojeni HDZ morat će se maksimalno napregnuti kako bi pridonio pobjedi Kolinde Grabar-Kitarović, ako ona uopće bude njihova kandidatkinja. Politička desnica otpisala je predsjednicu Republike i ona se možda, u pokušaju da vrati to biračko tijelo, u panici opet odmakne od Plenkovića. Bila bi to za HDZ elementarna politička nepogoda.

Ali, ako i Kolinda Grabar-Kitarović izađe na izbore s markicom HDZ-a, danas njezina pobjeda nipošto ne predstavlja sigurnu okladu. Što ako HDZ, nekoj od navedenih varijanti, izgubi Pantovčak? Plenković bi, desetak mjeseci prije izbora za Sabor, bio do grla u problemima.

Morao bi, bez pomoći iz Ureda predsjednika, nadoknaditi glasove koji su HDZ-u nedostajali na europskim izborima i pronaći kredibine koalicijske partnere, s kojima bi mogao formirati novu parlamentarnu većinu. Sada je to već vrlo zahtjevan posao, eventualnim gubitkom uporišta na Pantovčaku pred Plenkovićem bi bila gotovo nemoguća misija.

Stoga iz današnje perspektive nikakvo iznenađenje ne bi bilo da Plenković i HDZ za godinu i pol siđu s vlasti. U slučaju ovakvog ishoda zna se što slijedi, Plenković bi dragovoljno ili pod pritiskom podnio ostavku na poziciju predsjednika stranke. HDZ-ovci jednostavno nemaju razumijevanje za ljude koji im nisu u stanju osigurati vlast i sve što uz nju ide.

Tako bi Plenković u razmjerno kratkom razdoblju mogao proći put od čovjeka koji je bio na pragu ulaska u visoku EU administraciju do praktično rashodovanog političara.Jer, neka lijevo-liberalna Vlada sigurno ne bi 2024. Plenkovića imenovala za europskog povjerenika. Može Plenković imati još deset puta bolji status u EPP-u, ako hrvatski premijer postane, recimo, Davor Bernardić to mu ne bi ništa vrijedilo.

Dakle, nije isključeno da je ovo Plenkoviću jedina šansa, da na željezničkom peronu stoji vlak za Bruxelles za koji mu je karta u džepu. Bunjac bi se na njegovom mjestu odmah pozdravio s prijateljima i kolegama. Plenković vjeruje da ne mora žuriti da će ga taj vlak čekati i za pet godina. Ali, krajem 2020. mogao bi shvatiti da je zakasnio, da se ipak trebao ugledati na Bunjca.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.