Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
29. siječnja 2020.
Politički skalpel

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI Plenković je politički upropastio neiskusnu Gabrijelu Žalac

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 22. ožujak 2019. u 18:02 2019-03-22T18:02:30+01:00

Kao šlag na tortu afera dolazi tvrdnja Gabrijele Žalac da su joj iz HDZ-a napakirali ovu, svježu s mercede-som. Ona, dakle, javno govori da su odnosi u toj stranci toliko zatrovani da jedni druge pokušavaju politički eliminirati, dostavljaju-ći dezinfor-macije medijima. Krajem svibnja se održavaju izbori za Europski parlament i svaka stranka nastoji o sebi odašiljati što pozitivnije poruke

Za bavljenje politikom dobro je posjedovati talent, ali on nije niti izdaleka dovoljan. Vješt političar postaje se strpljivim učenjem tog zanata. Ministrica Gabrijela Žalac pokazala je da nije talentirana, a nije ni imala vremena za učenje osnovnih stvari o politici.

Možda pod pritiskom javnosti koja stalno traži nova politička lica, premijer Andrej Plenković je u svoju Vladu ipak uveo dotad anonimnu Gabrijelu Žalac, koja do tog trenutka nije apsolutno ništa predstavljala u hrvatskoj politici.

Danas sigurno žali što je to učinio, ali kasno je, Gabrijela Žalac svojim postupcima nanosi ozbiljnu političku štetu Vladu i HDZ-u. Neće, naravno, birači HDZ-a uskratiti podršku stranci samo zato što jedna ministrica nešto petlja s autom koji je parkiran u njezinom dvorištu.

No, ova epizoda učvršćuje dojam o HDZ-u kao stranci čiji su dužnosnici obični prevaranti, kojima je jedino bitno materijalno zbrinuti sebe i obitelj.

Nevjerojatno je što se u samo dva dana izrodilo iz pitanja o mercedesu ispred kuće Gabrijele Žalac, koje je Jutarnji list postavio ministrici regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Da ona zna politički razmišljati, to bi vozilo negdje privremeno maknula nakon što je, vozeći se bez važeće dozvole, naletjela na djevojčicu i tako dospjela u fokus javnosti. Propustila je to napraviti i ubrzo joj je stigao upit kome pripada taj automobil. Da je odgovorila da su ga unajmili njezini roditelji, s opcijom da ga i kupe, možda bi u startu ubila ovu priču.

Nije, doduše, isključeno da bi Jutarnji list svejedno objavio nešto, ali u tom bi slučaju pozicija Gabrijele Žalac bila značajno povoljnija. Ministrica, međutim, nije bila u stanju anticipirati kako bi se sve ovo skupa moglo razvijati i odbila je otkriti čiji joj se to mercedes nalazi u dvorištu. Počinila je tako početničku grešku.

S odgodom je ustvrdila da su ga nabavili roditelji, ali mnogi više ne vjeruju Gabrijeli Žalac i misle da, tipično za HDZ-ovku, mulja i da je auto faktično njezin, da joj ga nije darovao šibenski poduzetnik Josip Stojanović Jolly. Ne pomaže ministrici previše ugovor o najmu na ime roditelja, što ga je naknadno prezentirala. Analizira se sada i kredit što ga je država odobrila Jollyju. Odjednom je iskrsnuo i odnos ministra financija Zdravka Marića s poduzetnikom kojem je sjedio na ramenima tijekom finalne utakmice prošlogodišnjeg Mundijala u Rusiji. Zbog gluposti svoje kolegice, Marić mora objašnjavati novinarima da si je sam podmirio troškove, da ga nije sponzorirao Jolly. Vjeruju li mu svi?

A kao šlag na tortu dolazi tvrdnja Gabrijele Žalac da su joj iz HDZ-a napakirali svježu aferu. Ona, dakle, javno govori da su odnosi u toj stranci toliko zatrovani da jedni druge pokušavaju politički eliminirati, dostavljajući dezinformacije medijima. Krajem svibnja se održavaju izbori za Europski parlament i svaka stranka nastoji o sebi odašiljati što pozitivnije poruke. Čelnici HDZ-a svakodnevno ističu snagu i jedinstvo vlastite stranke i najavljuju temeljem toga sjajne izborne rezultate. Ali, Gabrijela Žalac opovrgava Andreja Plenkovića i tvrdi da se iza kulisa u HDZ-u zapravo odvija bratoubilački rat, u kojem je ona žrtva još neimenovanih protivnika. Hvali se da ima i dokaze da joj pojedini HDZ-ovci podmeću. Jako je to loša reklama za HDZ.

I što da Plenković radi u ovoj neugodnoj situaciji? Može se solidarizirati s Gabrijelom Žalac i priznati da vodi stranku u kojoj je član članu – vuk. To se neće dogoditi. Da je onda premijer demantira i izjavi da su u HDZ-u složni, koncentrirani na predstojeće izbore, i da nema međusobnih obračuna? Time bi Plenković diskreditirao svoju ministricu, što opet nije naročit izbor. Gabrijela Žalac ga je baš uvalila političkom nepromišljenošću.
Što se, pak, nje osobno tiče, politička karijera joj se vjerojatno bliži kraju. Bila je iznimno ambiciozna, izgledalo je da su pred njom velike stvari, ali samo dvije i pol godine nakon što je zakoračila na političku scenu, perspektiva joj je nikakva.

Gabrijela Žalac je već politički toksična i teško će se spasiti. Iznenađenje bi bilo kad bi se našla i na HDZ-ovoj kandidacijskoj listi za sljedeće izbore za Sabor, a kamoli nešto više od toga. Vratit će se u Vinkovce i šest mjeseci po završetku ministarskog mandata skoro je nitko neće pamtiti. Nije bila spremna za ulazak u nacionalnu politiku, Plenković je krivo procijenio da jest i Gabrijela Žalac je naprosto izgorjela. Predsjednik HDZ-a joj naposljetku uopće nije učinio uslugu, štoviše upropastio ju je, prerano je unatoč političkom neiskustvu gurajući u vatr

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze