Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
28. siječnja 2020.
Politički skalpel

DRAŽEN CIGLENEČKI Opozicija mora odlučno pokušati raščistiti slučaj Radeljić

Foto Pixsell
Foto Pixsell
Autor:
Objavljeno: 15. siječanj 2019. u 18:19 2019-01-15T18:19:25+01:00

Na oporbenim zastupnicima u Odboru za nacionalnu sigurnost velika je odgovornost da poduzme maksimalno što se može, kako ovu dramatičnu zlouporabu obavještajne službe od strane predsjednice Republike ne bi trajno prekrio zaborav

Saborski Odbor za nacionalnu sigurnost danas će se konačno baviti slučajem Mate Radeljića, bivšeg predsjedničinog savjetnika za unutarnju politiku, kojeg je SOA, što nitko ne opovrgava, upozorila da po odlasku s Pantovčaka mora šutjeti. Skoro mjesec dana prošlo je otkad je Radeljić izvijestio javnost o svom sastanku s Davorom Franićem, šefom kabineta ravnatelja SOA-e Daniela Markića, koji se održao 5. prosinca.

S obzirom da je jasan stav HDZ-a da je to sve bilo normalno i u skladu s Ustavom i zakonom, od njihovih članova u Odboru može se očekivati jedino opstrukciju nastojanja da se ovaj slučaj raspetlja. Stoga će teško biti tu nešto napraviti. Ali, na oporbenim zastupnicima u Odboru svejedno je velika odgovornost da poduzme maksimalno što se može, kako ovu dramatičnu zlouporabu obavještajne službe od strane predsjednice Republike ne bi trajno prekrio zaborav. Da se, primjerice, njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, koji također poput Kolinde Grabar-Kitarović uglavnom ima ceremonijalne ovlasti, na ovaj način poslužio BfV-om, on bi vjerojatno, uslijed snažnog javnog pritiska, u roku nekoliko tjedana podnio ostavku.

Hrvatska, naravno, nije Njemačka niti će to ikad biti. Iz jednostavnog razloga, premalo Hrvata želi živjeti u uređenoj državi. No, ne možemo ipak samo tako odustati od inzistiranja da se najviši državni dužnosnici ne smiju ponašati protuustavno. Zato valja podsjetiti što je to, prema Radeljićevim tvrdnjama koje nisu demantirane, napravila predsjednica Republike.

Ona je, dakle, odlučila smijeniti svog savjetnika jer je on smetao premijeru Andreju Plenkoviću, s kojim je Kolinda Grabar-Kitarović htjela poboljšati odnose u izbornoj godini. I tu nema ništa sporno, u nadležnosti je predsjednice da prema vlastitom nahođenju bira ljude s kojima (ne)će surađivati. Kolinda Grabar-Kitarović se, međutim, opravdano ili ne, bojala da bi Radeljić, nakon što ga razriješi, mogao početi javno pričati o stvarima koje bi njoj nanosile političku štetu. Ne o službenim tajnama, koje se Radeljić obvezao čuvati, nego možda o tome kako funkcionira Ured predsjednice, pod čijim utjecajem Kolinda Grabar-Kitarović donosi odluke, s kim se druži u slobodno vrijeme, tko joj nabavlja haljine i slično. O ovome Radeljić može slobodno govoriti koliko god hoće.

Bilo bi to s njegove strane neprofesionalno prema nekadašnjem poslodavcu, ali ne bi time prekršio nikakve propise. Je li Radeljić zaista namjeravao krenuti u osvetnički pohod na predsjednicu, je li ga ona ispravno procijenila? Moguće, iako je činjenica da on dosad o Kolindi Grabar-Kitarović nije faktično rekao ništa osim da mu je poslala SOA-u. Ali, posve je ionako nevažno kakvi su bili Radeljićevi planovi nakon što napusti Ured predsjednice.

Kolinda Grabar-Kitarović nije imala pravo tražiti od Markića da se Radeljiću preventivno priopći da, poslije smjene, mora biti kuš. Da je ovo neki uobičajeni postupak, već bi Plenković i predsjednica pronašli barem jednog bivšeg državnog dužnosnika koji je, prije odlaska sa svog mjesta, porazgovarao sa SOA-om, i gurnuli ga pred televizijske kamere da kaže da mu je to bilo vrlo ugodno iskustvo. Po svemu sudeći, takvog nema. Radeljićev susret s djelatnikom obavještajne službe, koji mu je živopisno objasnio što ga čeka ako će raditi što ne smije, predstavlja presedan.

To je bila zlouporaba sustava. Sve i da Franić nije spominjao Radeljiću da je spreman zabiti se autom u njega, da je njihov sastanak prošao u smijehu i šali, bio bi to nezakonit pritisak na odlazećeg dužnosnika i kršenje njegovih temeljnih ljudskih prava. Nije isključeno da je Radeljić, obavljajući posao predsjedničinog savjetnika, i ranije kontaktirao s Franićem i to nije bilo ništa neprimjereno. No, tog 5. prosinca njih su se dvojica našli samo zato što je predsjednica Republike naložila ravnatelju SOA-e da se Radeljiću (ne)izravno zaprijeti da, nakon razrješenja, mora šutjeti o njoj.

Kako joj je to uopće palo na pamet? Zbog čega Markić nije odbio Kolindu Grabar-Kitarović, što bi jedino bilo logično, nego joj se pridružio u zlouporabi službe kojoj je na čelu? Na ta i mnoga druga pitanja vezana za ovaj skandal već smo trebali dobiti precizne odgovore. Nismo, a nećemo niti pomoću parlamentarnog Odbora za nacionalnu sigurnost. Ali, unatoč tome, od opozicije moramo zahtijevati da bude odlučna u pokušaju da se što više od toga raščisti.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze