Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Komentar

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI Oporba pomaže HDZ-u homogenizirati birače

DRAŽEN  CIGLENEČKI Oporba pomaže HDZ-u homogenizirati birače
DRAŽEN CIGLENEČKI Oporba pomaže HDZ-u homogenizirati birače
Autor:
Objavljeno: 10. veljača 2019. u 21:30 2019-02-10T21:30:46+01:00

Lijevo-liberalna oporba mora za izbore za Sabor imati dva cilja odnosno želje, da što manje njihovih glasova propadne, a da istovremeno dio HDZ-ovog biračkog tijela otkinu manji desničarski aspiranti. Ovo prvo ovisi isključivo o čelnicima stranaka tog političkog profila, Davoru Bernardiću, Kreši Beljaku, Daliji Orešković, Anki Mrak-Taritaš... Na njima je da u iduće skoro dvije godine dogovore što efikasniji model izbornog nastupa. Ali, nisu oni niti sasvim bez utjecaja na događanja desno od političkog centra. Posredno mogu pridonijeti odljevu HDZ-ovih birača prema stranci Neovisni za Hrvatsku, jučer formiranom bloku Hrvatski suverenisti ili nekoj trećoj opciji. I to na način da ne potiču teme koje će HDZ iskoristiti kako bi homogenizirao svoju biračku bazu, u kojoj je značajan broj ljudi nezadovoljan politikom Andreja Plenkovića, više prilagođenom Miloradu Pupovcu nego Ivanu Penavi. Zato je ovotjedna saborska rasprava o pokretanju postupka promjene Vatikanskih ugovora, za koju je Anka Mrak-Taritaš izvan svog GLAS-a pridobila još 26 opozicijskih zastupnika, bila apsolutni promašaj. Riječ je, iz perspektive oporbe lijevo od centra, o zapanjujuće politički neodgovornom potezu.

Zoran Milanović je kao premijer u crkvu išao jednom godišnje i nije se trudio biti u dobrim odnosima s katoličkim biskupima. Ali, nije mu na pamet padalo petljati nešto s Vatikanskim ugovorima. Svjestan je bio da njih ionako nije moguće izmijeniti bez pristanka Svete Stolice i da bi pričom o tome samo pomogao HDZ-u, koji se uvijek predstavljao pokroviteljem Crkve. Milanović je otputovao u Vatikan, tamo izjavio da će ti ugovori ostati kakvi jesu i već 2012. tu temu, što se njegove Vlade tiče, skinuo s dnevnog reda. Politiku treba znati promišljati, nije dovoljno tek imati sjajne ideje. Anka Mrak-Taritaš i Davor Bernardić nisu baš u stanju politički misliti i stoga su HDZ-u asistirali za zicer. HDZ je to, naravno, s užitkom zakucao. Bio je to, košarkaškim rječnikom, školski Alley-oop. Vitez Željko Reiner je zagovornicima revizije Vatikanskih ugovora u Saboru poručio da im optužbe i prokazivanje Katoličke crkve neće proći. Samo što od sreće nije uzviknuo »no pasaran«. Ili možda – apage satanas. Sada se biskupi, koje je Plenkovićevo forsiranje Istanbulske konvencije možda malo pokolebalo, opet mogu uvjeriti da nema njima do HDZ-a.
To onda Zlatku Hasanbegoviću, Hrvoju Zekanoviću i ostalima na desnoj sceni otežava prodor do birača HDZ-a. Jer, kakav god da bio Plenković, samo snažan HDZ može biti brana bezbožnicima. Od oštre polarizacije zaštitnici – neprijatelji Crkve politički profitirati može jedino HDZ. U redu, možda GLAS-u u sljedećoj anketi popularnost poraste za koju desetinku postotnog poena, ali lijevo-liberalna oporba ukupno je gubitnik otvaranja društvene rasprave o Vatikanskim ugovorima. A bitna je samo šira politička slika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.