Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 1
Sutra: 11° 11° 1
11. prosinca 2019.
O drami Iblerovog trga

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI O STANJU U SDP-u: Bernardić ne želi više biti Komadinina lutka

snimio Sergej Drechsler
snimio Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 16. rujan 2018. u 21:43 2018-09-16T21:43:00+02:00

U slučaju da bude kooperativan, Komadina uvjerava Bernardića da će ga poslati u Europski parlament, da si dečko malo zaradi. Kao da na europskim izborima nije presudan broj preferencijskih glasova, pa bi Bernardićeve šanse bile vrlo mršave.

Protiv predsjednika SDP-a Davora Bernardića je javnost, mediji ga već dugo ismijavaju. Ne žele ga ni birači njegove stranke, ankete pokazuju da im on nije niti među deset najomiljenijih političara. Brojni važni ljudi SDP-a mjesecima pozivaju Bernardića da podnese ostavku. Sada su se protiv njega okrenuli još i visoki stranački dužnosnici koji su ga ranije podržavali. Stoga je Bernardiću sigurno kristalno jasno da nema nikakvu političku budućnost, da će SDP-u s njim na čelu biračka podrška i dalje padati. Ali, svejedno se odbija povući i pruža grčevit otpor svima koji ga preklinju da odstupi i tako otvori prostor eventualnom oporavku SDP-a. Bernardić odlučnom obranom svoje pozicije prerasta u fenomen još nezabilježen na hrvatskoj političkoj sceni. Vjerojatno se nikad predsjednik neke relevantnije stranke nije nastojao održati i u ovako nepovoljnim okolnostima.

No, pojednostavljeno bi bilo svesti Bernardića tek na najvećeg foteljaša u povijesti Hrvatske. Je, njegova volja da zanemari sve što mu ne ide u prilog i, bez obzira na cijenu koju bi zbog toga mogao platiti SDP, ostane lider stranke uistinu je nadrealna. Bernardić, koji sebe voli uspoređivati sa žoharom, čovjek je posebnog kova. Treba, međutim, dijelom imati razumijevanje za njegovu borbu. Kad je u rujnu 2016. Zoran Milanović otišao s mjesta predsjednika SDP-a, Bernardić nije imao razloga misliti da bi ga upravo on mogao zamijeniti. Nije ga se, naime, tada percipiralo nadom SDP-a, ostavljao je slabašan dojam i u Saboru i u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Zlatko Komadina, čiji je Bernardić bio saveznik protiv Milanovića, pogotovo je znao sva njegova ograničenja. Unatoč toga ga je odabrao kao onog kojem će pomoći da postane šef stranke. Komadina ima značajne zasluge za Bernardićevu pobjedu na izborima u SDP-u. Ali, nisu prošle niti dvije godine, a priznaje da je pogriješio i da Bernardić nije u stanju voditi stranku. No, nije to Komadinu potaknulo da se i sam makne i obeća da se više neće miješati u SDP. Dapače, nagovara Bernardića na ostavku, kako bi onda on idućih godinu dana u ulozi vršitelja dužnosti predsjednika upravljao SDP-om.

U slučaju da bude kooperativan, Komadina uvjerava Bernardića da će ga poslati u Europski parlament, da si dečko malo zaradi. Kao da na europskim izborima nije presudan broj preferencijskih glasova, pa bi Bernardićeve šanse bile vrlo mršave. Naravno, Bernardić ne pristaje na takav aranžman. U suprotnom bi ispalo da je obična Komadinina lutka na koncu, s kojom on eksperimentira po potrebi. Nekad mu odgovara Bernardića gurnuti za predsjednika SDP-a, a drugom prilikom bi ga odstranio kako bi sam, mimo izbora u stranci, zauzeo tu poziciju. Kod Bernardića je proradio inat i ovaj put ne želi popustiti svom mentoru. I na tome mu treba čestitati. Ako je, pak, Komadini prioritet SDP, a ne osobni interes, pristat će na Konvenciju koja bi smijenila Bernardića i raspisala stranačke izbore.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.