Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 26
Sutra: 10° 10° 26
18. veljače 2020.
Komentar

Komentar DRAŽEN CIGLENEČKI Nije predsjednica ekstremna desničarka, samo populist

Foto Jurica Galoic/PIXSELL
Foto Jurica Galoic/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 11. studeni 2018. u 21:13 2018-11-11T21:13:27+01:00

Kolinda Grabar-Kitarović samo je surovi oportunist. S tim da se ne prilagođava ona u potpunosti biračkoj bazi, jer da je tako na Pantovčaku bismo, u najmanju ruku, imali hrvatsku varijantu Marine Le Pen. Predsjednica stalno osluškuje bilo svojih birača i u skladu s tim formira vlastite stavove, kao što je slučaj i s Marakešom. Međutim, neke granice nije spremna prijeći

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je, kaže, procijenila da je ipak bolje da na konferenciji u Marakešu sudjeluje netko iz ministarskog resora koji se bavi migracijama. Bolje za koga, za Vladu Andreja Plenkovića, za Hrvatsku?

S obzirom na vrlo negativne reakcije iz Banskih dvora na predsjedničino otkazivanje ovog putovanja, može se lako zaključiti da se oni ne slažu da je od presudne važnosti da netko od njih bude prisutan na svečanom prihvaćanju Marakeškog sporazuma, pravno neobvezujućeg za Hrvatsku.

Kolinda Grabar-Kitarović, naravno, zna da Plenković ne misli da bi u Marakeš trebala ići ili, recimo, ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Posve je jasno za koga je bolje, kako je predsjednica Republike procijenila, da ona nije tamo – za nju samu. Želi se odmaknuti od dokumenta koji jako smeta dijelu njezinih simpatizera. Pritom joj nije bitno da je uglavnom riječ o ljudima koji su također i premijerovi glasači. Ako bi netko već mogao pretrpjeti političku štetu, rezonira predsjednica, bolje da je to Vlada odnosno HDZ.

Ali, pretjerano je na osnovu toga tvrditi da je Kolinda Grabar-Kitarović nekakva ekstremna, ksenofobična desničarka. Istina, ona se u jesen 2015. jako protivila prolasku migranata kroz Hrvatske, pozivala je Vladu Zorana Milanovića da ih ne pušta u zemlju. No, kasnije, kad je shvatila da većinska javnost te kolone Sirijaca, Afganistanaca, Iračana ne smatra prijetnjom, hvalila je humano postupanje te iste Vlade.

Osim toga, predsjednica nije nikad ništa ružno izrekla o migrantima, otkud god dolazili, a nije ni, poput Viktora Orbana, buncala o obrani kršćanske Europe. Nije ni Plenković, ali hrvatski granični policajci, sasvim je izvjesno, zlostavljaju, čak brutalno prebijaju pojedine migrante, koji im, nakon ulaska iz BiH, dopadnu šaka.

Malo je vjerojatno da ti policajaci soliraju i da se sve to zbiva bez znanja ministra Davora Božinovića i samog Plenkovića. Pa ipak, nitko premijera ne proglašava ekstremnim desničarom i ksenofobom.

Kolinda Grabar-Kitarović općenito se dosad nije legitimirala kao političarka radikalnih stavova, niti u svojoj predizbornoj kampanji niti tijekom mandata. Ona jest nerijetko iritantna, ali ne može se reći da predsjednica širi mržnju protiv određenih društvenih skupina.

Ne može joj se prigovoriti da i u tom segmentu podsjeća na Donalda Trumpa. Izrazitiji je desničar jedan Ivan Pernar iz Živog zida, s kojim se povremeno natječe u populizmu, nego što je to predsjednica Republike.

Kolinda Grabar-Kitarović samo je surovi oportunist. S tim da se ne prilagođava ona u potpunosti biračkoj bazi, jer da je tako na Pantovčaku bismo, u najmanju ruku, imali hrvatsku varijantu Marine Le Pen.

Predsjednica stalno osluškuje bilo svojih birača i u skladu s tim formira vlastite stavove, kao što je slučaj i s Marakešom. Međutim, neke granice nije spremna prijeći.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.