Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
28. siječnja 2020.
POLITIČKI SKALPEL

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI Nema subnorizacije društva, samo hadezeizacija

DRAŽEN CIGLENEČKI  Nema subnorizacije društva, samo hadezeizacija
DRAŽEN CIGLENEČKI Nema subnorizacije društva, samo hadezeizacija
Autor:
Objavljeno: 18. rujan 2018. u 22:51 2018-09-18T22:51:07+02:00

Opće je mjesto javne rasprave o slabostima SDP-a da toj stranci dramatično nedostaje politički sadržaj. Ali, u odnosu na HDZ, stranka koju neuspješno vodi Davor Bernardić prava je tvornica ideja. Iz HDZ-a ne izlazi gotovo ništa, osim maglovitih teza Andreja Plenkovića, jednog od rijetkih preostalih saveznika mađarskog premijera Viktora Orbana, o europskom mainstreamu. I da, tu je Domovinski rat, trajni izvor HDZ-ovog legitimiteta. Da je kojim slučajem početkom devedesetih izbjegnut ovaj sukob, HDZ bi vjerojatno već dugo bio marginalna stranka, a njihovi prvaci skoro da ne bi imali o čemu pričati. Stoga je ministar Damir Krstičević bio apsolutno u pravu kad je ustvrdio da je Domovinski rat bio nešto najbolje. Trebao je samo još dodati »za HDZ i za mene osobno«. Zahvaljujući Domovinskom ratu, HDZ je u prilici da se predstavlja kao stranka koja je, na čelu s Franjom Tuđmanom, obranila i oslobodila Hrvatsku. Domovinski rat je dominantna tema svih HDZ-ovih skupova, naročito u predizbornim kampanjama, postao u vrijeme Tuđmana, a s Plenkovićem se to nije promijenilo. Ne da HDZ nije pokušavao pridonijeti tome da narativ o Domovinskom ratu prestane biti središnja točka hrvatskog društva nego je, iz krajnje sebičnih razloga, činio sve kako bi tako ostalo. Riječ je o, naravno, najvažnijem razdoblju hrvatske povijesti i kao takav će Domovinski rat uvijek biti nezaobilazan dio nacionalnog identiteta. HDZ, međutim, inzistiranjem na slavnoj prošlosti svih ovih godina jako otežava hrvatsku sadašnjost i odgađa budućnost. Jednostavno nije normalno da je Domovinski rat i 23 godine nakon završetka toliko prisutan u javnosti.

A tako je isključivo zbog HDZ-a. Braniteljske udruge samo su im pomoćnici u tom poslu. To kao da ne shvaćaju dvojica političara parlamentarne većine, Milorad Pupovac i Branimir Glavaš, koji su proteklih dana negodovali zbog navodne političke moći branitelja i upozoravali da njihove udruge ne mogu biti SUBNOR, organizacija koja je u Jugoslaviji okupljala partizanske borce iz Drugog svjetskog rata. Nemaju te stotine udruga branitelja nikakvu političku moć, osim one koju im je delegirao HDZ. Jednako je bilo sa SUBNOR-om, koji je, kako je izjavio Glavaš, »utjecao na politička događanja i bio presudan u usmjeravanju političkog života« samo unutar okvira koji mu je odredio Savez komunista. U jednostranačkoj Jugoslaviji to je bilo lakše detektirati. Sve takozvane društveno-političke organizacije morale su provoditi politiku SK, a to je u cijelosti vrijedilo i za SUBNOR, čiji je prvi predsjednik bio sam Tito. Kako je osamdesetih komunistički poredak propadao, ovakva je stroga subordinacija povremeno popuštala, pa su subnorovci u osudi nepodobnih pojedinaca i pojava znali ponekad biti i revniji od Partije. No, ni tada oni nisu bili nekakav autonomni arbitar društvenih zbivanja. Ni u Jugoslaviji nije bilo subnorizacije, pa je nema ni u Hrvatskoj, premda je riječ o zgodnoj metafori.

Udruge branitelja, doduše, nemaju ustavnu obvezu slijediti politiku HDZ-a. Ali, ogromna većina njih svejedno to radi. Predsjednik HVIDRA-e, najbrojnije udruge, saborski je zastupnik HDZ-a i tu je sve jasno. HVIDRA se oglašava i napada kad dobiju takav nalog iz HDZ-a i zato dok je ta stranka na vlasti, uglavnom šute. Neke druge značajnije udruge HDZ ne vodi operativno, ne šalju im upute na dnevnoj bazi, ali su u stalnoj koordinaciji. Udruge bivših pripadnika gardijskih brigada i specijalne policije, koje su iznijele prosvjed protiv vlade Zorana Milanovića, razapele su šatore ispred Ministarstva branitelja u dogovoru s HDZ-om. Posjećivali su ih tamo danonoćno istaknuti HDZ-ovci, Tomislav Karamarko, Kolinda Grabar-Kitarović, Andrej Plenković... Bila je to zajednička operacija HDZ-a i tih udruga protiv nenarodne vlasti. Apsurdno je i pomisliti da Zoran Maras, šef Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, sada želi srušiti Plenkovićevu, narodnu, vladu. I koga bi htio dovesti na vlast, protuhrvatski SDP koji narušava dignitet Domovinskog rata? Gluposti. Udar dijela braniteljskih udruga na HDZ-ovu vladu je fikcija.
HDZ je premrežio, hadezeizirao, sve društvene institucije. Posebno temeljito udruge proizašle iz Domovinskog rata i one su itekako svjesne što im je uloga i da su ovisne o HDZ-u. Samo utoliko podsjećaju na SUBNOR. Problem Jugoslavije nije bio SUBNOR nego SK, problem Hrvatske nisu udruge branitelja nego HDZ.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze