Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. veljače 2020.
Komentar

Komentar DRAŽEN CIGLENEČKI Lock Her Up!

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 23. prosinac 2018. u 14:05 2018-12-23T14:05:58+01:00

Što se predsjednice Republike tiče, ona od petka navečer predstavlja političku ruinu, uništena je. Za ovo bi petljanje s obavještajnim aparatom u uređenoj državi, što Hrvatska, naravno, ni izdaleka nije, sigurno bila opozvana

Da je Kolinda Grabar-Kitarović američka političarka, lako je moguće da bi joj njezini protivnici uskoro počeli vikati – Lock Her Up! Jer, kako je ustvrdio potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin, predsjednica Republike je, ako Mate Radeljić govori istinu da ga je s dužnosti savjetnika unutarnje politike smjenjivala uz pomoć SOA-e, zaslužila ne samo opoziv nego i kazneni progon.

A s obzirom da je od onih koje je Radeljić spomenuo u priopćenju tek predsjednica, s 24 sata odgode, pokušala jalovo to demantirati, jasno je da on ne laže i da je Kolinda Grabar-Kitarović ozbiljno zlouporabila svoj položaj.

Predsjedničino tjeranje Radeljića s Pantovčaka, u što je uključila i vrh SOA-e, odmah je ušlo u top tri najvećih političkih skandala u povijesti samostalne Hrvatske. Ovo ne radi ni Donald Trump, politički uzor predsjednice Republike.

On je poznat po tome što je u reality showu »Pripravnik«, glasovitom rečenicom »You're fired«, godinama izravno izbacivao natjecatelje, dok danas kao predsjednik SAD otkaze dijeli uglavnom preko trećih osoba, ali nema informacija da se pritom služio i ljudima iz obavještajnih službi.

Sada zapravo doznajemo zašto Kolinda Grabar-Kitarović nije htjela da na čelu SOA-e ostane Dragan Lozančić. Nije on napravio ništa nezakonito, što potvrđuje i činjenica da mu je kasnije povjerena važna dužnost ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Lozančić je naprosto morao otići jer je predsjednica Republike željela da SOA-u vodi čovjek koji bi za nju obavljao poslove koje ona smatra prljavima. Daniela Markića je, istina, predložio premijer Tihomir Orešković, a predsjednica se složila.

Tim je, međutim, ubrzo odletio i nesretni je Markić je, kako stoje stvari, postao posilni Kolinde Grabar-Kitarović. Kako se samo, na predsjedničin zahtjev, šefa svog kabineta usudio poslati Radeljiću da ga izvijesti da u rekonstruiranom Uredu predsjednice za njega nema mjesta? Logično je u ovom trenutku zapitati se što je Markić još odradio za Kolindu Grabar-Kitarović, a nije u opisu njegove dužnosti.

Što se predsjednice Republike tiče, ona od petka navečer predstavlja političku ruinu, uništena je. Za ovo bi petljanje s obavještajnim aparatom u uređenoj državi, što Hrvatska, naravno, ni izdaleka nije, sigurno bila opozvana.

To se Kolindi Grabar-Kitarović neće dogoditi, ali slijedi joj politička agonija u posljednjoj godini mandata. Možda će i izgubiti izbore, premda su HDZ-ovi birači imuni i na zlouporabe ovakvih razmjera.

Sjećamo se da Tomislavu Karamarku ništa nije naštetilo što je u SOA-u zapošljavao ljude koji su pali na sigurnosnoj provjeri, a neke, pak, nakon samo jednog dana provedenog u Službi, transferirao dalje u Carinu.

Ali, Kolinda Grabar-Kitarović mogla bi porazom na izborima platiti za ovu aferu. Nije isključeno čak ni da povuče za sobom premijera Andreja Plenkovića, kojem se jako približava, jer on je suodgovoran za SOA-u, a Radeljić mu je, prema priznanju predsjednice svom bivšem savjetniku, baš smetao.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.