Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. veljače 2020.
Komentar

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI HDZ ne može imati komotniju većinu od ove

DRAŽEN CIGLENEČKI HDZ ne može imati komotniju većinu od ove
DRAŽEN CIGLENEČKI HDZ ne može imati komotniju većinu od ove
Autor:
Objavljeno: 9. rujan 2018. u 13:59 2018-09-09T13:59:26+02:00

Glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković nije sasvim u pravu kad tvrdi da je za funkcioniranje Plenkovićeve vlade nevažno podržava li je u Saboru 77 ili 76 zastupnika. Branko Bačić, šef Kluba HDZ-a, čija je zadaća osiguravati kvorum u parlamentu, zna da mu u uvjetima tijesne većine svaki zastupnik dobro dođe. Zbog toga je odluka Darka Milinovića, na kojeg Bačić možda ne bi mogao računati baš u svakoj prigodi, da se još neće vratiti u Sabor odlična vijest za HDZ. Ali, Jandroković je pogodio bit, situacija se za HDZ ne bi pogoršala sve kad bi i većina koja podržava Vladu spala na samo 76 zastupnika. I s tom minimalnom većinom mogli bi bez naročitih problema izgurati do kraja mandata. U takvim okolnostima nema, naravno, ni govora o nekakvim velikim društvenim zahvatima. Premijer Andrej Plenković je, međutim, dosad pokazao da je ionako političar status quoa, a ne reformator, pa je malo vjerojatno da bi on bio spreman inicirati neke ozbiljnije promjene u Hrvatskoj i u slučaju da mu Vlada uživa povjerenje čak dvije trećine zastupnika.

Ipak, neki HDZ-ovi dužnosnici, među njima nije Jandroković, već dulje nagovaraju Plenkovića na opciju prijevremenih izbora. Argumenti su im naizgled logični, postojeća je većina u Saboru tanka i heterogena, SDP je danas vrlo slab, ali se s vremenom možda oporavi, a na izborima najesen HDZ bi premoćno pobijedio i formirao Vladu koja bi imala još četiri godine. Slično je u travnju 2017. razmišljala britanska premijerka Theresa May, ohrabrena anketama koje su izrazito favorizirale njezinu konzervativnu stranku. Odlučila se tada za prijevremene izbore, ali je na njima jedva sačuvala vlast i to zahvaljujući podršci sjevernoirskih nacionalista. Premda su torijevci skupili preko dva milijuna glasova više nego na redovnim izborima u svibnju 2015. Izbori su, dakle, uvijek riskantan posao. Stoga im oprezni Plenković nije sklon na polovici mandata.

Možda i zato što je svjestan da HDZ teško može do komotnije većine od aktualne. Rejting HDZ-a je u anketama 27, 28 posto. Lako je moguće da bi, iako je ova Vlada možda i najgora u hrvatskoj povijesti, da se sutra održavaju izbori dobili otprilike standardnu trećinu glasova, recimo 36 posto kao 2016. No, i s takvim bi rezultatom bili daleko i od 76 zastupničkih mjesta potrebnih za osnivanje Vlade, a kamoli da bi im bilo lagodnije upravljati državom nego sada. Odnosi na hrvatskoj političkoj sceni nisu nimalo obećavajući za HDZ, njihova značajna anketna prednost prema SDP-u stvara lažnu sliku snage Plenkovićeve stranke. HDZ sam, pa niti uz asistenciju isključivo zastupnika nacionalnih manjina, ne može imati većinu u Saboru, pogotovo ne široku, a eventualni budući partneri bili bi im neusporedivo zahtjevniji od Tomislava Sauche, Branimira Glavaša, Gorana Dodiga, Ivice Mišića... I čemu onda ići na prijevremene izbore? Imalo bi to smisla jedino uz prethodni dogovor sa SDP-om o koaliciji.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.