Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
POLITIČKI SKALPEL

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI Dalija Orešković protivnica Plenkoviću i konkurentica Bernardiću

DRAŽEN CIGLENEČKI Dalija Orešković protivnica Plenkoviću  i konkurentica Bernardiću
DRAŽEN CIGLENEČKI Dalija Orešković protivnica Plenkoviću i konkurentica Bernardiću
Autor:
Objavljeno: 23. listopad 2018. u 22:43 2018-10-23T22:43:00+02:00

Nakon gostovanja Dalije Orešković u emisiji »Nedjeljom u 2«, već je sigurno i Andreju Plenkoviću jasno da joj je u ožujku trebao dodijeliti još jedan mandat predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Nije to napravio, možda i zato što je tako činio uslugu predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, koja nije podnosila Daliju Orešković, pa je zato stekao potencijalno ozbiljnu političku protivnicu.

Dok je ona radila na utvrđivanju sukoba interesa državnih dužnosnika, nije se znao njezin svjetonazor ni političke preferencije. Tako je moglo biti i danas da je Plenković bio mudriji. Dalija Orešković nije bila nikakav SDP-ov kadar. Kad se javila na natječaj za Povjerenstvo, nije joj unaprijed rečeno da će biti imenovana. Tadašnji premijer Zoran Milanović nije puno držao do ovog tijela i prepustio je stranačkim kolegama u Saboru da odluče tko će mu biti na čelu. Na njih je prilikom saslušanja kandidata najbolji dojam ostavila Dalija Orešković i zbog toga je izbor pao na nju. Posebno je njezin rad hvalio bivši lider HDZ-a Tomislav Karamarko, koji je nebrojeno puta rekao da je »pola Vlade u sukobu interesa«. Govorio je to na temelju činjenica da je Povjerenstvo pokrenulo postupke protiv niz SDP-ovih dužnosnika. Dalija Orešković pridonijela je i najvećoj krizi Milanovićeve vlade, jer se bavila i Brankom Šegonom, pomoćnikom ministra Slavka Linića. Milanović je tražio od Linića da smijeni Šegona, što je ovaj odbijao i naposljetku ga je izbacio i iz Vlade i iz SDP-a.

Dakle, Dalija Orešković je nepristrano obnašala svoju dužnost. Ima, doduše, ona određene zasluge i za Karamarkov odlazak iz politike. Ali, na tome bi joj Plenković trebao biti zahvalan, jer u suprotnom bi on još bio zastupnik u Europskom parlamentu. No, premijer je svejedno zaključio da je Daliji Orešković pet godina bilo dosta, makar je time izazvao i negativne reakcije javnosti. Možda nije mogao živjeti od predsjednice Republike, možda se bojao nepristranog Povjerenstva, ali pametnije bi mu bilo da je zadržao Daliju Orešković, pa je onda okružio ljudima koji bi bili skloni progledati kroz prste HDZ-ovcima. Ovako je Plenković svojim potezom potaknuo Daliju Orešković da izađe iz ormara, predstavi se kao osoba lijevo-liberalnih stavova i najavi svoj ulazak u politiku i to s izrazito oporbenih pozicija. U nedjeljnom beskompromisnom nastupu »rastavila« je Vladu i predsjednicu Republike. Ovdje se valja prisjetiti da je poziv u »Nedjeljom u 2« i Boži Petrovu poslužio kao odskočna daska za nacionalnu političku scenu. Naravno da je prerano za ocjene da je rođena politička zvijezda, sposobna mobilizirati rezignirane birače centra i ljevice, koji su, uslijed stanja u društvu i propadanja SDP-a, u potrazi za novom opcijom. Ali, Dalija Orešković je svakako u igri.

Nije ona dosad rekla nešto epohalno, što i sam Davor Bernardić nije u više navrata. Zvučala je, međutim, energično i uvjerena u to što govori. Nema političkog iskustva, ali u današnjem svijetu zasićenom etabliranim strankama to joj je zapravo prednost. Čini se da bi hrvatski liberali i ljevičari mogli dobiti svoju verziju Brune Esih. S tim da Dalija Orešković, za razliku od čelnice Neovisni za Hrvatsku, što nipošto nije zanemarivo, može računati na dobar tretman u medijima, koji su ipak u većini lijevo-liberalno orijentirani.

U tom dijelu političkog spektra sigurno će pozorno pratiti kako će se razvijati inicijativa Dalije Orešković. Naročito u SDP-u, u kojem su praktično svi digli ruke od predsjednika stranke, ali Bernardić se ipak nekako održava. Hoće li pojava Dalije Orešković pomoći njegovim protivnicima u SDP-u, pogotovo ako će stranački rejting nastaviti padati? Živi zid nije ni lijeva ni liberalna stranka, ali privukli su i simpatizere te provenijencije, koji su napustili SDP. Može li ih Dalija Orešković u budućnosti »oteti« njima? Ovisi to i o ljudima s kojima će se povezati. Najviše se u tom kontekstu, osim Bojana Glavaševića, spominjalo suca Mislava Kolakušića, čovjeka vrlo neobičnih političkih ideja. Stranke bi, tvrdi on, trebale popunjavati samo predstavnička tijela na nacionalnoj i lokalnoj razini, a u izvršnoj vlasti »moraju biti najbolji koje Hrvatska ima«. Za nadati se je da Dalija Orešković neće otići u ovakvu političku ezoteriju. Kako bilo, preslagivanje lijevo od centra je izvjesno. Dalija Orešković bacila je rukavicu Plenkoviću, ali još više Bernardiću i ostalima koji se obraćaju ovim biračima.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.