Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 16° 16° 1
23. rujna 2019.
Komentar

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI Da je Plenković htio, na čelu HDZ-ove liste bio bi - konj

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 7. travanj 2019. u 22:15 2019-04-07T22:15:28+02:00

Zašto je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na prvo mjesto izborne liste za Europski parlament stavio Karla Resslera? Odgovor je vrlo jednostavan, zato što je to mogao. Ressler je apsolutni politički anominac, rijetki znaju i boju njegovog glasa, nikad se još nije natjecao na izborima, ali Plenković je svom suradniku svejedno namijenio čelo HDZ-ove europske liste i nitko mu se u stranci nije suprotstavio, pa će tako i biti. Riječ je o presedanu u hrvatskoj politici, ne pamti se da je predsjednik neke značajnije stranke imao toliko dominantnu poziciju. Ni Ivo Sanader si nije baš mogao dopustiti da u potpunosti ignorira hijerarhiju u HDZ-u i prvo mjesto na izbornoj listi na nacionalnoj razini povjeri osobnom protežeu. Zoran Milanović? Ma kakvi. Plenković ih je, eto, sve nadmašio, a to, naravno, više govori o stanju u današnjem HDZ-u nego o njemu samom. Nije Dubravka Šuica nekakva politička vedeta, ali bila je gradonačelnica Dubrovnika, potpredsjednica HDZ-a i aktualna je eurozastupnica, no Plenković ju je smjestio iza mladog Resslera. Još je i Marijanu Balić, koja mu je bila asistentica u Bruxellesu, a koja u dvije godine sadašnjeg saziva Sabora nije ostavila nikakav trag, lansirao na visoko šesto mjesto. Članovi vodstva HDZ-a mogu biti sretni što Plenković, po uzoru na Kaligulu, nije poželio da listu predvodi – konj. Vjerojatno mu ni tada nitko ne bi imao snage protusloviti.

Ali, to nipošto ne znači da u HDZ-u vlada zadovoljstvo Plenkovićem i Resslerom. Stoga čudi ponašanje Resslerovog očuha Vladimira Šeksa, koji, za razliku od Plenkovića, razumije HDZ i politiku. Možda je Ressler doista briljantan politički potencijal, ali on je sada trajno obilježen kao premijerov miljenik, koji zahvaljujući tome preskače sve stepenice. Pretežak mu je Plenković natovario teret na nejaka politička leđa. Mnogi danas u HDZ-u škrguću zubima i u bradu psuju, ni krivog ni dužnog, Resslera. Šeks je morao biti toga svjestan i svoj navodni utjecaj na Plenkovića upotrijebiti kako bi ga odgovorio da mu tako izloži posinka. Ako je Plenković već odlučio promovirati Resslera, za njega bi, to je Šeks trebao reći predsjedniku HDZ-a, sasvim dovoljno bilo i peto mjesto. Jasno je da će Plenković pokušati maksimalno pokrenuti stranku kako bi Ressler na izborima dobio što više preferencijskih glasova, što bi pokazalo da je on dobro odabrao. Ali, borba za preferencijske glasove bit će nemilosrdna, svi na listi imaju ambiciju dokopati se fenomenalne plaće europskog zastupnika.

SDP-ovac Predrag Matić si je u tu svrhu čak imenu službeno dodao nadimak Fred, kako slučajno ne bi izgubio neki glas. I što ako Ressler u toj borbi izgori, ako dobije malo preferencijskih glasova? Ministricu Gabrijelu Žalac je Plenković također ni od kuda doveo u Vladu, odjednom je postala jako važna, a sada joj je politička karijera praktično već gotova.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.