Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
18. veljače 2020.
Politički skalpel

DRAŽEN CIGLENEČKI Čovjeku dođe da se sažali nad Plenkovićem

Foto Denis Lovrović
Foto Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 13. studeni 2018. u 20:49 2018-11-13T20:49:22+01:00

Plenković ne može sa sigurnošću računati da bi Kolindu Grabar-Kitarović skinuo s vrata kad bi ponovo pobijedila na izborima, ali mora se potruditi da ne bude poražena, jer bi mu to stvorilo silne probleme u HDZ-u. Užasna situacija. Možda na koncu on digne ruke od svega i vrati se u Bruxelles

Naravno da se na službenoj internetskoj stranici HDZ-a ne može objavljivati tekstove kako kome puhne. Kad se tamo u četvrtak navečer pojavio podrugljivi uradak u kojem se iskazivalo zadovoljstvo padom anketnog rejtinga predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, navodno uslijed naglog otklona od Marakeškog sporazuma, odmah je bilo jasno da je to stav HDZ-a.

Premijer Andrej Plenković to je u nedjelju i potvrdio. Doduše, prema njegovom tumačenju HDZ nije likovao, nego je na ovaj način isticao zabrinutost zbog predsjedničinih »određenih poteza«, koji su se odrazili na rezultate posljednjeg CroDemoskopa. Plenkovića, dakle, samo brine da Kolinda Grabar-Kitarović svojom politikom možda ugrožava vlastite izborne šanse. Pa kad već to sama ne shvaća, tu je HDZ da je dobronamjerno upozori da ne valja to što radi i da se treba početi drukčije ponašati.

Dinamika odnosa između Banskih dvora i Pantovčaka trenutačno je uvjerljivo najzanimljivija stvar na hrvatskoj političkoj sceni. I slobodno se može reći da Plenković sada nije u defenzivi, premda predsjedničino otkazivanje putovanja u Marakeš, bez prethodne konzultacije s Vladom, upravo to sugerira. Isto je napravila i kad je u posjet pozvala lidera Srbije Aleksandra Vučića i tek naknadno o tome obavijestila premijera, ali ovaj put joj Plenković nedvosmisleno poručuje da je vrijeme da se sredi. OK, ako ti imaš stalnu potrebu dovoditi nas pred svršen čin, mi ćemo te barem ismijavati kad ti loše krene, pa da vidimo tko će dulje izdržati.

Razdor koji postoji između Vlade i Ureda predsjednice, a koji su u nedjelju priznali i premijer i Kolinda Grabar-Kitarović, nije posljedica djelovanja nekakvih izvanjskih čimbenika koji zabijaju klin između dvoje HDZ-ovih uglednika. Niti je spomenuti tekst na webu HDZ-a proizveo neki anonimni skriboman koji se oteo nadzoru, niti je predsjedničin savjetnik Mate Radeljić stvarni vladar Pantovčaka, koji se poslušnom Kolindom Grabar-Kitarović koristi kako bi realizirao svoje grandiozne, još uvijek nepoznate planove. Taj razdor izazivaju premijer i predsjednica, zasad više ova potonja.

Ona se u mandatu Zorana Milanovića naviknula da joj Vlada služi za napucavanje, on bi htio da predsjednica provodi njegovu politiku. Nisu to, istina, ni blizu žestoki sukobi kakvi su praktično na dnevnoj bazi iskrsavali između Kolinde Grabar-Kitarović i SDP-ovog premijera, ali su politički puno delikatniji. Milanović i predsjednica Republike nisu marili jedno za drugo i nije im zato teško bilo posvađati se. Nije to smetalo niti njihovim simpatizerima. Štoviše, Milanoviću je konflikt s Kolindom Grabar-Kitarović 2015. dosta pomogao da, prije parlamentarnih izbora, konsolidira svoje biračko tijelo. Ovo danas jako je osjetljivo, s obzirom na to da predsjednica i premijer imaju zajedničku stranku i birače.

Nisu ni Milanović i predsjednik Ivo Josipović bili najbolji prijatelji, ali u javnosti nisu ostavljali dojam da ne funkcioniraju baš idilično. Aktualni premijer i predsjednica jedva da skrivaju da se međusobno preziru. Opet, a to je poanta, nikako ne smiju ići do kraja, jer HDZ ne može imati predsjedničkog kandidata pored Kolinde Grabar-Kitarović. To bi nju ozbiljno uzdrmalo, ali bi skupo koštalo i Plenkovića, neovisno o ishodu takvih bratoubilačkih izbora. Značajno bi se učvrstile pozicije protivnika šefa HDZ-a. Stoga je Plenković osuđen navijati za novi predsjedničin mandat, makar bi vjerojatno radije da se ona vrati otkud je 2014. došla, u inozemstvo.

U slučaju njezine pobjede, i ako se i Plenković uspije održati na vlasti, moguće je da bi se Kolinda Grabar-Kitarović, nesputana rejtingom, primirila i smanjila pritisak na Vladu. Ali, možda bi to izostalo ako bi se fokusirala da ipak ostavi nešto iza sebe nakon deset godina obnašanja dužnosti predsjednice Republike, da je se pamti po nečem što je politički relevantno, a ne po odabiru haljina.

Plenković, dakle, ne može sa sigurnošću računati da bi Kolindu Grabar-Kitarović skinuo s vrata kad bi ponovo pobijedila na izborima, ali mora se potruditi da ne bude poražena, jer bi mu to stvorilo silne probleme u HDZ-u. Užasna situacija. Dođe čovjeku da se sažali nad Plenkovićem. Možda na koncu on digne ruke od svega i vrati se u Bruxelles.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.