Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 1
Sutra: 10° 10° 1
23. veljače 2020.
Politički skalpel

kolumna DRAŽEN CIGLENEČKI Bernardićeva taktika: olakšati poziciju političkom protivniku

Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 7. svibanj 2019. u 12:24 2019-05-07T12:24:57+02:00

Bernardić nastavlja štedjeti one kojima je, zbog političke uloge koju ima, dužan na svakom koraku raditi probleme. Doista je neobičan svat taj Bernardić. Moglo bi ga se jedino razumjeti ako se priprema za koaliciju s HDZ-om, pa želi ostaviti dobar dojam na buduće partnere. Ako to nije posrijedi, onda je Bernardić, birajući za životni poziv politiku, sasvim promašio

Bivši predsjedničin savjetnik Mate Radeljić otkrio je krajem prošle godine da ga je visoki dužnosnik SOA-e informirao da će biti smijenjen i upozorio ga pritom da nakon toga mora šutjeti o Kolindi Grabar-Kitarović.

Nepojmljivo je da u jednoj članici Europske unije pripadnici obavještajne službe, i to po nalogu državnog poglavara, rade ovakve stvari. Radeljić je servirao SDP-u savršen politički zicer, teško da su se nečem boljem mogli nadati.

Očekivalo se stoga da će socijaldemokrati cijelu 2019. napadati predsjednicu Republike zbog ove drastične zlouporabe, smanjiti njezine izborne šanse i tako vlastitom predsjedničkom kandidatu, tko god on bio, otvoriti put prema Pantovčaku. Ali, SDP je odlučio drukčije, stali su na stranu Kolinde Grabar-Kitarović, svoje političke protivnice?!

Na sjednici saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost u potpunosti su je oslobodili političke odgovornosti. Vjerojatno je i sama predsjednica ostala u čudu kad su joj javili da ju je SDP podržao. No, još nije razjašnjeno što se tu točno dogodilo, zašto su SDP-ovci napravilI nešto toliko suprotno njihovim političkim, u ovom slučaju i državnim interesima, a oni upravo postupaju vrlo slično.

Možemo, dakle, zaključiti da ono s predsjednicom i SOA-om nije bio nekakav eksces, možda posljedica šuma u komunikacijama u vodstvu SDP-a, nego da stranka Davora Bernardića ima neku, dosad valjda nigdje primijenjenu, taktiku olakšavanja pozicije protivnicima.Ovaj put Bernardić, premda je formalno šef opozicije, nastoji pomoći premijeru Andreju Plenkoviću. Izjavio je da je smiješna priča da će SDP tražiti da se Milijana Brkića, kojeg USKOK istražuje zbog sumnji da je nezakonito čitao tuđu korespondenciju, smijeni s dužnosti potpredsjednika Sabora.

Nakon što je tjednik Nacional objavio sms poruke iz kojih proizlazi da je Brkić naložio Franji Vargi da prati s kim se dopisuje jedna HDZ-ova načelnica općine, izvjesno je da je on na izlaznim vratima. Drugo je Božidar Kalmeta, kojeg je Plenković unaprijedio u pomoćnika glavnog tajnika HDZ-a, iako mu se sudi za pljačku državne imovine.

Brkić je učinio nešto puno gore, jer HDZ-u je stranka uvijek bila iznad države. Plenković može tolerirati čovjeka optuženog da je »maznuo« ozbiljan državni novac, ali špijuniranje člana HDZ-a, koje nije on sam naredio, neće dopustiti. Jasno je to i iz činjenice da Plenković na novinarsko pitanje o curenju materijala iz tajne istrage nije zbog toga izrazio nikakvu zabrinutost.

Plenković će krenuti na Brkića, ali čeka za to pogodno vrijeme. U tijeku je kampanja za europske izbore i to je razlog izostanka premijerove reakcije na vijest da je Brkić nekadašnjeg policajca angažirao da kopa po intimi mlade članice HDZ-a. Bernardić bi, naravno, u toj situaciji morao poduzeti sve što je u njegovoj moći u pokušaju da isprovocira nemir u HDZ-u, prisili Plenkovića da se o Brkiću izjasni ranije nego što to namjerava. Lider SDP-a, međutim, tvrdi da bi bilo smiješno kad bi se glavna oporbena stranka bavila HDZ-om i apelira na Plenkovića da to riješi.

Ne slažu se svi u SDP-u s Bernardićem, dio njihovih zastupnika smatra da bi trebali odmah najaviti zahtjev za Brkićevu ostavku, u slučaju da USKOK zatraži da mu se skine zastupnički imunitet. No, Bernardić nastavlja štedjeti one kojima je, zbog političke uloge koju ima, dužan na svakom koraku praviti probleme. Doista je neobičan svat taj Bernardić.

Moglo bi ga se jedino razumjeti ako se zapravo priprema za koaliciju s HDZ-om, pa želi ostaviti dobar dojam na buduće partnere. Ako to nije posrijedi, onda je Bernardić, birajući za životni poziv politiku, sasvim promašio. Njegovi postupci nikako ne spadaju u uobičajene aktivnosti opozicijskog političara. Prisjetimo se kako je HDZ, dok je u dva navrata bio u oporbi, poticao u društvu atmosferu građanskog rata.Posljedica Bernardićevog odustanka od pritiskanja HDZ-a bit će ta da će Plenković preuzeti u javnosti sve zasluge za političku likvidaciju Brkića.

Mainstream mediji jednostavno obožavaju predsjednike HDZ-a koji se obračunavaju s ljudima u stranci percipiranim kao radikalna desnica. Spremni su im puno toga oprostiti samo ako ovo odrade. Ne bi tako bilo da Bernardić izjavi da netko mora ustati u obranu članice HDZ-a, kad to već izbjegava Plenković, i odlučno poruči premijeru da će SDP u Saboru pokrenuti proceduru Brkićevog opoziva čim ga USKOK optuži. Pa neka se Plenković snađe u tome ako može. Ali, Bernardiću je to smiješno, on je, kaže, fokusiran na građane. Blago HDZ-u s takvim fer suparnikom.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.