Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 2° 1n
Sutra: 2° 2° 1n
19. veljače 2019.
POLITIČKI SKALPEL Dražena CIGLENEČKOG

kolumna Bernardić više treba Grbina nego obratno

Bernardić više treba Grbina nego obratno
Bernardić više treba Grbina nego obratno
Autor:
Objavljeno: 17. srpanj 2018. u 22:04 2018-07-17T22:04:50+02:00

Slavko Linić je u svibnju 2014. teško podnio smjenu s dužnosti ministra financija. Bio je toliko ljut zbog tog poteza premijera Zorana Milanovića da je odlučio o tome progovoriti u javnosti. Zlatko Komadina i Davor Bernardić nisu tada apelirali na Linića da, premda možda ima razloga za revolt, prljavo rublje ne iznosi u medije, nego da vodi računa o SDP-u, u to vrijeme stranci na vlasti. Nije im palo na pamet da bi Linić svojim istupima mogao nanijeti štetu SDP-u. Štoviše, Komadini i Bernardiću, koji su gotovo cijeli Milanovićev premijerski mandat bili unutarnja oporba u SDP-u, bilo je baš super kako Linić javno optužuje predsjednika stranke za kriminal i djelovanje protiv interesa vlastite države. Nakon što je velika većina u Predsjedništvu SDP-a zaključila da za Linićeve postupke jedina adekvatna sankcija može biti izbacivanje iz stranke, Komadina i Bernardić nagovarali su članove Glavnog odbora da se suprotstave Milanoviću. Na kraju je to tijelo ipak isključilo Linića, ali s vrlo tijesnom razlikom u glasovima.

Peđa Grbin, Siniša Hajdaš Dončić, Vedran Babić i Mihael Zmajlović nisu o Bernardiću javno pričali niti približno tako loše kao Linić o Milanoviću. Istina, kritizirali su ga da je nesposoban predsjednik SDP-a i da stranka s njim na čelu gubi biračku podršku i tone u nerelevantnost. Ali, neusporedivo je to s Linićevim tvrdnjama da je Milanović gurao u državnoj administraciji poslove svog brata i pogodovao mađarskom MOL-u, kojeg se percipira kao zatiratelja Ine. Ipak, Bernardić i Komadina smatrali su da spomenutu četvoricu treba na dvije godine lišiti članskih prava. Nisu za tu mjeru dobili potporu Predsjedništva SDP-a, ali su uspjeli uvjeriti dovoljan broj članova Glavnog odbora da je ona naprosto nužna kako bi se kaznilo ljude koji štete stranci. Danas će Bernardić i Komadina sigurno reći da oni nisu nedosljedni, da suspenzija nije isključenje i da bi prije četiri godine svakako podržali Milanovića da je Liniću htio samo privremeno oduzeti prava člana SDP-a. No, naravno da to nije tako i da njih dvojica demonstriraju dramatičnu nevjerodostojnost.

To, međutim, Bernardiću i Komadini trenutačno ne predstavlja naročitu brigu. Imaju ih, naime, puno većih. Kad je Linić potjeran iz SDP-a, iza te Milanovićeve odluke nisu se praktično vukli nikakvi repovi. Nekad moćni SDP-ovac je, doduše, nastavio kampanju protiv Milanovića koja, uzgred, traje i dalje. Ali, nije to imalo utjecaja na Vladu i SDP. Rejting stranke počeo je opet rasti i na parlamentarnim izborima krajem 2015. SDP je bio poravnan s HDZ-om. Bernardić i Komadina ne mogu očekivati da će Grbin, Hajdaš Dončić, Babić i Zmajlović sada odustati od borbe, a još se manje mogu nadati da im to više neće stvarati probleme. Linić je poslije odlaska iz Vlade i isključenja iz SDP-a bio nezavisni saborski zastupnik i kao takav se trudio zagorčati život Milanoviću. No, nitko iz Kluba zastupnika SDP-a nije mu se pridružio u tome, čak ni Bernardić. S Grbinom i kolegama sasvim je drukčija stvar. U Klubu zastupnika SDP-a u većini su njihovi istomišljenici i, što je posebno važno, oni su spremni djelovati protiv predsjednika stranke. Situacija im je olakšana time što je SDP u parlamentarnoj opoziciji i stoga ne moraju pažljivo vagati kako će se njihove aktivnosti odraziti na Vladu. A to Bernardića stavlja u iznimno tešku poziciju. Kako da vodi SDP ako mu zastupnici otkazuju lojalnost? Bernardićev slab status u stranci može se popraviti jedino uz pomoć rezultata anketa koji bi sugerirali da je SDP sve popularniji, da odbija nalet Živog zida i polako sustiže HDZ. Nema za njega drugog načina. Ali, rejting stranke u značajnoj mjeri ovisi o radu njezinog Kluba, koji je neprestano u fokusu javnosti.

Bernardiću su, dakle, Grbin i ostali zastupnici prijeko potrebni u pokušaju vraćanja povjerenja birača u SDP. S disfunkcionalnim Klubom to će mu biti nemoguća misija. Nezamislivo je da bi se Bernardić odjednom prometnuo u karizmatičnog političkog lidera kojem ne smeta ni žilav otpor u Klubu zastupnika, ali ni šire u stranci, i koji sam veže uz sebe biračke mase. To se neće dogoditi. Suspendirani i glavnina zastupnika SDP-a žele se riješiti Bernardića, a on ne može ništa učiniti bez suradnje s njima. Čini se kao da je Bernardić i strože kažnjen nego socijaldemokrati kojima je oduzeo članska prava. Grbin mu treba više nego on njemu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka


Promo
Poduzetnik u Zabi pronašao banku-partnera