Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. studenoga 2019.
Komentar Dražena Ciglenečkog

Komentar Bernardić ne bi bio ništa slabiji premijer od Plenkovića

Patrik Macek/PIXSELL
Patrik Macek/PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 30. siječanj 2018. u 15:52 2018-01-30T15:52:54+01:00

Plenković je malo pokazao kao premijer, a Bernardić kao šef opozicije. Vođa HDZ-a naprosto je imao sreće, na ruku mu je išlo dosta toga

Ladislav Ilčić je prošli tjedan nešto petljao o utjecaju hormona na žene. On inzistira da je samo iznosio znanstveno utemeljene činjenice, ali dio hrvatske javnosti optužio ga je za seksizam. Kako je Iličić koalicijski partner HDZ-a i savjetnik ministrice Nine Obuljen Koržinek, o njegovom istupu se tražilo očitovanje premijera Andreja Plenkovića. Predsjednik Vlade je, dakle, imao dvije mogućnosti – složiti se s Ilčićem i ukazati na znanstvene radove u kojima se analizira ovisnost ženskog ponašanja o hormonima, ili se, pak, pridružiti onima koji lidera Hrasta napadaju kao seksista i općenito nazadnog tipa. Plenković, međutim, nije učinio niti jedno od toga, nego je ustvrdio da Ilčić o hormonima nije govorio u ulozi savjetnika ministrice kulture, već kao predsjednik stranke s kojom njegov HDZ surađuje u okviru parlamentarne većine.

To znači da Ilčić može sutra na nekoj javnoj tribini reći i da, primjerice, deklarirani homoseksualci ne smiju predavati u osnovnim školama i neće zbog toga ostati bez savjetničkog mjesta. Ispada da Ilčić prestaje biti savjetnik čim, po završetku radnog vremena, prijeđe portu Ministarstva kulture. Plenkovićeva izjava sugerira također da ima trenutaka kad on nije premijer, nego isključivo predsjednik HDZ-a. Ili možda čak običan građanin. Kad bi takva stroga podjela mogla funkcionirati, onda bi se Alojz Tomašević imao pravo braniti da nije zlostavljao suprugu ni kao župan, ni kao član HDZ-a, nego samo u svojstvu njezinog zakonitog bračnog partnera.

Riječ je, naravno, o potpunoj besmislici. Ilčić je savjetnik ministrice kulture 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, jednako kao što je i Plenković premijer.

Davor Bernardić je nedavno čudnim »di su pare« nastupom u Saboru izazvao skoro opće zgražanje medija. Plenković je, međutim, nakon daleko veće gluposti što ju je izrekao o Ilčiću prošao praktično neokrznut. I nije to nipošto prvi put. Nekoliko sati nakon što je Bernardić »zablistao« na posljednjem aktualnom prijepodnevu, Plenković je u parlamentu ocijenio da su odnosi Hrvatske i Mađarske »puno važniji nego što je to jedno pitanje energetske suradnje«. Sve kad bi problem između dviju država i bio samo spor u vezi s Inom, a znamo da to nije slučaj, bio bi to i više nego dovoljan razlog da nemamo dobre odnose s Mađarskom. Nije potrebno objašnjavati važnost energetike u današnjem svijetu. Ali, nitko nije napisao u novinama da premijer ne zna što priča. Takve i slične konstatacije rezervirane su za Bernardića.

Plenković uopće nije politički mag za predsjednika SDP-a, što se često pogrešno prikazuje. Njih su dvojica u približno istoj, niskoj političkoj kategoriji. Plenković je malo pokazao kao premijer, a Bernardić kao šef opozicije. Ne bi Bernardić vjerojatno bio ništa slabiji predsjednik Vlade nego što je to Plenković. Vođa HDZ-a naprosto je imao sreće, na ruku mu je išlo dosta toga. Bernardić je vrlo mlad ušao u hrvatsku politiku. Prije izbora za predsjednika SDP-a u 36. godini, već je imao dva mandata saborskog zastupnika, a vodio je i stranačku organizaciju u Zagrebu. Zato kad je došao na čelo SDP-a nije bio novo političko lice, a u prethodnom razdoblju ničim posebno nije skrenuo pažnju na sebe. U skladu s tim je i dočekan u javnosti, vrlo mlako. Preuzeo je predsjedničku dužnost nakon Zorana Milanovića, jednog od najdominantnijih političara tijekom deset godina, i morao se u uvjetima oporbe dokazati njegovim dostojnim nasljednikom, a nije kod medija imao nikakav kredit.

Plenkovićev je put bio nemjerljivo lakši. Kad se osramoćeni Tomislav Karamarko povukao s mjesta predsjednika HDZ-a, Plenković je instaliran umjesto njega bez protukandidata. I figurirao je kao novo lice politike jer je dotad bio u diplomaciji ili činovnik u državnom aparatu. Iz Bruxellesa se vratio s imidžem čovjeka koji je uspio vani, a Hrvati se na to jako pale. Glavnina medija, neprijateljski raspoložena prema Karamarku, entuzijastički je podržala Plenkovića, vjerujući da će on »izliječiti« HDZ. Na parlamentarnim izborima 2016. Plenkovićeva je lista dobila 75 tisuća glasova manje nego Karamarkova godinu dana ranije, ali SDP-ova ih je koalicija izgubila još više i on je postao premijer u kojeg su polagane velike nade. Nije ih ispunio, no status u medijima i dalje mu je dramatično bolji nego Bernardićev. Bilo bi zanimljivo Plenkovića vidjeti kao predsjednika oporbenog HDZ-a, čiju svaku izjavu mediji (ne)zasluženo ismijavaju.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.